Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

(Vir: Pixabay)

Licenca Creative Commons

V tej projektni nalogi sem uredila tri slike: eno vektorsko in dve rastrski sliki. V nadaljevanju sledi postopek urejanja le-teh. Tema moje projekte naloge pa je varnost na spletu.

RASTRSKA GRAFIKA:

Za urejanje slik sem uporabila program PhotoScape, funkcijo Editor.

Licenca Creative Commons

Slika1:

Pred obdelavo:

Licenca Creative Commons

Po obdelavi:

Licenca Creative Commons

POSTOPEK IZDELAVE:

  1. V zavihku Home sem izbrala možnost Resize-Reduce the lenght:800px, s tem sem pomanjšala sliko in njeno prostorsko zasedanje na računalniku.

Licenca Creative Commons

2. Nato sem prav tako v zavihku Home izbrala možnost Frame in izbrala Black line 4 z namenom, da slika dobi okvir.

Licenca Creative Commons

3. Spet sem v zavihku Home izbrala Frame line in izbrala notranjo črno in črtkano črto, da tudi okvir dobi lepši izgled.

Licenca Creative Commons

4. V naslednjem koraku sem dodala besedilo. V zavihku Object sem izbrala Text in besedilu spremenila bravo, velikost, pisavo in kasneje položaj na sliki. 

Licenca Creative Commons

5. Še enkrat sem uporabila Object, možnost Icons, Cartoon in izbrala slikico Cartoon 001. Z dodatkom ikone sem želela poudariti pomen in vpadljivost zapisa.

Licenca Creative Commons

6. Za konec sem izdelek shranila. Na desni strani sem izbrala možnost Save in kvaliteto slike povečala na 100% zaradi boljše kakovosti končnega izdelka.

Licenca Creative Commons

Slika 2:

Pred obdelavo:

Po obdelavi:

POSTOPEK IZDELAVE:

1. Tudi pri tej sliki sem začela z zavihkom Home, poiskala Resize in prav tako izbrala reduce the lenght:800px z namenom, da pomanjšam sliko in njeno prostorsko zasedanje na računalniku.

Licenca Creative Commons

2. Začela sem z obrobo. Prav tako sem v zavihku Home izbrala Margin, da obrobim sliko, obrobi sem spremenila barvo.

Licenca Creative Commons

3. Z možnostjo Home, Sharpen sem izostrila sliko. Izbrala sem stopnjo 6.

Licenca Creative Commons

4. Nadaljevala sem z vstavljanjem emotikov, da popestrim sliko. V zavihku Object, Icons sem izbrala Face, natančneje y1o. Emotikonu sem spremenila velikost in položaj.

Licenca Creative Commons

5. Prav tako v zavihku Object sem se odločila za Speech Balloon (balonček hand-08). Prilagodila sem mu velikost, pisavo v njem in oblaček, tako da je emotikon dobil možnost podati svoje sporočilo.

Licenca Creative Commons

6. Sliko sem še malo dodelala. Izbrala sem Object, možnost Circle Mode in obkrožila besedo Decline (prekinitev klica) na telefonu. Zaradi boljše vidljivosti sem spremenila še barvo kroga.

Licenca Creative Commons

7. Desno spodaj sem izbrala Save in sliko shranila. Tudi tokrat sem povečala kakovost na 100%.

Licenca Creative Commons

VEKTORSKA GRAFIKA:

Za obdelavo slike sem uporabila program Inkscape.

Licenca Creative Commons

POSTOPEK IZDELAVE:

  1. Z orodjem Riši kvadrate in pravokotnike sem ustvarila pravokotnike, ki predstavljajo ekran računalnika. Nato sem izbrala Poravnaj in razporedi-Poravnaj na sredino navpične osi. S tem sem poravnala rdeč pravokotnik z belim v notranjosti le-tega. Barve sem spreminjala s pomočjo barvne palete. ki se nahaja na spodnjem robu.

Licenca Creative Commons

2. Ker sem nato potrebovala kroge, sem uporabila funkcijo Riši kroge, elipse, loke. Spet sem uporabila Poravnaj in razporedi-Poravnaj na sredino navpične osi. Najmanjša dva kroga sem poravnala ročno, saj ni bilo potrebno, da sta v skladu z drugimi. Tako sem ustvarila oko. Kroge sem delala s pomočjo funkcije Ctrl+D (duplicate).

Licenca Creative Commons

3. Nato sem spet uporabila funkcijo Riši kroge, elemente, loke.

Licenca Creative Commons

4. Za tem sem na vrhu izbrala možnost Pot, Predmet v pot in tako naredila usta.

Licenca Creative Commons

5. Uporabila sem Riši kvadrate in pravokotnike, funkcijo Pot-Predmet v pot in na takšen način ustvarila zob. Ostale zobe sem nato naredila s pomočjo tipk Ctrl+D (duplicate), katerim sem spreminjala velikost, usmerjenost in položaj.

Licenca Creative Commons

6. Za jezik v ustih sem uporabila Riši kroge, elipse, loke. Preoblikovala sem ga z orodjem Pot-Predmet v pot.

Licenca Creative Commons

7. Uporabila sem orodje Riši kvadrate in pravokotnike. Pravokotnik sem dodala na ekran (v zgornji levi kot), tako da izgleda kot odprt zavihek na ekranu.

Licenca Creative Commons

8. Nadaljevala sem z ustvarjanjem podobe deklice. Izbrala sem Riši kvadrate in pravokotnike, Pot-Predmet v pot. Nastali kvadrat sem preoblikovala v elipso,  ki bo predstavljala glavo. Izbralo sem rumeno barvo.

Licenca Creative Commons

9. Nastali lik sem s funkcijo Ctrl+D podvojila. Nato sem ustvarila še en lik (na sliki roza barve) obliko s pomočjo Riši kvadrate in pravokotnike. Pot-Pot razlika, mi je omogočil, da sem dobila ramena.

Licenca Creative Commons

10. Ramenom oz. delu majice sem spremenila barvo. Spet sem s tipkama Ctrl+D (duplicate) podvojila lik glave, ga pomanjšala in tako dobila vrat, ki sem ga povezala z glavo in majico. Spet sem podvojila lik glave (Ctrl+D), le-tega sem tokrat povečala in dobila lik za lase (uporabila sem rjavo barvo). S funkcijo Predmet-Spusti sem dosegla, da so se lasje premaknili za glavo. S pomočjo Riši kvadrate in pravokotnike in Pot-Predmet v pot sem ustvarila pričesko. Dobljeno obliko iz Riši kroge, elipse, loke sem preoblikovala v oči in usta, iz Riši kvadrate in pravokotnike pa v obrvi in nos.

Licenca Creative Commons

11. Kroge za oblačke sem ustvarila s funkcijo Riši kroge, elipse, loke ter jih premaknila na želeno mesto.

Licenca Creative Commons

12. Nato sem s funkcijo Ustvarjaj in urejaj besedila uredila še besedilo in dobila želeno velikost in položaj le-tega. Nato sem ga vstavila na želeno mesto.

Licenca Creative Commons

13. Nato sem izbrala ukaz Dadoteka-Shrani, da sem izdelek shranila, izbrala možnost Risba in na koncu izbrala še ukaz Izvozi da zaključim delo.

Licenca Creative Commons

VIRI, APLIKACIJE IN PROGRAMI:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? V tem projektu sem se naučila urejevat slike, tako s pomočjo vektorske grafike kot rastrske. Boljše sem se naučila uporabljati programa Inkscape in PhotoScape, katera sem spoznala že pri kliničnih vajah, ampak ne tako podrobno. Naučila sem se uporabljati nove funkcije in osvežila že pridobljeno znanje.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Če bi imela več časa, bi se mogoče lahko domislila kakšnih bolj inovativnih idej za slike in le-te uporabila tako za vektorsko kot rastrski sliki.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem porabila za opisovanje postopka izdelave, saj vzame veliko časa, ko moraš razložiti natančen postopek, narediti pa tri izdelke.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Mislim, da sem delo opravila uspešno, saj sem sledila zadanim napotkom. Vključila pa sem tudi malo svoje domišljije.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Znanje, ki sem ga pridobila z izdelavo te projekte naloge se mi zdi zelo pomembno, saj ga bom lahko uporabljala tako med študijem (izdelava vektorskih risb, urejevanje slik…), kot kasneje na poklicni poti (urejevanje slik z učenci, izdelovanje različnih oblik…). Zdi se mi, da poznavanje teh programov in teh tehnik pride vedno in povsod v poštev.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je bilo, da smo imeli proste roke, da smo lahko ustvarjali po svoji domišljiji, saj se mi zdi to dobra ideja, kako se lahko še bolj poglobilo v izbrano temo. Oba programa sta mi tudi zanimiva in uporabna. Najmanj pa mi je bilo všeč opisovanje celega postopka obdelave vseh treh slik, ker mi je vzelo veliko časa.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Pri projektu ne bi nič spremenila, saj se mi zdi prijeten in dobro zasnovan. Ponovimo že poznano in znano nadgradimo.

Avtorica: Marja Čendak

Mentorici: asist. Alenka Žerovnik, mag. in prof. mat. in rač., dr. Irena Nančovska Šerbec

Razredni pouk, IKT, 1. Letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

7. maj 2020

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 45 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost