Primerjava orodij za izdelavo multimedijskih predstavitev

Predstavitve so dandanes postale že skoraj nepogrešljiv pripomoček pri govornem nastopanju. Niso pa le pripomoček za tistega, ki predstavitev izvaja, pač pa tudi za tiste, ki predstavitev poslušajo, saj je na ta način lažje ohraniti pozornost ter spremljati celoten govorni nastop. V predstavitev lahko vključimo ključne besede, slike, animacije, videoposnetke, skratka vse, s čim lahko svojo predstavitev popestrimo oziroma bolje predstavimo. Da pa ustvarimo predstavitev, potrebujemo program, ki nam to omogoča. V nadaljevanju vam bom predstavila tri različne programe za izdelavo predstavitev, in jih med seboj primerjala.

Programi so naslednji:


Powerpoint Microsoft vs Prezi

Najverjetneje je večini izmed vseh zgoraj naštetih programov najbližji program Powerpoint. To je program, ki ga imamo na računalniku vsi, saj ga dobimo kot del Microsoft Office paketa že na računalniku. No, da ga dobimo ni ravno najboljši izraz, saj ga dejansko kupimo skupaj z računalnikom(je vštet v njegovo ceno), če je ta paket na njem že naložen. Prednost Powerpointa je zagotovo ta, da ga lahko uporabljamo brez internetne povezave, kar nam še kako prav pride takrat, kadar se nimamo možnosti povezati z interetom, npr. na vlaku, v parku ipd. Na drugi strani pa imamo tu program Prezi, ki nam tega ne omogoča, saj za njegovo delovanje nujno potrebujemo internetno povezavo. Pa tudi Prezi je tako kot Powerpoint plačljiv, le da tega programa ne dobimo v nikakaršnem paketu, pač pa si ga moramo dodatno kupiti.

Deljenje predstavitev narejenih v programu Prezi je zelo enostavno, saj vse kar potrebuješ ,da to storiš, je internet. Enostavno samo kopiraš URL povezavo, ter jo pošlješ kamorkoli oz. komerkoli želiš. Pri Powerpointu pa se ta malo ‘zakomplicira’, saj se predstavitev v tem primeru shrani v računalnik. Seveda pa obstajajo hitre rešitve, saj lahko ta dokument z lahkoto pošlješ preko maila, ali pa naložiš na USB ključek in odneseš s seboj tam, kjer boš to predstavitev potreboval.

Če želiš svojo predstavitev, narejeno s programom Powerpoint poslati preko maila, ta ne sme biti prevelika, torej ne sme šteti več kot 25MB, v nasprotnem primeru lahko predstavitev pošlješ preko Google Driva, Dropboxa ali celo tako, da jo naložiš na SlideShare. S slednjim dosežeš to, da bo predstavitev postala ‘online’, vendar ko jo enkrat naložiš, je ne moreš več preurejati, zato je pomembno, da naložiš popolnoma dokončano predstavitev.

Največja razlika med tema programoma pa je ta, da je Powerpoint linearna predstavitev, pri kateri imamo drsnice, ki sledijo ena za drugo, pri programu Prezi pa temu ni tako. Omogoča nam približevanje in oddaljevanje, pa tudi večjo možnost improvizacije. Zaradi improvizacije je predstavitev lahko primernejša, saj lahko predstavitev vodiš na način, ki publiki najbolje ustreza.

 


Powerpoint Microsoft vs Google Slides

Kot sem že prej omenila, je program Powerpoint plačljiv in zanj ne potrebujemo internetne povezave, medtem ko je Google Slides zastonj ter ga lahko uporablja kdorkoli, ki ima dostop do interneta. Prednost programa Google Slides je ta, da lahko večja skupina ljudi naenkrat dela, ureja, popravlja predstavitev, kar je še posebej dobro za kakšne skupne projekte, saj na ta način komunikacija med ustvarjalci poteka lažje in prihranijo več časa, ki ga lahko namenijo kvalitetnejši predstavitvi.

Za Google Slides je značilno tudi to, da se predstavitev avtomatično shranjuje na Google Drive, kar nam omogoča večjo varnost, medtem ko moramo predstavitev v Powerpointu lastnoročno shraniti. Ne glede na vse pa je Google Slides izredno osnoven in enostaven program, dober za začetnike in tiste, ki se s predstavitvami srečujejo prvič, ali pa želijo narediti res zelo osnovno predstavitev. Zaradi potrebe po internetni povezavi pa je možnost tudi počasnejšega delovanja, če je internetna povezava šibka, zato je v primeru slabe povezave, boljša izbira Powerpoint. Minus programa Google Slides pa je tudi ta, da v njem ni mogoče predvajati videoposnetkov.

Powerpoint je malo bolj kompleksen program, saj ima različne načine urejanja drsnic, prehodov med njimi, gibanja besedila, slike, simbolov… Diapozitive je možno tudi natisniti, kar je zelo priročno za študente, katerih profesorji poučujejo s pomočjo Powerpointa, saj nam omogoča lažje sledenje, sodelovanje in večjo učinkovitost na predavanjih. Program pa je tudi dostopen v slovenskem jeziku, kar je izrednega pomena sploh za tiste, ki so v angleškem jeziku malo šibkejši.

 


Ne glede na vse prednosti in slabosti je na nas odločitev, kateri program bomo izbrali. Pretehtajo lahko cena, možnost urejanja, predstavitve, interakcije s publiko ipd. Sama sem do sedaj največkrat uporabljala Powerpoint, vendar me je po današnji primerjavi izredno navdušil program Prezi, saj se mi zdi, da je možnost interpretacije na raznih nastopih izrednega pomena, pa tudi dinamičnost predstavitve je večja, kar vzbuja vejo pozornost pri poslušalcih. S slednjim programom lahko ustvariš izredno zanimivo in ustvarjalno predstavitev glede na tiste, ki jih ustvariš npr. v programu Powerpoint.

 

 

 

 

 

 

 

(Skupno 36 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost