Primerjava orodij za izdelavo multimedijske predstavitve

Danes si življenja brez tehnologije sploh ne znamo več predstavljati. Ta nas spremlja tako rekoč na vsakem koraku; zjutraj se zbudimo ob zvoku budilke na telefonu, zobe si umijemo s pametno zobno ščetko, aparat za kavo poskrbi, da je ta kuhana ob našem preverjanju obvestil na telefonu in vse to še preden zapustimo svoje stanovanje. Na delovnem mestu ali v šoli pa je tehnologija prav tako prisotna.

Le kdo še ni imel govornega nastopa, predstavitve, nastopa ali zagovora vsaj enkrat v življenju? Nekoč so si ljudje kot pomoč pri predstavitvah zapisovali ključne besede na list papirja, danes pa nam tehnološka orodja omogočajo hitrejše in lažje oz. bolj pregledno zapisovanje ključnih podatkov kar na, če se lahko tako izrazim, prosojnice. Po letu 1990 je bilo edino orodje PowerPoint, ki se je iz leta v leto razvijalo, danes pa poznamo že veliko orodij, s katerimi lahko oblikujemo svojo predstavitev.

V sledečem besedilu bom predstavila 3 najbolj pogosto uporabljena orodja za izdelavo multimedijske predstavitve in sicer PowerPoint, Prezi in Google Slides, jih primerjala, ter izpostavila njihove prednosti oz. slabosti.

PowerPoint

Kot študentka sem se v preteklih letih največkrat srečala s PowerPointovimi predstavitvami. Učitelji in profesorji jih največkrat uporabijo kot sredstvo za popestritev pouka, za prikaz slik/ grafov/ tabel…, ki bi jih drugače morali risati npr. na tablo. Učenci, dijaki in študentje pa po njih posegamo pri predstavitvi seminarske naloge, projekta ali pri zagovoru raznih nalog. Z orodjem PowerPoint vstavljamo v diapozitive besedilo, slike in druge elemente (grafe, diagrame, zvok, video …), ki jim lahko dodamo zanimive animacijske učinke. Vstavimo lahko gumbe za pomikanje po diapozitivih, povezave na spletne strani ali do datotek. Možnosti je veliko, uporabiti pa jih moramo smiselno in skladno s cilji naše predstavitve (Habjanič, 2008). Mnogi pravijo, da je njegova uporaba lažja od drugih orodij, vendar pa ima tudi PowerPoint svoje prednosti in slabosti.

PREDNOSTI

SLABOSTI

 programska oprema; ni potrebna internetna povezava plačljiv (vključen v Microsoft Office)
 zaščita z geslom izdelek je shranjen le na našem računalniku
 veliko predlog za oblikovanje predstavitev lahko oblikuje le en član skupine naenkrat
 potrebno načrtovanje v specifičnem vrstnem redu potrebno načrtovanje v specifičnem vrstnem redu
 možnost animacije, zamenjave barvnih odtenkov, risanje grafov… večkrat negativen učinek pri poslušalcih (preveč prosojnic)
 možnost tiskanja izročkov ali možnost vstavitve videoposnetkov in GIF-ov

Prezi

Predstavitev lahko oblikujemo tudi s programom Prezi, ki povezuje sestavne dele predstavitve nekoliko bolj v celoto – za celotno predstavitev si lahko izberemo poljubno tematiko (po navadi v povezavi s temo), ki se ves čas kaže kot celotna slika predstavitve. S tem programom so bolj pregledne povezave oz. podteme določenega naslova ali podnaslova.

PREDNOSTI

SLABOSTI

 osnovna uporaba je brezplačna spletno orodje (potrebna internetna povezava)
 predstavitev dostopna na spletu vsem uporabnikom, ki imajo spletno povezavo do vira

predstavitev bo samodejno na voljo
na spletni strani Prezi (zaščita plačljiva)

 možnost skupinskega sodelovanja točno določene predloge; jih ima manj kot PowerPoint
 možnost premika iz ene ‘slike’ na drugo brez ustaljenega vrstnega reda
 novost med ljudmi – bolj zanimiv
možnost dodajanja slik, grafov…

Google Slides

Nekateri pa za izdelavo multimedijske predstavitve uporabijo orodje Google Slides, ki pa je bil predstavljen šele pred nekaj leti. V bežnem pogledu precej spominja na PowerPoint, vendar so med njima tudi razlike.

PREDNOSTI

 SLABOSTI

popolnoma brezplačen (oseba mora imeti Google račun) potreben dostop do interneta
omogočen pregled zgodovine včasih počasno nalaganje (odvisno od povezave)
samodejno shranjevanje omogočene le osnovne animacije in prehodi
omogočena izdelava skupinske predstavitve videi brez zvoka
enostavno pretvarjanje predstavitev v obliko datoteke PPT

 

Sama največkrat uporabim PowerPoint, saj mi je delo v njem najlažje,  s programom Prezi sem se srečala le enkrat, in sicer v srednji šoli pri predmetu informatika, ko smo na njem morali predstaviti določeno seminarsko nalogo. Orodja Google Slides pa se bolj ali manj ne poslužujem.

Vsi trije programi služijo določenemu namenu. Vsak posameznik se mora na podlagi svojih potreb, gradiva, oblikovnih zmožnosti, povezave s spletom in časa odločiti, katero orodje je najprimernejše zanj.


Viri

Habjanič D. (2008). Priprava predstavitev s PowerPointom. Ljubljana: Višja strokovna šola Much d. o. o.

Present Better. (2019). PowerPoint vs Prezi: Which One Should You Be Using? Dostopno na URL-naslovu: https://24slides.com/presentbetter/powerpoint-vs-prezi-which-one-should-you-be-using/

Heaton C. Web Courses. Prezi vs power point, which is better for wowing an audience? Dostopno na URL-naslovu:  https://www.webcoursesbangkok.com/blog/prezi-vs-powerpoint/

Graphic mama. Google Slides vs PowerPoint: a Battle (Not) Worthy of Fighting. Dostopno na URL-naslovu: https://graphicmama.com/blog/google-slides-vs-powerpoint/

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost