Infografika

Izdelek Infografike na temo Varnost na spletu:

Licenca Creative Commons

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

V PDF obliki dostopno na: Varen splet

POSTOPEK

Za izdelavo infografike sem uporabila program Canva.

Za začetek sem na levi strani pod Predloge izbrala predlagano postavitev infografa. Zamislila sem sem si takšnega z glavno sliko in naslovom, nekaj slikami razporejenimi v mrežo, pod njimi pa besedilo.

S klikom na zgornjo/ glavno sliko grafa, sem jo izbrisala in zamenjala s svojo. To sem našla prav tako na levi strani programa pod Fotke–>Išči po milijonih fotografijah. Napisala sem Internet in izbrala sebi najbolj primerno fotografijo ter jo z miško premaknila na željeno mesto. Ker sem želela naslov imeti napisan z črno barvo, sem temu v kontrast izbrala belo podlago.

S klikom na okvirček z besedilom, sem že napisano izbrisala in napisala svoje besedilo. Napis sem nato premaknila z potegom miške na sredino zgornje fotografije.

Nato sem besedilo označila in mu s klikom na Pisave–>Alegreya sansSC Black spremenila pisavo, po želji. Izbrala sem pisavo, ki je odebeljena, lahka za branje in estetska.

Ker sem želela, da je naslov malo večji od ostalih napisov, sem označila besedilo, kliknila na Velikost pisave(21) in spremenila na 28. In enako sem naredila za ostale napise, vendar z velikostjo 24. (tem pisave nisem spreminjala)

S klikom na Fotke–>email, sem si izbrala naslednjo fotografijo in jo prenesla na plakat. Pod njo sem sem s klikom na besedilo dodala svoj napis in že zgoraj omenjeno spremenila velikost.

Postopek sem naredila še štirikrat, le z različnimi slikami in različnimi naslovi (kot kažejo spodnje fotografije). Slika osebne izkaznice z napisom…

Neprimerna slika objavljena na Internetu; z napisom…

Za zadnjo fotografijo sem izbrala naravo/ zrak in temu primerno besedilo…

Ko sem vstavila vse željene fotografije, napise in nastavila Velikosti pisav, sem izdelek shranila.

Licenca Creative Commons

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

REFLEKSIJA

Novega pri tem projektu sem se naučila vstavljati že izbrane oz. predlagane fotografije. Ko sem vstavljala fotografije za vajo, so z prenosom iz mape zgubile kvaliteto in postale zrnate. Če bi imela več časa, bi se lotila grafa z več detajli, videi ali animacijo. Največ čas sem posvetila pisanju besedila, saj sem želela, da hkrati zveni privlačno in zgleda estetsko. Svoje delo dobro ocenjujem, tudi sama bi prebrala tak Infograf. Držala sem se vsega potrebnega in nisem imela težav. To znanje bom lahko uporabila pri izdelavi vabil na kakšno prireditev, za informacijske kartončke o statističnih podatkih za starše in podobno. Pri projektu mi je bilo všeč, da smo imeli prosto izbiro za način oblikovanja. Pri sami definiciji projekta ne bi spremenila nič, le eno mi je delala težave in sicer: objavljanje PDF izdela, za kar pa sem tudi našla rešitev.

Vir vsebine: Safe.si

Uporabljeni program: Canva

Avtorica: Nna Žerdin

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Razredni pouk, IKT, 1. letnik

11. 5. 2020

Licenca Creative Commons

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost