2. projektna naloga

– Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike –

V nadaljevanju bom prikazala 2 predelani fotografiji iz lastnega arhiva. Predelava je potekala na orodju Photoscape, ki sem si ga prenesla iz priložene povezave. Nazadnje sem izdelala vektorsko sliko na temo mobilnega bontona, ki sem jo izdelala na orodju Inkscape.

RASTRSKA GRAFIKA

1. FOTOGRAFIJA

Pred obdelavo

Po obdelavi

POSTOPEK OBDELAVE FOTOGRAFIJE

Fotografijo sem predelala na orodju Photoscape s funkcijo Editor. Orodje sem izbrala po priporočilu profesorice na seminarjih in kliničnih vajah IKT. Orodje je preprosto za obdelavo fotografij, saj ima kar nekaj funkcij (določene izmed njih sem tudi sama uporabljala pri predelavi obeh fotografij).

Fotografijo sem iz računalnika vstavila v orodje. Na njej so prikazana dekleta, ki uporabljajo mobilne telefone. Predhodno sem pridobila njihovo dovoljenje, da jih lahko slikam.

Najprej sem fotografiji nastavila velikost oz. zmanjšala dolžino na 800 px, tako da sem fotografijo iz originalne velikosti 4032 x 3024, zmanjšala na 800 x 600.

Za tem pa sem se lotila oblikovanja. Uporabila sem funkcijo Object, izbrala sem oblaček, ki mi je najbolj ustrezal, nato pisavo Tahoma, ki sem jo kasneje uporabila tudi pri nadaljnji obdelavi, nastavila  velikost besedila na 23 ter zapisala besedilo v za to namenjen prostor.

Z besedili sem želela prikazati, da se dekleta pogovarjajo z drugimi, so na socialnih omrežjih, itd., ne pogovarjajo pa se z osebami, s katerimi so v tem primeru odšle na pijačo, kar je ena izmed težav mobilnega bontona.

Ker sem želela, da je eden izmed oblačkov obrnjen, sem morala pisavo dodati naknadno, drugače bi ta prišla obrnjena na glavo. To sem storila tako, da sem izbrala funkcijo Object in kliknila na ikono T. V prostor, ki se mi je prikazal, sem zapisala govorjeno besedilo, izbrala pisavo Tahoma ter velikost besedila 20.

Da bi zameglila besedilo brošure na mizi, sem v funkcijah izbrala Tools ter Effect Brush. Izbrala sem tretjo izmed štirih velikosti ter z nastalim ‘krogcem’ zameglila brošuro.

Da bi celotna fotografija imela neko ključno sporočilo, sem v Home izbrala nekakšno podlogo Blank 01, da se je prikazal bel prostor na dnu.

V ta prostor sem dodala besedilo (Object -> T) in ga spremenila v rdečo barvo. Želela sem poudariti sporočilo, ki se mi zdi zelo pomembno še posebno v sodobnem času, ko si življenja brez mobilnega telefona ne znamo več predstavljati.

Z rdečo barvo sem prečrtala mobilne telefone in s tem poudarila napisano sporočilo.  To sem naredil s funkcijo Object, izbrala sem črtico in ji spremenila barvo v rdeče ter te črte naredila v križe.

Nazadnje sem pred shranjevanjem nastavila kvaliteto oz. Quality na 80 %, da se je pri shranjevanju zmanjšala velikost same fotografije iz 3,6 MB na 162, 9 KB.

2. FOTOGRAFIJA

Pred obdelavo

Po obdelavi

 

POSTOPEK OBDELAVE FOTOGRAFIJE

Drugo fotografijo sem obdelala nekoliko manj, saj sem želela, da ostane ozadje svetlo in zeleno, kajti zelena barva naj bi pomirjala in pri predolgem gledanju ekrana je zelo pomembno, da svoje oči pomirimo s pogledom na drugo (če je možno zeleno) podlago.

Najprej sem fotografijo ustavila v Photoscape iz svojega računalnika.

Fotografiji sem nastavila velikost oz. zmanjšala dolžino na 800 px, tako da sem fotografijo iz originalne velikosti 4032 x 3024, zmanjšala na 800 x 600.

Nato sem fotografiji dodajala besedilo. Izbrala sem funkcijo Object ter vpisala želeno besedilo. Nastavila sem velikost na 20 ter pisavo Tahoma. Celotno besedilo sem tudi poudarila.

Da bi določen del besedil izgledal kot citat sem dodala obliko narekovajev v Object -> Symbol ter ga nastavila v zeleno barvo, da se je oblikovno ujemal s fotografijo.

Zopet sem dodala besedilo; tokrat v zeleni in bež barvi.

Da je računalnik še nekoliko bolj v ospredju sem v zavihku Home izbrala Filter -> Cellophane ter ga nastavila na 1, da je prišlo kot do nekakšnega efekta zameglitve že osenčenih delov računalnika.

Nazadnje sem pred shranjevanjem nastavila kvaliteto oz. Quality na 80 %, da se je pri shranjevanju zmanjšala velikost same fotografije iz 2,5 MB na  78, 8 KB.

VEKTORSKA GRAFIKA

Za izdelek vektorske grafike sem se odločila za mobilni telefon. Na njega sem v obliki oblačkov pogovora zapisala nekaj ključnih smernic, česa naj bi se izogibali na spletu.

POSTOPEK IZDELAVE

Izdelek je bil narejen v programu Inkscape.

Narisala sem pravokotnik s funkcijo Riši kvadrate in pravokotnike, v sivi barvi, kateremu sem zaoblila robove. Velikost sem prilagajala na približno, kakor zgleda mobilni telefon.

Na sredino že postavljenega pravokotnika sem dodala še en pravokotnik v temno modri barvi. Barvi sem določila zelo kontrastni, da nisem imela v nadaljevanju težav z oblikovanjem.

Da je nastal nekakšen rob okoli že oblikovanih pravokotnikov sem v orodju kliknila najprej na moder pravokotnik z miško, nato pa v funkciji Pot izbrala Povezan zamik in zopet z miško potegnila robove nekoliko navzven, da so nastali spodaj prikazani ‘robovi’ v rdeči barvi (zopet kontrastna barva zaradi lažjega ločevanja med barvami in oblikovanja).


Na spodnji strani nastajajoče ‘slike’ sem dodala krog s funkcijo Dodaj kroge, elipse, loke v 80 % sivi barvi ter mu prilagodila velikost, enako sem naredila tudi na zgornji strani ter ob straneh, le da sem oblikovala elipse. Velikosti sem sprotno prilagajala.


Nastalo sliko sem začela barvno oblikovati, in sicer zunanji pravokotnik sem obarvala črno, notranjega pa belo. Zunanje robove pravokotnikov sem obarvala v 90 % sivo, zgolj zaradi videza.

Uredila sem videz slike; dodala sem senčenje notranjega pravokotnika tako, da sem izbrala funkcijo Polnilo in poteza-> Zapolni in izbrala drugo sličico, torej učinek nekakšne meglice. Nastali “slider” sem pomikala od spodaj navzgor, da sem dobila meni ustrezno zameglitev.

Želela sem senčenje tudi na zunanjem pravokotniku, zato sem izbrala funkcijo Riši krivulje in ravne črte ter oblikovala štirikotnik.


Kliknila sem na večji (črn) pravokotnik in ga podvojila nato pa s Shift izbrala tako štirikotnik kot podvojeni pravokotnik. Nato sem v funkciji Pot izbrala Presek in spremenila nastali odsek v belo barvo.



Ker so se že prej narejeni elementi skrili v ozadje, sem jih s funkcijo Spusti izbrano za eno plast zopet kreirala.

Tako kot prej sem tudi v ta del dodala senčenje ( Polnilo in poteza-> Zapolni-> drugi kvadrat ), ter s sliderjem nastavila želeno senco.


S funkcijo Riši kvadrate in pravokotnike sem narisala 5 oblačkov v modri in beli barvi, ki prikazujejo telefonski pogovor ter s funkcijo Ustvari in urejaj besedilo dodala besedilo s petimi pomembnimi iztočnicami spletnega bontona.
Končni izdelek:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Projekt je bil kar obsežen, vendar sem z njim ponovila vse pridobljeno znanje iz rastrske in vektorske grafike iz seminarjev in vaj pri IKT. Ko sem oblikovala in urejala izdelke sem vedno znova odkrivala nove funkcije orodij in jih poskušala vnesti v svoje slike.

Če bi imela več časa in če bi bilo omogočeno druženje oz. življenje kot smo ga poznali pred koronavirusom,bi se več posvečala ratrski grafiki, saj sem imela v mislih nekoliko drugačne fotografije za obdelavo, vendar pa sem glede na pogoje precej zadovoljna s svojo predelavo fotografij in izdelavo vektorske grafike.

Največ časa sem se posvečala vektorski grafiki, saj sem za določene funkcije potrebovala nekaj časa, da sem jih usvojila. Prav tako sem želela izgled izdelka čimbolj približati realni mobilni napravi, zato mi je ta del vzel nekoliko več časa.

S svojim delom sem zadovoljna; menim, da sem vključila vse zahtevane elemente, saj sem sledila profesoričinim navodilom na portalu razredni IKT.

Pridobljeno znanje bom velikokrat uporabila tako pri študiju, kot na nadaljnji poklicni poti, saj se vedno pojavi fotografija, ki ji je potrebno kaj dopisati, dodati…, pa tudi pri poklicu učitelja je za lažje poučevanje potrebno pripraviti npr. delovne liste, katerih slike učitelj lahko po želji in namenu oblikuje.

Celoten projekt se mi zdi zelo smiseln in posledično nimam najljubšega oz. najslabšega dela. Če bi se morala opredeliti, bi se za najljubši del odločila za vektorsko grafiko, saj sem bila nase zelo ponosna, ko sem oblikovala mobilno napravo, saj sem vanj vložila veliko truda, nekoliko manj ljub pa mi je bil rastrski del, saj nisem imela natančnega plana kako in kaj oblikovati.

Kot sem že omenila, je bil celoten projekt zelo jasno posredovan in primeren za projektno nalogo, zato ga ne bi niti najmanj spreminjala.

VIRI ZA BESEDILO RASTRSKE IN VEKTORSKE SLIKE

Safe.si. (b. d.). Spletni in mobilni bonton. Pridobljeno 10. 5. 2020 s https://safe.si/napotek/spletni-in-mobilni-bonton

ELLE (2016). Pravila spletnega bontona. Pridobljeno 10. 5. 2020 s https://elle.metropolitan.si/lifestyle/cyberelle/spletni-bonton/

Spletnik (2010). Psihološki vidik barv na spletni strani. Pridobljeno 10. 5. 2020 s https://spletnik.si/blog/psiholoski-vidik-barv-na-spletni-strani/


Avtor: Nika Marušič

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilec predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

Pedagoška fakulteta Ljubljana, Razredni pouk

1. letnik, IKT

11. 5. 2020


To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Deljenje pod enakimi pogoji 4.0 Mednarodna.

 

(Skupno 43 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost