INFOGRAFIKA

Projektna naloga

INFOGRAFIKA

SPLETNI BONTON

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Canva je platforma za grafično oblikovanje, ki uporabnikom omogoča ustvarjanje grafik, predstavitev, plakatov in drugih vizualnih vsebin v družabnih medijih. Na voljo je v spletu in mobilnih napravah ter vključuje milijone slik, predlog, pisav in ilustracij, kar uporabnikom omogoča večje izražanje kreativnosti. Program je izredno enostaven za uporabo.

POSTOPEK IZDELAVE: 

  1.  Najprej sem si v programu Canva izbrala predlogo, ki se mi je zdela najbolj primerna za mojo temo. Izbira predlog je zelo pestra. Ker sem hotela v mojem infogramu izpostaviti 4 glavne nasvete v zvezi z spletnim bontonom, sem izbrala predlogo, ki ima 4 prostorčke za vstavljanje besedila in slik.

 Licenca Creative Commons

 Licenca Creative Commons

2. Nato sem se lotila urejanja glave infograma. Dodala sem naslov, tako, da sem na levi strani kliknila funkcijo besedilo in izbrala pisavo (Playfair Display Black) in določila njeno velikost. Izbrala sem si rjavo-vijolično barvo, saj sem si zamislila celotno izgled plakata v vijolični barvi. Naslovu sem dodala podnaslov (Playfair Display Black), ki še bolj nazorno pojasni kaj je rdeča nit plakata. Ko sem končala z urejanjem sem naslov in podnaslov premaknila na sredino samega plakata. Nato sem nastavila, da je pisava ležeče in sredinsko poravnavo besedila.

 Licenca Creative Commons

 Licenca Creative Commons    Licenca Creative Commons  Licenca Creative Commons

3. Lotila sem se pisanja štirih nasvetov, ki sem jih želela izpostaviti. Napisala sem naslov, kateremu sem določila pisavo (Playfair Display Black) in velikost pisave (18). Izbrana barva je še vedno rjavo-vijolična. Nato sem pod naslovom zapisala še kratko besedilo, ki lepo dopolnjuje naslov. Izbrala sem pisavo (Arimo), velikost pisave (12) in nastavila sredinsko poravnavo besedila. Ta postopek sem ponovila pri vseh štirih nasvetih.

 Licenca Creative Commons

4. Ko sem uredila besedilo  sem se lotila vstavljanja ikone (slike), saj sem hotela sam kvadratek še dodatno poživiti. S pomočjo funkcije elementi sem poiskala sliko na določeno temo in jo vstavila v plakat, pri nekaterih sem spremenila  tudi barvo, da se lepše ujema s celotno barvno temo plakata. V iskalnik sem vpisala besedo, ki me je najbolj spomnila na sliko, ki sem jo želela. Nato sem sliko z miško le povlekla na plakat, jo zmanjšala in vstavila v prostorček za sliko.

 Licenca Creative Commons

5. Nato sem med glavo in telo ter med telo in nogo vstavila še citat, ki se dobro ujema s samo temo. Določila sem pisavo (Playfair Display Black), barvo (bela) in velikost pisave (15,7). Nastavila sem tudi sredinsko poravnavo besedila.

 Licenca Creative Commons

 Licenca Creative Commons

 Licenca Creative Commons

6. Potem sem v nogo vstavila še fotografijo, ki se ujema s barvno shemo plakata. Pred vstavitvijo sem jo morala tudi malo obrezati, saj je bila prevelika. Na fotografijo sem tudi vstavila besedilo hvala. Izbrala sem pisavo (Arimo), barvo pisave (rjavo-vijolična) ter velikost (28).

 Licenca Creative Commons

7. V glavo sem na koncu vstavila tudi svoj ime in priimek (s pomočjo funkcije besedilo). S tem sem ustvarila svoj lasten pečat, hkrati pa sem želela navesti avtorja infograma. Pisava je Arimo, njena velikost pa je 11,8.

 Licenca Creative Commons

8. Na koncu sem svoj izdelek še shranila in sicer tako, da sem v desnem zgornjem kotu kliknila ikono za shranjevanje in izbrala PDF – tiskanje. Izdelek sem tako shranila v računalnik.

 Licenca Creative Commons

UPORABLJENI VIRI, ORODJA, APLIKACIJE IN PROGRAMI:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

  1. V tem projektu sem pridobila veliko novega in koristnega znanja. Spoznala sem program Canva, za katerega prej še nisem slišala. Poglobila sem se v smernice izdelovanja infografik in se tako podučila o tem, kako jih izdelati. Zelo mi je všeč predvsem to, da je program enostaven za uporabo, hkrati pa lahko s pomočjo Canve izdelamo res odlične, kreativne izdelke. Program ima veliko funkcij kot so različne predloge, slog pisav, ikone, fotografije … Ker se mi program zdi zelo uporaben, ga bom zagotovo še kdaj uporabila.
  2. Če bi imela več časa bi izboljšala postopek izdelave infograma (predvsem slikovnega dela),  saj bi ga lahko dopolnila z natančnejšimi koraki, ki bi bil za laike bolj razumljiv.
  3. Največ časa sem posvetila pisanju in urejanju postopka izdelave (pisni in slikovni del), saj sem hotela čimbolj podrobno napisati vse korake, pri tem pa sem pazila, da ne bom kakšnega izpustila.
  4. Glede na kriterij ocenjevanja se mi zdi, da sem dano nalogo opravila dobro, saj sem se držala navodil in izdelala po mojem mnenju dober in tematsko ustrezen izdelek.
  5. Znanje, ki sem ga tekom projekta pridobila mi bo prav gotovo koristilo tako v zasebnem življenju, kot tudi pri mojem bodočem poklicu. Ker mi je program zelo všeč, bom doma in za potrebe študija večkrat kaj ustvarila. Prav mi bo prišel tudi na poklicni poti, saj menim, da ga lahko uporabim za različne potrebe. S pomočjo Canve lahko popestrim pouk in učencem predstavim strjene, bistvene podatke, ki jih bodo potrebovali.
  6. Pri tem projektu mi je bilo najljubše izdelovati sam infogram, kjer sem lahko izbirala med številnimi možnostmi in pokazala svojo kreativnost, iznajdljivost. Pomembno mi je bilo, da je končni izdelek pregleden, strnjen, vsebuje le bistvene podatke in je za bralca zanimiv. Najmanj všeč mi je bilo pisanje postopka izdelave, saj je zelo dolgotrajno.
  7. Pri samem projektu nebi spremenila ničesar, saj se mi zdi dobro zasnovan, je zanimiv in poučen, saj nas uri v pisanju postopka, kreativnosti. Hkrati pa mi je bila ta naloga do sedaj najljubša.

Avtor: Hana Zagorc

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik 

Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani

Študijska smer: Razredni pouk,

Predmet: IKT

Letnik študija: 1.letnik

27. april 2020

Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Komentarji: 1

  1. Avatar Zalenka's pravi:

    Res čudovita infografika. Škoda, ker ste v spodnjem robu uporabili canvino plačljivo fotografijo. Podobno bi brez problema lahko našli tudi s CC0. Sicer pa ste krasno razporedili elemente, dodali smiselne piktograme in uskladili barvno shemo.
    Če boste licence dodali tudi pod vsako sliko postopka, boste s tem omogočili iskalnikom filtriranje in drugim uporabnikom uporabo z ustreznim citiranjem.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost