Infografika-projektna naloga

Pred samim začetkom dela sem skušala prebrati in poizvedeti čim več o spletnem bontonu in o tem kaj spletni bonton sploh je. Ko sem razširila svoje znanje, pa sem se lotila delanja plakata v programu Canva.

Ker smo morali eno nalogo v tem programu že opraviti, sem se že takrat do dobra naučila funkcij, ki jih ta program ponuja, pregledala pa sem tudi vse temeljne vire, ki nam dajo veliko napotkov za izdelavo v tem programu. Pri tem je nastal naslednji izdelek.

  1.  Takoj ko izberemo možnost izdelave plakata, se nam na desni strani prikažejo različne funkcije oz. orodja, ki jih lahko uporabljamo tekom izdelave. Ker se mi zdi izbira ozadja kot prva najpomembnejša, sem izbrala funkcijo »ozadje«. Nato se ti prikažejo različne možnosti za izbiro ozadjam jaz pa sem  le izbrala poljubno barvo iz barvne palete. Ko sem nanjo kliknila, se je ta avtomatsko prikazala na moji površini.


    Licenca Creative Commons

  2. V naslednjem koraku sem želela dopisati naslov. To sem naredila tako, da sem v vrstici z orodjem izbrala »besedilo« in nato »dodaj naslov«. Na plakatu se ti odpre okvriček v katerega in lahko vpišemo naš naslov, ki je v mojem primeru spletni bonton. Ta (navidezni) modri okvir lahko z levim klikomna znaku za premikanje , poljubno po plakatu, ter ga umestimo tja, kjer želimo da ostane. Potem lahko naslovu poljubno spremenimo barvo tako, da pritisnemo na veliko črko A.  Poleg tega sem spremenila še pisavo.  Ker sem želela da se bi barve naslova in ozadja ujemale, sem za to upoštevala barvno shemo, prav tako pa sem izbrala pisavo, ki se mi je zdela najljubša.


    Licenca Creative Commons

  3. V tretjem koraku sem najprej razdelila svoj plakat na več delov tako, da sem šla pod orodje »elementi« in v iskalnik vpisala »okvir«, saj sem želela svoj plakat nekako razdeliti na več delov, v katere bom kasneje vpisovala besedilo. Ko sem našla primeren okvir, sem nanj kliknila in ga prilagodila po svoji želji; spremenila sem velikost in barvo polnila, ter lego. Velikost sem spremenila tako, da sem z levim klikom pritisnila na eno izmed oglišč, ga držala in poljubno raztezala. Premaknila sem ga tako, kot sem to naredila pri prejšnem koraku, pri naslovu. Spremenila sem mu tudi barvo v vrstici »barva« in ker je okvir sestavljen iz dveh delov, se tudi pokažeta dva okvirčka, kar pomeni da lahko obe barvi poljubno spreminjamo.


    Licenca Creative Commons

  4. Kot sem prej omenila pa sem si želela več delov, zato sem si delo poenostavila tako, da sem pritisnila na že v prejšnjem koraku pripravljen okvirček in v orodni vrstici uporabila funkcijo »podvoji«. Tega sem želela podvojiti zaradi lepšega učinka. Nato sem označila oba okvirčka skupaj in ju ponovno podvojila, le da sem sedaj to naredila trikrat. To sem naredila zato, ker sem želela, da so vsi okvirčki enake barve in velikosti, ostalo pa bom lažje popravljala v naslednjih korakih.


    Licenca Creative Commons

  5. V tem koraku sem sedaj premaknila okvirčke in jih razporedila kakor se mi je zdelo najlepše. Za premikanje sem uporabila enake fukncije kot za premikanje ostalih stvari v prejšnih korakih. Nato sem pritisnila na okvirčka na drugem mestu in ju obrnila za 180 stopinj, s funkcijo rotiranja, ki je videm na sliki v koraku 2. Obrnjena okvirčka sem nato premaknila bolj proti zunanjosti. Nato sem enako naredila tudi z okvirčkoma v četrti vrsti. Tudi okvirčke na desni strani sem malo pomaknila bolj proti zunanjosti. Navsezadnje pa sem okvirčkom v drugi in četrti vrsti spremenila še barvo, saj se mi je zdela enaka barva za vse okvričke nekoliko preveč monotona.

    Licenca Creative Commons

  6. V šestem koraku sem dodala poljubno besedilo, kot sem to naredila pri drugem koraku pri naslovu. Pritisnemo ikono »besedilo« in nato »dodajte podnaslov« in takoj se nam prikaže kvadratek na plakatu. Vanj lahko vpišemo poljubno besedilo, kateremu lahko poljubno spreminjamo barvo in nato tudi lego ter velikost. Jaz sem za podnaslov uporabila enako barvo kot za ozadje, to pa sem naredila tako, da sem pritisnila na veliko črko »A«. Podnaslov sem nato napisala s samimi velikimi črkami in ga premaknila, tako da je ostal v prej narejenem kvadratku. Kasneje sem pod podnaslove dodala še nekaj besedila, ki dopolnjuje podnaslov tako, da sem pritisnila funkcijo »besedilo« in nato     »dodajte nekaj besedila telesa«. Ikona se zopet prikaže na našem plakatu, v katerega lahko napišemo poljubno besedilo in ga prestavimo. To besedilo sem pustila v beli barvi in mu zgolj spremenila lego. Nato sem enak postopek ponovila še pri preostalih treh kvadratkih. Ko sem končala z vsem besedilom, ki sem ga želela dodati, sem opazila, da so moji podnaslovi premalo izraziti, zato sem jih samo še odebelila. To sem naredila tako, da sem pritisnila na željeni kvadratek z besedilom in pritisnila »B« v orodni vrstici.

    Licenca Creative Commons

  7. V zadnjem koraku sem želela svoje izjave in besedilo le še nekoliko popestriti in podpreti z ikonami. To sem naredila tako, da sem šla pod orodje »elementi« in v iskalnik napisala željeno. Ko sem našla kar sem želela, sem pritisnila na ikono, ki se mi je nato pokazala na plakatu. Poljubno sem lahko spremenila velikost z držanjem levega klika , jo premaknila , lahko pa sem tudi spremenila barvo, tako da sem pritisnila na enega izmed kvadratkov v zgornji orodni vrstici. Tako sem ikone dodala še po prepostalih praznih prostorčkih.


    Licenca Creative Commons

    In tako sem prišla do končnega izdelka, ki dobro ponazarja, kaj je spletni bonton.

    Licenca Creative Commons
    To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila veliko novega, predvsem pa sem se naučila upravaljati program Canva. Tako bom lahko naslednjič plakat ali kakšen drug projekt naredila veliko hitreje, kar se mi zdi zelo uporabno. Za ta program sem slišala prvič, edina stvar, ki pa me je pri njem motila je to, da je veliko stvari ( elementi in slike) plačljivih. Ker sem toliko časa delala, dodajala stvari in jih poskušala izboljšati, se mi zdi da sem naredila plakat, ki ustreza vseh kriterijem, zaradi tega mislim, da sem se zares zavzela in naredila izdelek, ki se mi v končnem zdi takšen, kot sem si ga zamislila. Največ časa sem posvetila predelavi fotografij “print screen”, pri čemer sem morala res paziti, da sem zajela čisto vsak korak, saj če ga ne bi, bi morala stvari zopet brisati in znova ustvariti sliko zaslona. To mi je zvelo največ časa, saj želiš, da tisti, ki bo projekt gledal za tabo res razume, kako si prišel do končnega izdelka. Mislim da sem svoje delo zelo dobro opravila, saj sem zanj porabila veliko časa in truda. Upoštevala sem smernice za izdelavo plakata, povedala in pokazala kaj vse sem uporabila in za kakšen namen. Prav tako sem dodala tudi vire in licence. Uporaba tega programa se mi je zdela zelo uporabana, saj to zdaj še nisem spoznala tako dobrega programa za izdelavo plakatov, kar mi bo v nadaljni študijski poti in kot bodoči učiteljici prišlo zelo prav. program bom lahko uporabila za izdealvo plakatov pri seminarskih nalogah in ali pri kakšen osveščanju ljudi o čem. Najbljuši mi je končni izdelek, najmanj pa mi je bil všeč del, kjer sem morala opisati vsak korak posebaj, saj mi je to vzelo zelo veliko časa. Pri projektu ne bi nič spreminjala, saj se mi zdi da sem se naučila veliko novega.

Avtorica: Kristina Gruden

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Pedagoška fakulteta Ljubljana, Razredni pouk

1.letnik, IKT

2.maj 2020

 

 

 

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost