PRIMERJAVA ORODIJ ZA UREJANJE MULTIMEDIJSKIH PREDSTAVITEV

Dandanes je vse več predstavitev opremljenih tudi z multimedijsko predstavitvijo, za lažjo predstavo in nastopanje. Ravno zaradi tega pa imamo za izdelavo in urejanje teh multimedijskih predstavitev vse več orodij in programom. Zato sem bom v tem prispevku posvetila primerjavi treh programov za izdelavo predstavitev. Ti programi so PowerPoint, Prezi in Google Slides.

PowerPoint je eden izmed programov, ki se ga velika večina ljudi poslužuje za ustvarjanje predstavitev. Njegove največje prednosti so definitivno, da pride v paketu Microsoft Office, preprosta uporaba in učenje uporabe v šoli. Še ena prednost je, da za delovanje programa ne potrebujemo internetne povezave. V PowerPoint predstavitvi lahko izbiramo med številnimi temami, barvami in efekti. Na drsnice pa lahko dodajamo tudi hiperpovezave, ki nas pripeljejo direktno na želeno spletno stran. Dodajamo lahko tudi različne videe in glasbene učinke.

Njegov minus je, da ni brezplačen ampak moramo za uporabo kupiti paket Microsoft Office. PowerPoint sledi določenemu linearnemu zaporedju/načrtu in je ustvarjalnost na nek način omejena.

Prezi je drugi program za ustvarjanje predstavitev. Njegova prednost je, da za njegovo uporabo plačujemo mesečno najemnino, katere višina pa je odvisna od naših potreb pri programu. Druga prednost je, da se vse naše predstavitve shranjujejo online, podobno kot na Google Drive. Kar je velika prednost v primerjavi s PowerPointom, katerega datoteke se shranjujejo v računalniški spomin in jih za deljenje posredujemo z uporabo USB ključa ali preko e-pošte, za katere pa je lahko datoteka tudi prevelika. Prezi ponuja veliko ustvarjalnosti, saj tako avtor kot tudi bralec/gledalec lahko sam izbira pot potekanja predstavitve. V Prezi predstavitve lahko dodajamo glasbo, slike in videe.

Slabost programa Prezi je potreba internetne povezave za delovanje programa, če pa želimo imeti program, ki ga lahko uporabljamo brez internetne povezave, bomo zanj odšteli veliko količino denarja. Minus je tudi, da na nek način omejuje domišljijo, saj ima Prezi omejene možnosti kreiranja z naprej določenimi fondi in dodanimi barvami. Za obvladanje programa je potrebno določeno znanje in spretnosti.

Google Slides je tretji program za ustvarjanje predstavitev. Velika prednost je ta, da je program brezplačen in del Googlovih dokumentov. Kar omogoča, da se vse predstavitve preventivno shranjujejo v Google Drive shrambo. Predstavitev lahko damo v skupno rabo z drugimi uporabniki Google računa, tako lahko več uporabnikov hkrati ureja in popravlja predstavitev. V predstavitev lahko dodajamo slike, videe in glasbo. Ker se predstavitev shranjuje v oblak, si lahko ogledamo celotno zgodovino dejavnosti in popravkov v predstavitvi ter brez težav naložimo prejšnjo različico. Ko predstavitev zaključimo lahko datoteko pretvorimo v veliko različnih formatov, med drugimi tudi v PowerPoint predstavitev.

Slabost programa je potreba po internetni povezavi za delovanje programa. Google Slides ima majhno izbiro tem in animacij, zato je ustvarjalnost precej omejena.

To so samo nekatere od številčnih prednosti in slabosti vseh treh programov. Katerega izbrati je čisto naša odločitev, glede na naše potrebe in znanje. Zavedati pa se moramo, da naša predstavitev ni odvisna samo od multimedijskih predstavitev ampak je to samo dodatek, ki nam je v pomoč in predstavitev naredi bogatejšo in zanimivejšo.

(Skupno 49 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost