Uporaba IKT

Uporaba informacijsko-komunikacijskih storitev je danes skorajda neizogibna. Televizija krasi vsako dnevno sobo, vsaj en tablični računalnik  je obvezen v vsaki družini in skoraj vsi, razen morda naših babic, že imajo pametne telefone. Današnji otroci bodo tako zrastli v prave informacijsko-komunikacijske genije, med tem ko se bo nam, današnji mladini vedno poznalo, da pa le nismo bili od malih nog obkroženi s tehnologijo. Spomnim se, da sem vikende zjutraj preživela ob risankah Živ-žav, potem pa se je moj dan nadaljeval zunaj na ulici. Danes naša ulica zagotovo ni tako “živa” in “razigrana” kot je bila leta in leta nazaj. Otroci svoj prosti čas raje preživljajo za računalniki in tablicami, kot pa zunaj na kolesu. To me kar malo razžalosti. Saj ne rečem, IKT je super, vendar je potrebno do nje biti kritičen in se zavedati, da prekomerna uporaba lahko škodi. Spomnim se, da sem svoj prvi telefon dobila v petem razredu, danes pa imajo nekateri otroci svoj telefon že v predšolskem obdobju, kar se mi zdi čisto prezgodaj. Kot majhna punčka sem se vedno razburjala na mamo, ker je bilo pol ure računalnika na dan več kot dovolj, danes pa sem ji prav hvaležna, saj vem, kaj vse bi s sedenjem notri zamudila.

Menim, da sem se v otroštvu ravno pravi čas srečala z informacijsko-komunikacijsko tehnologijo, zato mi danes delo z njo ni tuje. Poleg gledanja risank mi je bilo včasih dovoljeno igrati igrice na našem računalniku. Največ znanja o IKT pa sem zagotovo pridobila v času šolanja, predvsem v zadnji triadi OŠ, na gimnaziji in seveda sedaj na fakulteti. Za pisanje seminarskih nalog uporabljam Microsoft Word, pri oblikovanju predstavitev pa si pomagam s Prezijem ali Microsoft PowerPointom. Za lažjo komunikacijo s profesorji in sošolci uporabljam Gmail in Dropbox. Vsakodnevno uporabljam internet, brskalnik Google, za iskanje informacij za šolske obveznosti, branje novic in preverjanje vremena. Za poslušanje glasbe uporabljam Youtube, od družabnih omrežij pa največ časa preživim na Instagramu in Facebooku.

Uporaba IKT mi bo zagotovo prav prišla v mojem bodočem poklicu, saj je marsikatera snov lahko zanimivejša za učence, če jo izvedemo  s pomočjo IKT. Tudi za delo s starši bom uporabljala različne informacijsko-komunikacijske storitve kot sta Gmail in blog. Vendar pa zelo je pomembno, da se kot bodoča učiteljica zavedam prednosti in pomanjkljivosti IKT. Moj glavni cilj bo prav to – naučiti otroke varno in kritično uporabljati IKT.

(Skupno 53 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost