4. projektna naloga

– INFOGRAFIKA-

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

Infogram je bil narejen s spletnim orodjem CANVA.

Ogled je možen tudi v PDF obliki: Preudarno ravnanje na spletu.

Infogram je bil izdelan z namenom ozaveščanja ljudi glede ravnanja na spletu. Vsak posameznik mora poznati vsaj osnove spletnega in mobilnega bontona, da je njegovo brskanje preudarno, kritično predvsem pa je važno to, da je do ostalih ljudi/člankov/… strpen in ne žaljiv.

POSTOPEK IZDELAVE IN UREJANJA INFOGRAMA

Na spletni strani canva.com sem kliknila na ikono Ustvari izdelek

… ter izbrala Infogram.

Prikazalo se mi je spodaj videno spletno orodje, katerega sem urejala po lastnih željah. Povečane ikone so tiste, ki sem jih pri projektni nalogi uporabila.

Najprej sem izbrala Ozadje in sicer enobarvno, natančneje barvo #FBE4C4. Da sem do ustrezne barve prišla sem si pomagala z orodjem Colour Wheel.

Ker sem želela na svoj infogram dodati prosojno podlago, sem jo ‘prekopirala’ iz že dane predloge Infogram za izobraževanje

… ter jo prilepila na svoj, trenutno oblikovani infogram.

Infogramu sem dodajala Besedilo (najprej naslov ter podnaslov), in sicer izbrala sem predlogo James & Katie, ker mi je ta slog najbolj ustrezal. V orodni vrstici sem prilagodila velikost in poudarjenost besedila.

V nadaljevanju sem  uporabljala spodaj obkroženo predlogo besedila in  sprotno urejala poravnavo besedila in velikost ter obliko. Vključevala sem besedilo, ki se je vezalo na spletni in mobilni bonton. Najbolj poudarjene besede so ključne, vse pa imajo še obrazložitev z nekoliko manjšo pisavo.

V zavihku Elementi sem v iskalno vrstico napisala ključno besedo otrok ter izbrala ustrezno sličico, katero sem prilagodila, da se je prilegala poleg danega besedila, ter imela seveda vsebinski pomen.

Zopet sem dodajala besedilo z že narejeno predlogo.

V zavihku Elementi sem v iskalno vrstico napisala ključno besedo veriga ter izbrala ustrezno sličico, katero sem prilagodila, da se je prilegala poleg danega besedila.

Prosojno podlago oz. obliko ozadja naslova, ki sem jo v infogram ustavila na začetku, sem kopirala in prilepila, da je nastala nekakšna ločnica med besedili, in sicer v prosojni podlagi sem se bol osredotočila na mobilni bonton, na bež ozadju pa na splošno o spletnem bontonu.

Zopet sem ustavila Besedilo z enako predlogo ter Element omrežje (sličica ob odstavku Komunikacija).

V zadnji ‘odstavek’ sem dodala besedilo, ki zaobjame teme spletnega in mobilnega bontona, ki še niso bile omenjene v infogramu. Uporabila sem Besedilo -> Dodajte naslov in Dodajte podnaslov. Oba dela besedila sem združila v celoto.

Dodala sem Element – kamera, ter jo ustavila poleg besedila za večjo nazornost, poleg tega pa ima slikovni material funkcijo olepšave samega infograma.

Ker sem želela celoten infogram zaključiti v nekakšno celoto, sem (zame) najpomembnejše vodilo pri spletnem bontonu, dodala na prosojno podlogo, pri čemer sem uporabila Besedilo -> Dodajte podnaslov in Dodajte nekaj besedila telesa.

Nazadnje sem svoj izdelek zaščitila z licenco. Izbrala sem Naložena vsebina -> Naloži sliko ali videoposnetek.

Odprla se je mapa v kateri sem poiskala svojo, že prej sestavljeno licenco, ter jo naložila med Slike ter jo ustavila na infogram. Da je licenca manj vpadljiva sem ji spremenila prosojnost na 70.

Da je izdelek postal celota, sem vse dele še zaklenila.

 

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Postopek infografike je bil zame popolnoma nov. Pred projektom oz. natančneje pred prvim poskusom izdelave plakata pri kliničnih vajah IKT, takšnega projekta še nisem počela. Veliko je bilo stvari, ki so mi bile, posledično, neznane in zato mi je ta projektna naloga vzela veliko časa, naučila pa sem se določenih postopkov in uporabe orodja Canva, ki verjamem, da mi bodo tako pri nadaljnjem študiju kot bodočem poklicu učiteljice zelo koristili.

Če bi imela nekoliko več časa, bi več vadila v zgoraj omenjenem spletnem orodju in bi se šele nato lotila izdelave infograma, saj bi bil sedanji postopek izdelave veliko lažji. Bolj bi se posvetila oblikovnemu delu ter mogoče raziskala še kakšne smernice, ki bi mi pomagale pri izdelavi.

Največ časa sem posvetila delu Postopek izdelave in urejanja infograma, saj sem se morala najprej naučiti uporabljati spletno orodje in predelati določene vire tako za uporabo orodja kot za besedilo, nato sem si zamislila in skicirala kako želim, da bi končni izdelek izgledal (barve, oblike, razporeditev, itd.), šele nato pa sem se lotila oblikovanja. Za vsak korak sem morala narediti posnetek zaslona, ter ga urediti do te mere, da so obkroženi ključni deli izdelave, nazadnje pa še vse skupaj spraviti v celoto tukaj, v razredni IKT.

Poskušala sem maksimalno slediti navodilom, predlogom in ključnim virom, da česa ne bi izpustila, tako da menim, da je nastala precej dobra in poučna projektna objava.

Kote sem še zgoraj omenila mi bo 4. projektna naloga tako pri študiju, kot pri bodočem poklicu zelo koristila. Smo v dobi nenehno razvijajoče se tehnologije in skoraj vse lahko oblikujemo kar na računalnikih oz. drugih tehnoloških napravah. Z orodjem Canva lahko izdelamo plakate, infograme, letake, predstavitve, itd. in za delo v šolstvu so takšna orodja nepogrešljiva. Uporabimo ga lahko za izdelavo učnega gradiva, za ankete, smernice pri učenju, izdelavi plakata za npr. dan odprtih vrat, itd., ker pa me je izdelava precej navdušila menim, da mi bo služila tudi pri izdelavi opornih točk pri izobraževanju pri študiju ali pa če bo potrebna izdelava videoposnetkov ali katerega koli drugega projekta, ki ga Canva omogoča, se je bom zagotovo poslužila.

Celoten projekt me je navdušil, saj sem se naučila veliko novega. Najljubše mi je bilo oblikovanje infograma, saj sebe ocenjujem kot zelo precizno in vedno iščem neko usklajevanje med obliko in vsebino, hkrati pa gledam na estetskost in namen uporabe novonastalega dela. Sicer mi je vzel precej časa, ker je bilo orodje zame novo, vendar mi ni žal, da sem ga preizkusila.

V projektu ne bi ničesar spremenila, ravno nasprotno, vsa navodila, viri, smernice so bili zelo točni in tudi za prve uporabnike zelo jasni.

VIRI ZA BESEDILO IN NAČRT INFOGRAFIKE

Edraw. (b. d. ). How to Lay Out an Infographic in 10 Minutes. Pridobljeno 2. 5. 2020 s https://www.edrawsoft.com/infographics/infographic-layout-design.html

Canva (b. d.). Introduction to Infographics. Pridobljeno 2. 5. 2020 s https://designschool.canva.com/tutorials/designing/introduction-infographics/

 Safe.si. (b. d.). Spletni in mobilni bonton. Pridobljeno 3. 5. 2020 s https://safe.si/napotek/spletni-in-mobilni-bonton

Varni internet. (2020). Tehnološki napredek pomeni, da se morajo družine pogovoriti o spletnem nasilništvu. Pridobljeno 3. 5. 2020 s https://www.varniinternet.si/blog/39-tehnoloski-napredek-pomeni-da-se-morajo-druzine-pogovoriti-o-spletnem-nasilnistvu

Portal OSV. (2018). Varnost in obnašanje na spletu. Pridobljeno 3. 5. 2020 s https://www.portalosv.si/digitalna-pismenost/varnost-in-obnasanje-na-spletu/

Centenary University. (b. d.). Online Etiquette. Pridobljeno 3. 5. 2020 s https://www.centenaryuniversity.edu/academics/academic-resources-advising/online-coursework-tips/online-etiquette/


Avtor: Nika Marušič

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilec predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Pedagoška fakulteta Ljubljana, Razredni pouk

1. letnik, IKT

3. 5. 2020


To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

(Skupno 87 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost