4. Infografika – Spletni bonton

Za 4. del projektne naloge sem naredila infograf na temo spletni bonton. Ker sem predhodno že veliko vedela o izbrani temi, sem si kar hitro zamislila, kako naj bi plakat izgledal. Najprej sem odprla program Canva (s katerim sem že večkrat delala) in nato sem se lotila dela.

Potek izdelave infografike

Ko sem kliknila  na Infographic, se mi je odprla stran, s praznim infografom, ki je čakal na moje ideje. Avtomatsko so se odprle tudi predloge (Templates), med katerimi sem izbirala podlogo za mojo infografiko.

Najbolj me je pritegnila podloga med Bussiness infographic, saj je imela na vrhu strani podloge majhne oblačke ikon raznih družabnih omrežji, kar mi je dalo novo idejo za  oblikovanje infografa.

Nato sem se lotila preurejanja podloge. Najprej sem izbrala pisavo za naslov in jo preuredila.

Dopisala sem naslov in podnaslov.

Nato sem izbrisala nepotrebne stvari na podlogi, nakar sem se odločila,  da bom sama ustvarila svojo podlogo.

Začela sem z pisanjem stvari, ki so se meni osebno zdele najpomembnejše pri spletnem bontonu. Kliknila sem na orodje Text, izbrala Add text in začela pisati.

Nato sem napisanemu besedilu spremenila tip pisave in velikost pisave.

Nato sem dodala ozadje. Kliknila sem na orodje Background in izbrala med danimi ozadji. Želela sem bolj umirjeno ozadje, saj sem si zamislila precej različnih dodatkov na infogramu. Izbrala sem ozadje z efektom marmor – bele barve z sivimi blagimi lisami.

Ko sem izbrala ozadje, sem začela preurejati glavo infografike, ki je predhodno imela majhne oblačke z logoti različnih družbenih omrežji. Ideja mi je bila ušeč, vendar sem spremenila vse ikone, dodala še nekaj popularnih družbenih omrežji in jih drugače postavila. Ikone sem iskala v orodju Elements, kjer sem za vsako družbeno omrežje poiskala logo.

 

 

 

 

 

 

 

 

Želela sem poudariti kaj je spletni bonton, zato sem se odločila uporabiti črte okrog napisanega besedila. Kliknila sem orodje Elements, nato Lines in izbrala črto, ki mi je bila najbolj všeč.

Po večkratnem iskanju in primerjanju črt, sem prvotno črto zamenjala za drugo črto. Nato sem jo iz rdeče barve spremenila v črno, jo z možnostjo Duplicate podvojila in obe črti premaknila okrog besedila.

Začela sem pisati besedilo, ki se mi je zdelo najbolj pomembno. Uporabila sem možnost orodja Text, nato pa Add text.

Besedilo sem pisala v vrstnem redu, predhodno sem vsako poved oštevilčila.

Besedilu sem vedno zamenjala pisavo in velikost pisave. Izbrala sem: Kollektif ter velikost 24.

Želela sem, da bi vsakdo, ki bo pogledal infograf, opazil, da so spodaj napisana pravila. Zato sem poiskala sliko, na kateri piše: Know the rules! (poznaj pravila). V Canvo sem jo uvozila preko možnosti orodja Uploads, nato pa Upload an image.

Sliko sem nato uvozila v infograf in jo oblikovala skupaj z besedilom.

Ker se mi je zdela uvožena slika nekoliko pusta, sem se odločila dodati vijugasto črto, ki bo infograf malo popestrila. Pod orodjem Elements, sem kliknila Lines in poiskala črto, ki mi je bila všeč.

Črti sem nato spremenila barvo. Iz roza na živo rdečo (take barve kot je predhodno uvožena slika).

Ker pa nisem želela, da bi črta prekrivala napis, sem jo z možnostjo Position, Backward; poslala v ozadje, za sliko.

Dopisala sem 2. in 3. točko k pravilom in oblikovala zapisano.

S pomočjo Lines sem naredila manjši presledek od besedila. Ponovno sem izbrala črto in jo pravilno oblikovala, da je nakazovala na presledek med pravili.

Nato sem nadaljevala s pisanjem pravil. Dodala sem pravilo 4. in popravila pisavo ter velikost. 

Ker 4. pravilo pravi o kulturi in o prijaznem pisanju, sem pravilo popestrila s srčkom. Kliknila sem na orodje Elements in v iskalnik napisala heart (ang. srce). Poiskala sem sliko, ki mi je bila najbolj všeč.

Nadaljevala sem s pravilom 5., ki sem mu tudi, kot vsem predhodnim pravilom, spremenila velikost pisave in pisavo.

5. pravilo govori o prijaznosti, zato sem želela popestriti z slikco rokovanja. Ponovila sem iskanje, kot predhodno s srčkom in najdla pravo slikco. Sliko sem obrezala in jo vstavila pod pravilo.

Dodala sem pravilo 6. in ga popestrila s klicajem. Klicaju sem spremenila barvo ter uporabila možnost Transparency, kjer sem jo iz 100 zmanjašala na 50. To je omogočilo, da sem lahko klicaj dala čez besedilo, vendar je besedilo v celoti vidno.

Pravilo številka 6 sem malo spremenila in mu dodala še nekaj besedila. Ker piše “premisli preden objaviš” sem dodala še žarnico.

Za konec plakata sem želela ponoviti način pravila, kot sem ga na začetku, zato sem besedilo napisala z velikimi tiskanimi črtami, podvojila predhodno uporabljene črte (funkcija Duplicate) in oblikovala na enak način.

Za konec sem si zamislila še ”quote” oz. misel o prijaznosti in temu primerno sliko. Najprej sem izbrala sliko pod orodjem Elements in nato napisala v iskalnik Hand. Sliko sem nato prezrcalila navpično. Za konec pa sem še dodala kratko misel o prijaznosti.

In po vseh teh korakih sem ustvarila infograf, ki na kratko povzame nekaj meni osebno najpomembnejših pravil, ki bi se jih moral vsakdo, ki uporablja splet, držati.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.

Končni izdelek

SPLETNI BONTON  Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se naučila veliko o programu Canva. Spoznala sem veliko njegovih orodji in jih uporabila. Utrdila sm že znano o izdelovanju plakata in se navdušila pri oblikovanju.

Če bi imela več časa bi mogoče predhodno premislila kakšno besedilo bom nanizala na plakat. Ampak sem si uzela za izdelavo infografa kar veliko časa, zato mislim, da sem vse temeljito premislila in dobro oblikovala.  Menim, da če bi imela več časa ne bi veliko spremenila, saj sem z izdelkom zelo zadovoljna.

Največ časa sem posvetila oblikovanju plakata in “iskanju” zamisli. Poleg tega pa sem ogromno časa porabila pri dokumentiranju in pisanju objave, ter vključevanju slik postopka. To je bilo zelo zamudno, samo oblikovanje pa mi je bilo izjemno zanimivo in sem tekom izdelovanja naloge postala zelo kreativna.

Menim, da sem delo opravila uredu glede na dan kriterij. Upoštevala sem vse smernice, zapisala sem besedilo, uporabila sem različne slike in dodatke, objavila kot pdf in kot sliko, dopisala in s sliko pokazala celoten postopek izdelave ter dopisala, kaj sem z posameznim korakom želela narediti. V to projektno nalogo je bilo vloženega veliko truda in sem sama z njo zelo zadovoljna.

Definitivno bom pridobljeno znanje uporabila tako v zasebnem življenju kot na poklicni poti. Mislim, da bom bodočim učencem pripravila kakšna pravila na tak način ali pa okrasila bodočo učilnico. Tekom študija pa bom delo v Canvi uporabila pri kakšni predstavitvi, da bo le-ta bolj zanimiva in privlačna.

Pri projektu mi je bilo najljubše oblikovanje, saj sem sproti dobivala veliko idej in si zamišljala izgled končnega izdelka. Uživala sem ob iskanju primernih slikic in dodatkov, ki so popestrili plakat. Manj všeč mi je bilo dokumentiranje celega postopka in zapisovanje izdelave v prispevek.

V prihodnje bi mogoče spremenila dokumentiranje celega postopka, saj je res zamudno. Osredotočila bi se ali na samo slikovno dokumentacijo ali na samo pisno dokumentacijo. Menim, da bi bilo to za avtorja veliko lažje, bralcem oz. ostalim, ki bodo v prihodnje ponovili potek izdelave, pa bi bilo še vedno dovolj jasno.

Avtorica: Kaja Kostantino

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska-Šerbec

Pedagoška fakulteta Univerze v Ljubljani, Razredni pouk

Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT), 1. letnik

11. maj 2020

Creative Commons License This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.

 

 

(Skupno 126 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost