Infografika

Nasveti o pametni uporabi telefonov za otroke.

S programom Canva sem izdelala plakat, s poučnimi Nasveti o pametni uporabi telefona za otroke.

Vse informacije, kaj bi morali otroci vedeti, sem dobila na spletni strani.

Končni izdelek

Licenca Creative Commons

Postopek izdelave

  1.  V spletni brskalnik sem vpisala Canva ter odprla spletno stran za registracijo. Že predhodno sem se registrirala, saj postopek ni zapleten, saj lahko uporabiš Gmailov račun.

Licenca Creative Commons

2. Na spletni straneh, sem našla vsebino, ki bo kasneje bila na plakatu. Pripravljena sem bila za izdelavo plakata. Na levi strani sem kliknila ikono Ozadja. Med množico ozadji sem si izbrala tistega, ki mi je bil najbolj všeč in primeren. Pri tem sem pazila, da ozadje ni prenasičeno z barvami, saj bi to lahko bilo moteče.

Licenca Creative Commons

3. S klikom na ikono besedilo sem dodala naslov. V zgornji vrstici sem si izbrala obliko pisave in barvo. Besedilo sem odnesla na mesto, kje sem želela.

Licenca Creative Commons

4. Kliknila sem na ikono Elementi ter v vrstico, kjer se nahaja lupa vpisala telefon. Dobila sem predloge elementov ter kliknila na primerno. Ikono sem zasukala in jo odnesla v naslov. Po enakem postopku sem našla tudi sliko otroškega obraza. Tako je nastal naslov.

Licenca Creative Commons

5. Na podoben način kot sem naredila naslov sem napisala tudi vsa druga besedila na plakatu. S klikom na ikono besedilo in nato Dodaj nekaj besedila telesa sem ustvarila dana besedila, ki sem jih prav tako uredila po velikosti in premaknila na primerna mesta. Zraven vsakega besedila sem dodala tudi sličico. Sličico sem lahko izbirala med Elementi ali Fotografijami. Velko kvalitetnih slik je v programu Pro, le tega se nisem posluževala, saj je kasneje plačljiv. Prav v obeh primerih je na vrhu lupa v katero vpišeš, kaj si želiš na sličici. Sličice, sem lepila tudi eno čez drugo, ko sem želela poudariti, da kaj ni prav. Prav tako so puščice, ki so med besedili, tudi sličice. Postopki so bili povsod enaki, povečanje/pomanjšanje, zasuk, postavitev na želeno mesto.

Licenca Creative Commons Licenca Creative Commons Licenca Creative Commons Licenca Creative CommonsLicenca Creative Commons

6. Po koncu izdelave vseh točk oz. nasvetov sem na dnu napisala misel. To sem dodala kot Besedilo, vendar sem izbrala Dodaj podnaslov, da je ta videti nekoliko večji in prepričljivejši. Tu sem sem tudi spremenila barvo in obliko pisave.

 Licenca Creative Commons

7. Kot piko na i sem v vsak vogal besedila dodala sličico možganov. Celotni plakat sem shranila, tako, da sem kliknila zgornjo ikono za save.

Licenca Creative Commons

Refleksija in samoevalvacija

Pri tej nalogi sem se naučila veliko to tem, na kaj morajo biti starši pozorni, ko njihovi otroci začnejo uporabljati tehnologijo. Kaj je najbolj pomembno, kar bi morali vedeti otroci, ki uporabljajo tehnologijo. Hkrati pa sem se naučila uporabe programa Canva. Uporaba zajema različne fotografije, barve in druge elemente. Prav tako sem morala v malo besedah zajeti bistvo.

Za svoje delo sem si vzela dovolj časa, zato ne bi,  spremenila nič. Delo mi je bilo zabavno in sem uživala v kombinaciji barv. Če bi bilo potrebno delo objaviti ali ga uporabiti za izobraževalni namen drugih, bi bila bolj pozorna na ujemanje barv.

Največ časa sem posvetila sami izdelavi plakata, saj sem uporabila veliko učinkov, iskala primerne slikice, obračala le teh,… Izdelava plakata mi je bila v veselje, zato na to nisem gledala, kot na nekaj kar mi krade čas in se nisem obremenjevala z njim.

Svoje delo ocenjujem kot lepo in poučno. Držala sem se vseh omenjenih točk, opisala postopek izdelave in navajala vse vire ter … Z njim sem zadovoljna.

Z programom Canva bom lahko izdelovala učne liste, predstavitve, vabila, oglase,… Na tak način bom lahko s privlačnim izdelkom vzbudila zanimanje tudi  učencem/ sodelavcem, ki jih sicer dana tema ne bi zanima.

Ta naloga mi je bila iz med vseh najljubša. Uživala sem prav v vsaki stvari med izdelavo. Manj ljubše mi je bilo opisovanje samega postopka.

Naloga se mi zdi dobro definirana z natančnimi navodili. Ob nalogi se naučiš marsikaj novega in uporabnega.

Avtor: Mateja Balant

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Predmet: komunikacijsko-informacijske tehnologije

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 3. 5. 2020

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 63 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost