Projektna naloga_slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

Domišljija je začetek ustvarjanja. Domišljaš si, kar si želiš, želiš si, kar si domišljaš in nazadnje ustvariš, kar hočeš.

   SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

            1. RASTRSKA GRAFIKA

  Varnost na spletu_slika 1 (pred obdelavo)   

           

Licenca Creative Commons

ločljivost:96 pik na palec

velikost:83,2 KB

format: 720×96

Varnost na spletu_slika 1 (po obdelavi)

Licenca Creative Commons

ločljivost:800px

velikost:83,2 KB

format: 600×800

JPG

 

 Varnost na spletu_slika 1 (postopek urejanja)

1.)ČRNO-BEL EFEKT-fotografiji sem dodala črno-bel (filemski) efekt z namenom, da bi slika prišla bolj do izraza. Ko pogledam prvo sliko (brez filtra) in drugo s filtrom me ta veliko bolj pritegne.

Licenca Creative Commons

2.) BLUR (O,3)-najprej sem s pomočjo BLUR efekta sliki dodala nekaj meglenosti. Slika je tako na nekaterih delih postala bolj zabrisana (meglena) kot slika pred obdelavo. Na ta način sem na fotografiji poudarila objekt na katerega sem želela bolj opozoriti ter nekoliko skrila nezaželene objekte.

Licenca Creative Commons

3.)RESIZE (800px)-na ta način sem prilagodila velikost slike brez, da bi jo  karkoli obrezovala.

Licenca Creative Commons

4.)OBLAČEK Z NAPISOM-kasneje sem na fotografijo dodala tudi siv oblaček z belim besedilom. Najprej sem izbrala obliko oblačka, zatem pa sem vstavila še napis. Izbrala sem si barvo črk, velikost, slog…Vse spremembe sem shranila in oblaček pomaknila v levi spodnji rob fotografije, kjer se mi je zdelo najbolj primerno. Oblaček z besedilom sem uporabila, saj se mi zdi, da dobro popestri fotografijo in na kratko povzame celotno temo/problematiko, ki sem jo hotela predstaviti s sliko.

Licenca Creative Commons

5.)IKONE-na sliko sem dodala tudi 2 ikoni (klicaja) z njima sem želela poudariti objekt (ključavnico). Izbrala sem ju, saj se tako barvno kot tudi tematsko dobro ujamejo s samo sliko.S klicajema sem hotela prikazati, kako pomembna je na spletu  previdnost  in kako hitro lahko pride do nevšečnosti.

Licenca Creative Commons

 

             Varnost na spletu_slika 2 (pred obdelavo)                                                                                               

Licenca Creative Commons

ločljivost:96 pik na palec

velikost:65,1KB

format: 720×960

JPG

 

                   Varnost na spletu_slika 2 (po obdelavi)                                                                                    

Licenca Creative Commons

ločljivost:800px

velikost:78,9KB

format: 685×869

JPG

                                                 

            Varnost na spletu_slika 2 (postopek urejanja)

1.)RESIZE (800px)-na ta način sem prilagodila velikost slike brez, da bi jo  karkoli obrezovala.

Licenca Creative Commons

2.)BRIGHT, COLOR (LOW)-na fotografiji sem uporabila tudi svetlobni efekt ter dodala sliki nekoliko več svetlobe. Tako je slika iz precej temne nastala dosti bolj svetla in prijetna. Včasih nastanejo slike zaradi slabe svetlobe temne in temačne, v tem primeru si lahko pomagamo z različnimi svetlobnimi učinki.

Licenca Creative Commons

3.)BESEDILO-na zaslon računalnika na sliki sem vstavila tudi različna besedila. Izbrala sem si tudi velikost, slog ter barvo pisave.S pomočjo besedila sem sliko še bolj popestrila, moj cilj pa je bil na sliko s pomočjo črk dodati nekaj opozorilnih/koristnih nasvetov. Uporabila sem 2 različni barvi črk, z rdečimi sem hotela besedilo še bolj poudariti in s tem doseči, da je še posebej opazno.

Licenca Creative Commons

4.)CROP (3:5)-fotografijo sem obrezala, tako sem se znebila stvari, predmetov, ki se mi niso zdeli nujno potrebni za dobro sliko. Velikokrat si pri urejanju slik lahko pomagamo z obrezovanjem, saj na ta način pripomoremo, da sliko po želji manjšamo in se znebimo motečih dejavnikov.

Licenca Creative Commons

5.)ADD PHOTO -namesto vstavljanja ikone sem se tokrat odločila za sliko. Našla sem sliko, ki se mi je zdela zelo primerna za temo fotografije.Mislim, da bo slika zelo pritegnila pogled, saj je na njej rdeč opozorilni znak, ki kar kliče po pozornosti. Vstavljeno sliko sem tudi nekoliko zavrtela, da se bolje prilega k samemu besedilu.

Licenca Creative Commons

6.)BLUR (3,5)- na koncu sem del slike tudi zameglila, saj se mi zdi, da je tako večji poudarek namenjen besedilu na zaslonu in ne okolici. Na ta način opazovalec najprej opazi besedilo (nasvete, opozorila) in šele kasneje okolico.

Licenca Creative Commons

                                                                                                                                                                                         

  2.VEKTORSKA GRAFIKA

  Varnost na spletu_slika 3 

Licenca Creative Commons

      Varnost na spletu_slika 3 (postopek urejanja)

1.)Najprej sem izbrala funkcijo RIŠI KVADRATE IN PRAVOKOTNIKE in s pomočjo le te narisala pravokotnik, ki sem ga  obarvala z modro barvo, nanj pa na enak način narisala tudi manjši pravokotnik roza barve in ga postavila na sredino OZADJA.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

2.) S pomočjo funkcije RIŠI KROGE sem naredila krog, ki sem ga obarvala z belo barvo in povečala tako, da se je dobro prilegal pravokotniku.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

3.)S pomočjo funkcije RIŠI KROGE sem narisala še en večji krog, ki sem ga obarvala z sivo barvo. Želela sem ustvariti polkrožno obliko, zato sem uporabila funkcijo PREDMET V POT, z le to sem se malo poigrala, tako, da sem ustvarila “žico” ključavnice. Polkrožno obliko sem postavila na vrh ohišja, tako, da je nastala celotna ključavnica.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

4.) Ko sem narisala celotno ključavnico sem začela risati zelene kroge, ki pa sem jih s pomočjo funkcije PODVOJI lahko naredila enake. Na tak način sem ustvarila 6 enakih zelenih krogov in jih po občutku razvrstila po prostoru.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

5.)Ko sem narisala vseh 6 krogov sem se lotila risanja pravokotnikov. Uporabila sem funkcijo RIŠI KVADRATE IN PRAVOKOTNIKE ter narisala 6 enakih belih pravokotnikov, da pa bi bili te enake velikosti sem si pomagala s funkcijo PODVOJI. Da  bi bila slika popolna sem naredila še 4 navpične pravokotnike, ki sem jih ustvarila prav tako s pomočjo funkcije PODVOJI le, da sem tokrat uporabila še funkcijo ZASUKAJ IZBOR ZA 90 STOPINJ V SMERI URINEGA KAZALCA. Tako sem dobila enako velike pravokotnike le, da so bili namesto vodoravno obrnjeni navpično.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons
6.) Za konec sem sliko hotela popestriti še z besedilom. Uporabila sem funkcijo USTVARI IN UREJAJ BESEDILO, izbrala sem si tudi velikost pisave in njen slog (ARIAL ROUNDED MT BOLD, 91.82) ter na koncu besedilo pomaknila na ustrezno mesto. To je bil moj zadnji korak urejanja slike in mislim, da  sem uspela ustvariti primerno in dobro sliko z uporabo vektorske grafike.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

 

                                                  3. UPORABLJENI VIRI, ORODJA, APLIKACIJE IN PROGRAMI 

 

                                                  4. REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

1.)Pri tem projektu sem se naučila kar nekaj novih in uporabnih stvari. Opazila sem, da sem bila pri uporabi programov za urejanje slik v rastrski in vektorski grafiki veliko suverenejša kot prvič. Zdi se mi, da je celoten proces urejanja potekal veliko hitreje in z manj napora. Ko sem brskala po internetu  in iskala navdih za lastne fotografije sem našla tudi kar nekaj koristnih nasvetov za varnejšo uporabo interneta. Naučila sem se tudi kako pomembna pri tem projektu je ravno vztrajnost, saj se mi kar nekajkrat ni vse izšlo kot sem si zamislila, vendar se je na koncu vse odlično uredilo.

2.)Težko rečem kaj bi spremenila če bi imela več časa, saj sem mnenja, da so mi vsi izdelki vzeli kar precej časa. Mogoče bi sam izdelek z uporabljeno vektorsko grafiko nekoliko dodelala in spremenila. Dodala bi več manjših detajlov, da bi sam izdelek izgledal veliko bolj profesionalen. V programu, ki sem ga uporabljala (Inkscape) je še toliko funkcij in možnosti, ki jih nisem imela časa spoznati, zato vem, da bi bilo pri tem izdelku še veliko prostora za izboljšave.

3.)Zagotovo sem največ časa namenila izdelku vektorske grafike, saj je proces dokaj dolgotrajen in zahteva veliko mero spretnosti in domišljije. Precej časa mi je vzelo tudi pisanje postopka urejanja slike, saj sem morala sproti delati posnetke zaslona, jih shranjevati ter postopek tudi opisati (namen)…

4.) Glede na kriterije se mi zdi, da sem dano nalogo dobro opravila, saj sem se striktno držala določenih navodil. Preden sem začela ustvarjati sem si vse natančno prebrala ter naredila tudi načrt. Moj glavni cilj je bil zagotovo na dano temo narediti čimbolj ustrezno in primerno fotografijo.

5.)Pridobljeno znanje mi bo zagotovo koristilo tako v vsakdanjem življenju kot tudi pri mojem bodočem poklicu. S pomočjo tega znanja bom lahko sama ustvarjala slike in jih urejala tako, da bodo otrokom zanimive. Pri Power Point predstavitvah bom lahko uporabljala lastne fotografije, če pa si bom pomagala s tujimi jim bom znala dodati ustrezno licenco. Zdi se mi, da bi otrokom lahko predstavila tudi program Inkscape in bi kakšno uro likovne vzgoje namenila ustvarjanju in razvijanju otroške kreativnosti. 

6.)Pri projektu mi je bila zagotovo najbolj všeč NEOMEJENOST, saj je bila določena le tema ostalo pa je bilo odvisno od vsakega posameznika. Zdi se mi, da tako lahko lažje ustvarimo kvalitetnejši izdelek, ki ni le rezultat šablonskega dela. Pri projektu mi ni bilo tako všeč, da smo morali pisati postopke urejanja in dodajati posnetke zaslona,  saj je bilo to delo časovno zelo neekonomično. Zavedam pa se, da je bila to odlična vaja za naš bodoči poklic in našo vztrajnost.:)

7.) Kot sem že prej omenila bi pri projektu spremenila to, da bi si pri opisovanju postopka lahko sam izbral kako boš to izvedel.Ali bi postopek opisoval samo z besedami ali pa samo s slikami zaslona ali posnetkom. Drugače pa sem nad samimi temelji projekta zelo zadovoljna.

Pripravila:Nika.

Mentorica:Alenka Žerovnik

Študijska smer:Razredni pouk

Predmet: IKT

Letnik študija: 1. letnik

Univerza: Pedagoška univerza v Ljubljani

12.4.2020

Licenca Creative Commons

 

(Skupno 88 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost