Primerjava PP, Slides in Prezi

PRIMERJAVA PP, Google Slides in Prezi basic

Le nekaj desetletij nazaj je bila uporaba papirja in zapisovanje na le tega, neobhodna. Z razvojem tehnologije pa so se razvili številni multimedijski pripomočki, ki so naše delo olajšali. Ne le tistih, ki delajo v pisarnah, velikih podjetjih, vendar tudi delo pedagoških delavcev, kateri si danes svojega poklica skorajda ne predstavljajo brez uporabe le teh. To velja tudi za poklic razrednega učitelja. Ta vsakodnevno uporablja različna orodja za izdelavo multimedijskih predstavitev kot so PowerPoint, Prezi, Google Slides,… s katerimi si lahko otroci lažje predstavljajo mogoče za njih še ne predstavljive stvari. Sama sem se skozi šolanje srečala le z uporabo PowerPointa in Prezija. Na prvi pogled bi lahko rekli, da so vsa tri orodja zelo podobna. Res je, da vsa tri uporabljamo za prikaz podatkov, predvsem pri predstavitvah za množico, vendar pa med njimi najdemo kar nekaj razlik.

Sama največkrat uporabljam PowerPoint, zato tudi najbolj poznam njegovo uporabo. Je del Microsoft Office, sklopa, ki je plačljiv, vendar pa je za študente in učitelje brezplačen. Za večino je njegova uporaba izjemno preprosta, saj se njegove uporabe učenci učijo že v osnovni šoli. Prednost je, da je dostopen v slovenskem jeziku. Omogoča nam vrsto pomagal kot so vnašanje grafov, slik, videoposnetkov, učinkov, animacij, pisav, barv, s katerimi smo lahko kreativni in marsikatero predstavitev naredimo bolj zanimivo. Njegova prednost je tudi, da za njegovo uporabo ni potrebna internetna povezava in je varen, saj lahko naše dokumente zavarujemo z geslom. Dokument moramo shranjevati ročno.  Problem se pojavi tudi pri deljenju samih dokumentov (dokument se shrani na računalnik, za samo deljenje pa moramo uporabiti mail, USB ključek,..), ker znajo biti te zelo obsežni. Situacija se pri skupinskem delu oteži, ker lahko dokument ureja samo ena oseba naenkrat.

Google Slides je glede same uporabe dokaj podoben PowerPointu, vendar ima manj funkcij (le osnovne animacije in prehode). Je dostopen na spletu (predhodno nameščanje programske opreme ni potrebno).  V okviru vaje pri predmetu IKT sem se prvič srečala z Google Slides. Na prvi pogled je vizualno (linearni format prosojnic) kot tudi glede same uporabe zelo podoben PowerPointu. Vendar pa je v primerjavi z njim, brezplačen. Vanj se moramo prijaviti z Googlovim računom. Največkrat, kar je tudi prednost Google Slidesov, je to da je idealen za skupinske projekte, saj lahko vsak izmed članov na svojem računalniku dodaja vsebino, spremembe pa se sproti shranjujejo. Omogočen je tudi pregled zgodovine, torej primerjanje in obnavljanje starejših različic. Pomanjkljivost pa je, da potrebuješ dostop do interneta (obstaja tudi možnost uporabe brez internetne povezave) in omogočeno je le vstavljanje posnetkov iz YouTube, ne pa tudi zvočnih datotek.

Prezi je program, katerega osnovna naročnina je brezplačna, ostale so plačljive (PreziDesktop, katerega uporaba je brez internetne povezave). Kot tudi Google Slides omogoča skupinsko ustvarjanje (več ljudi lahko naenkrat dela na isti predstavitvi), kar je še posebej dobrodošlo v šolskem prostoru, saj učenci zelo velikokrat delajo v skupinah. Prav tako kot Google Slides za njegovo delovanje potrebujemo internetno povezavo. Najbolj se loči od drugih dveh programov tako, da nam omogoča predstavitev v obliki miselnega vzorca (torej si lahko sami izberemo pot predstavljanja, nelinearna pot predstavitve). Velika prednost Prezi predstavitev pa je tudi, da se spremembe sproti shranjujejo, kar omogoča hitrejše in preprostejše deljenje z drugimi osebami. Pomanjkljivost je, da so narejene predstavitve dostopno še drugim uporabnikom Prezi spletne strani. Ker je med novejšimi programi, je njegova uporaba nekoliko zapletena.

Katerega od njih bomo izbrali za predstavitev podatkov, je odvisno kako zelo kreativni želimo biti. Zavedati se moramo, da so vsi trije zelo uporabni, vendar zahtevajo kar nekaj znanja za izdelavo predstavitev. Seveda je odvisno od posameznika, njegovih želja, presoje katere funkcije mu bodo koristile za izvedbo ter navsezadnje njegovih zmožnostih in znanja za uporabo le teh, za katerega se bo odločil. Zavedam se, da se bom sama v bodočem učiteljskem poklicu veliko srečevala s temi orodji in je zelo pomembno, da jih dobro poznam. Zato moram vsekakor uporabo Prezija in Google Slides še nekoliko bolj praktično preučiti.

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost