Uporaba IKT

Sem Manca Jež, študentka 1. letnika Pedagoške fakultete Univerze v Ljubljani. Informacijsko – komunikacijska tehnologija ali krajše IKT je postala pomemben del našega vsakdana. Mnogi si sploh ne znamo predstavljati življenja. Zavedati se moramo, da bo tehnologije vedno več v naši civilizaciji, zato je pomembno, da sledimo napredku in se mu prilagajamo. Tehnologije je prinesla veliko prednosti, pa tudi veliko zank. Prav zato je pomembno, da se o tehnologiji učimo in jo znamo pravilno uporabljati, naše znanje pa predajati na mlajše.

S tehnologijo sem se srečala že takoj na začetku osnovne šole, ko sem se začela »igrati« z maminim telefonom in skupaj z bratom igrala preproste računalniške igrice ali risala v programu Slikar na našem računalniku. Kasneje, v šestem razredu smo morali začeti pisati preproste seminarske naloge. Takrat sem se srečala s programi, kot so: Word, Powerpoint. Nekaj časa pa sem obiskovala tudi računalništvo kot izbirni predmet. Opozorili so me o varni uporabi interneta in me seznanili še z nekaj programi. Danes veliko uporabljam internet, uporabljam Facebook, Youtube, Instagram, Snapchat in druga socialna omrežja, pri tem pa pazim, kaj pošiljam in objavljam.

Kot bodoča učiteljica razrednega pouka se zavedam, da bom morala poznati prednosti in slabosti tehnologije in jih posredovati učencem. Opozoriti jim bom morala na zanke interneta in jih naučiti, da je na internetu veliko neresničnih informacij in podatkov. Pri svojem delu bom uporabljala programe kot so Word, Powerpoint in Excel. V e-Asistent bom učencem vpisovala ocene in odsotnost. S starši in sodelavci bom komunicirala prek e-pošte, veliko pa bom uporabljala tudi internet za iskanje novih idej, saj bom učencem želela narediti pouk zanimivejši in bolj pristen.

Menim, da je informacijsko – komunikacijska tehnologija pri pouku zelo uporabna in neizbežna. Pomembno je, da smo v času s tehnologijo, kljub vsemu pa z njo ne smemo pretiravati. Pomembno je kombinirati pouk z različnimi metodami poučevanja, le te pa popestriti z uporabo tehnologije.

Manca Jež

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost