Primerjava orodij za izdelavo multimedijske predstavitve

Dandanes so ob predstavitvah najpogostejše multimedijski pripomočki.  Tako kot smo si judje različni in tako so tudi orodja za predstavitve različna. Poznamo več vrst, sama pa kot naučeno že iz osnovne šole, največkrat uporabim Power Point. Večinoma poznam osebe, ki se poslužujejo enake uporabe orodja kot jaz, zato sem se letos šele prvič srečala z Google Slides, v prvem letniku fakultete. Za Prezi Basic sem že slišala in si ogledala kakšne predstavitve na medmrežju, zato me je raziskovanje, katera izmed omenjenih orodij je najbolj učinkovita in primerna, zelo veselilo. 

Najprej bom predstavila meni najbolj znano orodje Power Point, znano tudi s kratico PP. Mnogo ljudi misli, da je sam po sebi brezplačen program, vendar temu ni tako. Spada pod Microsoft Office, ki ga naložimo ali imamo naloženega ob nakupu računalnika, torej je to vse šteto v ceno. Če nadaljujem še z drugimi pomanjkljivostmi, je ena izmed njih tudi shranitev datoteke. Slednjo shranimo le na računalnik in je istočasno ne moremo deliti z drugimi osebami, zato je delo oteženo za skupine. Zaradi preobsežnih velikosti datotek, jih tudi preko gmaila dostikrat ne moremo posredovati. Prosojnice/drsnice so postavljene linearno, kar lahko tudi dolgočasi gledalce.

Prednosti pa je veliko več. Kot prvo je odlično shranjena zasebnost, ker predstavitve noben ne vidi, dokler je ne delimo z drugimi. Uporaba je zelo enostavna in vsebuje ogromno predlog kot so različne teme, barve, grafi, obdelave slik, ozadja itd. Deluje tudi brez uporabe internetne povezave, zato lajša uporabo. Prosojnice lahko tudi natisnemo in uporabimo kot učinkovito učno gradivo ali pripomoček.

Prezi je v primerjavi s prejšnjim orodjem malo bolj kompleksno in zahtevno za uporabo. Pri tem potrebuje nenehno internetno povezavo in ima slabo zavarovano zasebnost, saj je ob končani predstavitvi dostopno celemu svetu. Pri tem nima linearne postavitve drsnic, ampak predstavlja veliko platno, kjer se menjavajo strani z oddaljevanjem in približevanjem. S tem je to lahko velika slabost, saj je za nekatere lahko velik moteč element in jih pogosto zmede. Ima tudi manj oblikovalnih možnosti kot PP.

Nima pa samo pomanjkljivosti, vsekakor vsebuje tudi prednosti. Pomembna in v ospredju je brezplačna uporaba in je zato boljša solucija kot PP. Za sodelovanje v skupinah je zelo uporabno, saj se hitro deli, samo s kopiranjem linka. Predstavitev je lahko zelo dinamična s preskakovanjem drsnic po naključnem vrstnem redu. S tem omogoča veliko ustvarjalnosti.

Kot zadnje pa bom predstavila Google Slides. Za uporabo moramo imeti ustvarjen google račun, kar zahteva dodatno delo pred uporabo. V nasprotju s PP zanj potrebujemo internetno povezavo. Prosojnic ne moremo oštevilčiti, prav tako ne moremo v predstavitvi predvajati videoposnetkov, kot to lahko storimo v PP.

Je pa zastonj, ni ga potrebno naložiti, saj ga poiščemo v kateremkoli iskalniku in uporabimo za svoj namen. Ima veliko modelov in lahko ga povežemo s PP, tako da vstavimo PP v Google Slides in obratno. Je odlično uporaben za skupinsko delo, saj se vse sproti shranjuje, kar je tudi velika prednost omenjenega orodja, saj ga ne potrebujemo shranjevati sproti in imeti bojazni, da bi se vse izgubilo. Uporaba je enostavna in se ga danes vedno bolj uporablja.

Kateri od naštetih je najbolj primeren ne moremo doreči, saj ima vsak svoje prednosti in pomanjkljivosti. Sama sem še vedno bolj za uporabo Power Pointa, saj sem nanj že navajena. Želim pa si kdaj uporabiti tudi drugi dve orodji, saj rada ustvarjam in raziskujem. Vsekakor pa moja predstavitev nikoli ni brez multimedijskih predstavitev, saj si s tem pomagam in poživim svojo predstavitev.

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost