Primerjava različnih platform za ustvarjanje predstavitev

V tem prispevku bom primerjala tri različne platforme za ustvarjanje predstavitev. To so: Prezi Next, Google Predstavitve in PowerPoint predstavitev. Izpostavila bom nekaj bistvenih razlik in podobnosti.

  • Tema: Že ob začetku ustvarjanja se pri vsaki platformi soočiš z različnimi temami, ozadji, barvami. Menim, da ima platforma Google Predstavitve najmanj možnosti izbire, kar pomeni, da če bi predstavitve delala le v Google Predstavitvah, bi mi kaj kmalu zmanjkalo različnih tem. To pa seveda ne pomeni, da mi katera ni všeč. Največ različnih tem ima zagotovo Prezi Next, uporabiš pa jih lahko za različne priložnosti. So tako veselih, toplih barv, kot žalostnih, hladnih. Tematike sezajo od narave, šole, avtomobilizma… pa do marketinga. Powerpoint predstavitev ima srednje veliko različnih tem.
  • Pisava: Zelo pomembno pri ustvarjanju predstavitve je tudi, da izbereš dobro berljivo pisavo. V našem poklicu je predvsem pomembno, da izbiramo pisave, kjer so črke zapisane prav tako, kot učence učimo zapisati. Črki “a” in “r” sta v veliko pisavah lahko različni od dejanskega zapisa, zato moramo biti pri izboru zelo pazljivi. V platformi Google Predstavitve je izbire pisave najmanj, pisave so zelo osnovne, niso pa vse zelo dobro berljive, kar dodatno zoža izbor. V Powerpoint predstavitvi je izbor večji, veliko pisav je dobro berljivih. Največ jih seveda ima Prezi Next.
  • Slikovno, zvočno in video gradivo: Vse platforme imajo možnost vnašanja različnih datotek, tako slikovnih kot zvočnih ter videov. Resolucija se pri vseh prilično dobro ohrani. Seveda je pri vnosu različnih tujih gradiv potrebno upoštevati licence, ki jih navedejo avtorji. Pri vnosu lastnih gradiv nujno priložimo licenco. Upoštevamo tudi psihologijo barv – preveliki kontrasti med barvami motijo pozornost. Prav tako gradiv ne sme biti preveč ter ne smejo biti prenasičena.
  • Prehodi med diapozitivi: Pri prehodih moramo biti pazljivi, da ne uporabimo predolgih. Pri Google Predstavitvah lahko sami uravnavamo hitrost prehoda, kar je dobra stran le-teh.Tudi pri Powerpoint predstavitvah lahko sami uravnavamo prehod, dodamo pa lahko zvok, ki se bo med prehodom predvajal. Sama sem mnenja, da bi to pri učencih na razredni stopnji bil le distraktor, ki bi jih odvrnil od razmišljanja o temi predstavitve. Platforma Prezi Next ima poleg Powerpoint Predstavitev največ možnosti prehoda, same drsnice pa lahko združimo glede na tematiko in jih razdelimo, “popredalčkamo”. To se mi zdi super ideja, saj sama predstavitev izpade v obliki miselnega vzorca.
  • Animacije: Animacije lahko dodaš le v Prezi Next in Powerpoint predstavitvi. Tudi animacij se ne lotevam dodajati, štejem jih med distraktorje pozornosti.
  • Estetika: Na splošno je zelo pomembno upoštevati estetiko. Besedilo mora biti urejeno, v eni velikosti in pisavi, ne sme ga biti preveč. Slike in animacije morajo biti urejene. Pri dodajanju besedila smo pazljivi, da slučajna barvna podlaga ne moti berljivosti. Tema predstavitev je nežnih barv. Pazimo tudi, za koga pripravljamo predstavitve – osebe z disleksijo ali drugimi motnjami težje berejo, zato glede na ciljno publiko izberemo končno konstrukcijo celotne predstavitve. Vse tri platforme ponujajo možnost dobre estetske ureditve predstavitve.
  • Oblike: Vse platforme ponujajo vnos različnih oblik, kot so: puščice, oblački, enačbe, tabele, grafikoni, diagrami,… To nam posebej pride prav pri predstavitvah raziskovalnega tipa, kjer predstavljamo pridobljeno statistiko. Oblike se da lepo urediti na prav vseh platformah.

Menim, da se kot bodoča učiteljica moram seznaniti z več različnimi platformami za delo, kar mi bo kasneje nudilo večji izbor in možnost ustvarjanja. Znanja ni nikoli preveč. Do sedaj sem največkrat uporabljala PowerPoint predstavitev, saj mi je že od osnovne šole bila najbolj domača. Na fakulteti sem se prvič seznanila tudi z Google Predstavitvami, kjer nam je možnost deljenja dela z drugimi olajšala ustvarjanje predstavitve, saj smo vsi v skupini lahko naenkrat ustvarjali svoj del predstavitve. Platforme Prezi Next do sedaj sama nisem uporabljala, a se bom z veseljem naučila tudi uporabe le-te.

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost