Infografika

JPG OBLIKA:

PDF OBLIKA: PRAVILA OBNAŠANJA NA SPLETU

Licenca Creative Commons

POSTOPEK OBDELAVE PLAKATA:

  1. Najprej sem na spletni strani Pixabay raziskala fotografije s podobo računalnika ter si izbrala primerno. Naložila sem jo na računalnik in odprla spletno stran Canva.
  2. V Canvi sem nadaljevala s pritiskom na gumb “Ustvari nov izdelek” in izbrala plakat. V navpičnem razdelku “Naložena vsebina” sem naložila izbrano fotografijo ter jo postavila na zgornjo polovico plakata. Ko sem pritisnila na le-to, sem vodoravno izbrala “prilagodi” ter po svoje izbrala razmerje med kontrasti, svetlobo in ostalimi možnostmi.

3. V razdelku “Fotke” sem v brskalnik vpisala “background” in izbrala meni najljubšo sliko ter jo postavila pod že naloženo fotografijo na plakat.

4. Kasneje sem nadaljevala z dodajanjem besedila. To sem storila tako, da sem v razdelku “Besedilo” enkrat izbrala “Dodajte naslov” in štirikrat “Dodajte podnaslov”. Vpisala sem želeno besedilo in ga postavila na plakat. Izbrala sem tudi meni všečne pisave in velikosti besedila.

5. V razdelku “Elementi” sem v brskalnik vpisala “numbers” in izbrala dotične, ki pa sem jim le spremenila barvo iz rdeče v črno, da lepše in bolj berljivo izstopajo iz plakata. Vse sem poravnala in jih uredila v enako velikost ter jih postavila navpično na plakat. Poleg številk sem smiselno uredila že napisano besedilo.

6. Ker sem želela, da je glavni naslov dobro viden, sem pod besedilo umestila še sliko, ki sem jo pod razdelkom “Fotke” našla z besedo “snow”. Malce sem jo obrezala (gumb obreži), posvetlila (gumb prilagodi) ter postavila pod besedilo.

 

7. Za konec sem želela plakat še popestriti z različnimi motivi. V razdelku “Elementi” sem z besedami “heart”, “identity”, “photos” in “talk” raziskala različne motive ter si izbrala najbolj vpadljive. Razvrstila sem jih na plakat.

 

8. Plakat sem na računalnik prenesla s klikom na vodoravni razdelek “Prenesi”, najprej v JPG obliki, kasneje tudi v PDF obliki.

UPORABLJENA ORODJA: Canva, Pixabay

REFLEKSIJA:

  • V tem projektu se nisem naučila nič novega, saj imam s Canvo že nekaj izkušenj iz prostovoljnih organizacij, kjer ustvarjamo različne dogodke in je za dobro izvedenost le-teh potrebno veliko spletne promocije.
  • Če bi imela več časa, bi na plakat dodala več koristnih informacij, mogoče posledice spletne kršitve bontona, da bi bralci in javnost spletno etiko spoštovali.
  • Največ časa sem posvetila izdelovanju plakata, saj sem izbirčna pri barvah in napisih, zato sem dolgo iskala meni najljubše motive, barve in elemente.
  • Menim, da sem plakat dobro ustvarila, prispevek ustrezno označila s kategorijami in oznakami, hkrati predstavila potek obdelave in nastanka plakata. Plakat sem objavila tako v jpg obliki kot tudi pdf.
  • Pridobljeno znanje mi bo koristilo pri javnem ozaveščanju ljudi o različnih situacijah, dogodkih in pomembnih informacijah.
  • Projekt mi je bil zelo ljub, saj rada ustvarjam barvite kreacije. Najljubše mi je bilo samo ustvarjanje, medtem ko prikaz obdelave in zajem slik malo manj.
  • V definiciji projekta ne bi spremenila nič. Bil mi je najbolj všeč od vseh do sedaj.

Avtorica: Lara Čede

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Pedagoška fakulteta UL, Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 46 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost