Infografika

Plakat na temo varnost na spletu:

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Za izdelavo plakata sem uporabila program Canva. Viri: Pixabay  in Safe.si.

POSTOPEK IZDELAVE:

  1. Najprej sem v iskalnik napisala canva in odprla program Canva. Nato sem izbrala možnost za izdelavo plakata.

2. Pri plakatu sem kot prvo stvar določila ozadje. Ob levem robu je orodna vrstica, kjer sem kliknila možnost “ozadje” in program mi je sam ponudil veliko možnosti. Izbrala sem tako ozadje, ki ni preveč enolično, ni pa tudi preveč različnih barv ali vzorcev.

3. Nato sem na orodni vrstici kliknila možnost “besedilo” in izbrala”dodajte naslov”.  Tako bom svojemu plakatu dodala naslov.

4. Naslov sem obarvala belo, ker se črna pisava ni dobro videla na tem ozadju.  To sem naredila tako, da sem v zgornji vrstici izbrala možnost za spreminjanje barve, odprla se mi je paleta in  tam sem izbrala belo barvo.

5. Potem sem naslovu spremenila še obliko pisave, ker mi ta ni bila všeč. To sem storila tako, da sem v zgornji vrstici izbrala možnost označeno na sliki in pokazale so se mi vse možne izbire različnih vrst pisav.

6. Za pisavo svojega plakata sem si izbrala pisavo Cormorant SC Bold.

7. Na koncu sem izbrala še velikost pisave, da ni bil naslov čez pol plakata.

8. Nato sem v orodni vrstici izbrala možnost “Naložena vsebina” in na vrhu izbrala možnost, da naložim slike ali datoteke iz svojega računalnika.

9. Iz datotek na računalniku sem izbrala tisto, ki sem jo potrebovala.

10. Naloženo sliko sem potem vstavila v plakat. To storimo tako, da preprosto kliknemo na sliko, ki se je naložila. Nato sliko lahko zmanjšamo ali zvečamo in premaknemo na želeno mesto.

11. Enak postopek sem ponovila še za drugi dve sliki. Nato sem jih razporedila po plakatu tako, da mi je bila postavitev všeč. Vse slike sem vzela iz Pixabay-a.

12. V nadaljevanju sem v orodni vrstici izbrala možnost “Elementi”. Tam sem poiskala različne oblike črt in si izbrala črtkano črto.

13. Ker mi je črto obarvalo enako kot ozadje, sem ji spremenila barvo (v belo). Tako se je ujemala s barvo pisave.

14. Črto sem nato premaknila na želeno mesto; pod naslov.

15. Dodala sem še enako enako črto po istem postopku kot prej. Združila sem ju v eno črto, ki poteka skozi širino plakata.

16. Potem je sledilo dodajanje besedila k slikam. Spet sem v orodni vrstici izbrala možnost “Besedilo” in dodala okvir v katero bom vpisala besedilo.

17. Napisano besedilo sem obarvala z belo barvo, da se je ujemalo z naslovom.

18. Prav tako sem besedilu izbrala tisto vrsto pisave, ki sem jo uporabila v naslovu. To sem naredila zato, ker je dobro imeti enako pisavo pri vseh besedilih na plakatu.

19. Nato sem oblikovala še besedilo za k drugi sliki. Prav tako sem malo premaknila fotografije, saj mi je bilo tako bolj všeč.

20. Tako je plakat izgledal z dvemi besedili.

21. Potem pa sem dodala še tretje besedilo za k tretji sliki.

22. Nato sem ponovno šla pod možnost “Elementi” ter izbrala isto črtkano črto kot je tista pod naslovom. Dodala sem jo pod prvo besedilo in sliko.

23. Črtkano črto sem dodala tudi med drugo in tretje besedilo. Zamislila sem si tako, kot da te črte ločujejo tri dele plakata. S tem je moj plakat dobil končno obliko.

24. Plakat sem morala nato še shraniti. Desno zgoraj sem kliknila puščico, ki kaže navzdol. Tam so se mi odprle možnosti v katerih lahko shranim svoj izdelek.

25. Izbrala sem, da se mi plakat shrani v JPG obliki.

26. Vse kar moramo storiti potem je le še pritisniti gumb “Prenesi” in naš plakat se shrani v računalnik.

 

REFLEKSIJA

Ta projekt mi je bil zanimiv in nekako najlažji od vseh prejšnjih. S Canvo sem delala infografiko že prej, saj smo morali narediti izdelek pri kliničnih vajah. Naučila pa sem se, kako izdelati bolj preprost ter pregleden plakat, ampak da še vedno zgleda privlačen in zanimiv. Če bi imela več časa bi plakat še malo bolj dodelala, raziskala različnejše pisave (ki bi se mogoče bolje videle kot ta) ali pa dodala še kakšne oblike. Največ časa sem posvetila zapisu postopka izdelave plakata, saj je bilo potrebno najprej naložiti posnetek zaslona, ga vstaviti v objavo in šele nato zapisati korake zraven. Zdi se mi da sem nalogo opravila v skladu s kriteriji, saj sem upoštevala smernice. To znanje bi lahko uporabila v svojem bodočem poklicu tako, da bi izdelala plakat, ki bi bolj nazorno prikazoval učno snov ali ga potem obesila v razred. Tako bi učenci lahko ponovili kar smo se učili vsakič, ko bi stopili v razred. Tekom študija pa bi lahko izdelala plakat za predstavitev in bi po njem predstavljala neko temo. Pri projektu mi je bilo najljubše izdelovanje plakat, saj sem lahko uporabila svoje lastne ideje. Najmanj pa mi je bil všeč opis postopka izdelave (kot sem omenila že prej). Projekt se mi zdi ustrezno zastavljen in ne bi nič spreminjala.

Avtorica: Ula Fink

Mentorji: asist. Alenka Žerovnik, mag. rač., prof. mat. in rač., dr. Irena Nančovska Šerbec

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: 31. 5. 2020

 

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

 

 

(Skupno 41 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost