SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

Ta naloga je bila usmerjena na rastrsko in vektrosko grafiko. Pri rastrski grafiki sem obdelala dva različni fotografiji, pri vektorski grafiki pa sem naredila vektorsko sliko računalnika na krožniku.

RASTERSKA GRAFIKA

  1. Fotografija

Pred obdelavo:

Postopek obdelave:

  • fotografijo sem najprej s funkcijo CROP obrezala, tako da sem odrezala zgornji del fotografije, s tem sem odstranila odvečni del  fotografije
  • nato sem spremenila MAGIC COLOR  iz 50 na 61,
  • pri naslednjem koraku sem pri BLOMMu, spremnila level iz 50 na 30, BLUR iz 50 na 0 ter CONTRAST iz 50 na 0,
  • nato sem se lotila spreminjaj barv forografije. AVTOCOLOR sem spustila na low, BRIGHTEN sem povečala iz 0 na 42, CELEARTY iz 0 na 50 ter SITURATION iz 0 a -46,
  • v naslednjem koraku sem fotografiji dodala FILM PROVIA,  z AMOUNTom 100,
  • zadnja stvar preden sem sliko shranila je bila, da sem RESOLUCIJO spremnila iz 2930×3776 na 800×1031.

Po obdelavi:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

2.  Fotografija

Pred obdelavo:

Postopek obdelave:

  • prvi korak je bil, da sem fotografijo obrnila (TURN) za -90 stopinj,
  • nato sem jo prosto obrezala s funkcijo CROP, tako da sem obrezala na vseh straneh in s tem odstranila robove fotografije,
  • pri naslednjem koraku sem MAGIC COLOUR iz 0 spremenila na 23,
  • nato spremenila tudi HDR, AMOUNT iz 50 na 59 ter HDR VIBRANCE na 0,
  • nato sem se osredotočila na barve fotogarfije, kjer sem BRIGHTEN spremenila iz 0 na 25, DARKEN iz 0 na 51, VIBRANCE iz 0 na 10 ter SATURATION iz 0 na -18,
  • v naslednjem koraku sem fotografiji dodala FILM PROVIA, 
  • nato sem dodala sliki besedilo (TEXT), za katerega sem izbrala pisavo LITTLE PRO, spremenila barvo na zeleno, ter OPACITY iz 0 na 100. Napisala sem besede GOOGLE, YOUTUBE, FORUM, INSTAGRAM, FACEBOOK, TWITTER, katere sem tudi obračala (TURN) in jim spreminjala velikost.
  • preden sem fotografijo shranila, sem spremenila RESOLUCIJO iz 3004×2994 na 800×797

Po obdelavi:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

 

VEKTORSKA GRAFIKA

Postopek:

Najprej sem izbrala barvo FFAAAA (nežno roza), ter naredila kvadrat z CREATE RECTANGLES , k predstavlja podlago. Nato sem izbrala barva 20% grey (svetlo siva) in naredila krog oz. elipso z CREATE CIRCLES, ELIPSES. Ki sem ga nato dala na kvadrat, pred tem pa sem morala iti na puščico, da sem lahko krog premaknila.

Nato sem izdelal pribor; najprej vilico, ki sem jo naredila tako da sem z create circles, elipses naredila eno majhno zelo ozko elipso in štiri še manjše ozke elipse, ki so bile popolnoma enake saj sem jih podvajala z kombinacijo tipk CTRL + D. Vse so bile narejeno s črno barvo. Nato sem še naredila sponji del, da je bilo vse skupaj povezano, to pa sem naredila tako, da sem eno od krajših elips ponovno podvojila s CTRL + D in jo vartela za 90 stopinj.

Pri naslednjem koraku, sem izdelala žlico. Za ročaj žlice, sem s CTRL + D kopirala ročaj vilice. Za glavo žlice pa sem s create circles, elipses, naredila bolj debelo elipo, ki sem jo nato pripela ter premaknila na ročaj žlice s puščico. To sem nato vse skupaj premaknila, na drugo stran krožnika.

V zadnjem koraku sem naredila računalnik. Začela sem z izdelavo dveh različnih pravotkonikov, ki sta dveh različnih odtenkov sive barve. Oba pravokotnika sem naredila z create rectangles. Nato sem naredila še en manjši črn pravokotnik, ki prikazuje enkran in ga prenesla na zgornji večji siv pravokotnik. Nato sem izdelal še male črne tipke, ki sem jih podvajal z CTRL+ D. Vse skupaj sem nato prenesla na krožnik.

Zadnja stvar, ki sem jo dodala je bil napis COMPUTER, …LOADING… s CERATE AND EDIT TEXT OBEJCTS. Z belo barvo, ki sem jo izbrala sem napisala ti dve besedi in ju za konec premaknila na črno podlago na računalniku.

Končni izdelek:

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

VIRI

Programa:

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri tem projektnem delu sem se naučila, kako urediti sliki na več različnih načinov, z različnimi funkcijami. Prav tako pa sem se naučila, delati z vektorsko grafiko, ki jo prej nisem nikoli uporabila. To je bilo zame nekaj popolnoma novega, vendar je bilo zelo zabavno, stvariti vektorsko grafiko.

Sama menim, da sem imela za izdelavo te projektne naloge dovolj časa in sem res zajela vse kar je bilo navedno v navodilih.

V tej projektni nalogi sem največ časa posvetila vektorski grafiki, saj sem želel, da bi vključila različne oblike, barve… in da bi bila na koncu vektorska grafika lepa. Glavno kar sem imela v mislih med izdelovanjem vektorske grafike, to da morajo ljudje na koncu to grafiko razumeti, tako kot jo razumem jaz. Zato sem se trudila, da bi bila izdelana vektorska grafika čim bolj prepričljiva in predvsem razumljiva.

Sama bi svoje delo ocenila, kot dobro delo, saj imam zajete vse komponetne, ki jih ta projektna naloga morala vsebovati. Prav tako pa sem vse korke obeh izdelav, tako rastrske kot vektroske grafike, podorobno in nazorno opisala.

S pridobljenim znanjem si bom lahko definitivno pomagala tako na svojem preostanku študijske poti, kot pa tudi pri svojem bodočem poklicu. Saj bom lahko za učence, izdelala kakšno zabavno vekotsko grafiko, ki jo bom lahko uporabila na različnih področji (razrdna maskota, razredni prijatelj,…). Z rastersko grafiko pa si bom lahko pomagala, ko bom v prostem času urejale kakšne svoje forografije.

Pri projektu mi je bilo najbolj všeč, ko sem oblikovanje vektorske grafike prav tako pa mi je bilo všeč tudi urejanje slik.

V definiciji poteka ne bi spremenila ničesar, saj so bila navodila za to projektno nalogo napisana dovolj razumljivo. Napisani so bili vsi posamenzni koraki, po katerih sem se zelo dobro znašla in izdelala svojo projektno nalogo.

Avtor: NelliH

Mentorji: dr. Irena Nančovska-Šerbec in mag. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 1. letnik

Pedagoška Fakulteta v Ljubljani

13. 5. 2020

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

(Skupno 32 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost