Infografika

Za 4. projektno nalogo – infografika sem izdelala plakat na temo SPLETNI BONTON.

Aplikacija za izdelavo plakata: Canva

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Plakat dostopen tudi tukaj: SPLETNI BONTON

 

POSTOPEK IZDELAVE

1.Takoj po prijavi v spletno stran Canva se mi je pojavilo spodnje prikazano okno. Med podanimi možnostmi sem izbrala Plakat (označeno v oranžnem), kajti namen tega je, da sem izbrala novo predlogo za izdelavo svoje infografike.

Licenca Creative Commons

2. Ob kliku na Plakat se pojavi spodnja prikazana stran. Odločila sem se, da bom naredila povsem svoj plakat, brez kakšnih koli pomoči predlog, ki jih ponuja Canva. Moj prvi namen je bil izbrati ozadje plakata, zato sem na levi strani kliknila funkcijo Ozadje (prikazuje oranžen krožec). Takoj po kliku so se mi pojavile že nekatere predloge za ozadje in sem izbrala označeno ozadja v rumenem pravokotniku.

Licenca Creative Commons

3. V nadaljevanju sem želela plakati dodati besedilo, natančneje naslov. Izbrala sem funkcijo Besedilo (označeno s krožcem) in poiskala ustrezno pisavo, v mojem primeru sem izbrala pisavo SPIRIT NIGHT (označeno s pravokotnikom). Besedilo sem v pojavnem oknu na plakatu izbrisala in napisala svoj naslov SPLETNI BONTON .

Licenca Creative Commons

4. Naslovu sem spremenila tudi velikost pisave, kar sem naredila tako, da sem besedilo označila in spremenila velikost na 154 (na spodnji sliki označeno z rumeno barvo). Ker pa sem želela, da bo moj naslov v desnem zgornjem kotu, sem s klikom na besedilo in levo tipko miške premaknila naslov na željeno mesto na plakatu.

Licenca Creative Commons

5. Svoj plakat sem želela popestriti tako, da bi imela besedilo z vsebino v pravokotnikih, zato sem želela dodati pravokotnike. To sem naredila tako, da sem kliknila na funkcijo Elementi ter pod naslovom Oblike poiskala kvadrat. Ko sem ga dodala na plakat sem njegovo obliko spremenila v pravokotnik. Želela pa sem tudi spremeniti barvo na sivo, zato sem kliknila na ikono, ki jo prikazuje na spodnji sliki rumen krožec in nato izbrala sivo barvo Light Grey #d9d9d9 (označeno z rdečim krožčem).

Licenca Creative Commons

6. Ker sem ponovno želela vstaviti besedilo, sem kliknila na funkcijo Besedilo. Za vsebinsko besedilo sem se odločila, da bo v pisavi Dazzle, zato sem kliknila na to pisavo. Besedilo v pojavnem oknu na plakatu sem izbrisala in napisala svoje željeno besedilo. Prvi besedi sem spremenila velikost na 48 ter jo podčrtala, kar je prikazano na  drugi spodnji sliki z desno puščico, medtem ko ostalemu besedilu sem spremenila samo velikost na 42. Nato sem besedilo prenesla v siv pravokotnik.

Licenca Creative Commons Licenca Creative Commons Licenca Creative Commons

7. Naslednji moj namen je bil dodajanje sličic poleg besedila. To sem naredila tako, da sem izbrala funkcijo Elementi, v iskalno vrstico sem nato napisala Online, ker sem iskala neko sličico na to temo. Izbrala sem označeno sliko ter jo postavila na željeno mesto na plakatu.

Licenca Creative Commons

8. V nadaljevanju sem se držala enakih navodil, kot pri prvem delu. Dodajala sem pravokotnike, jim spremenila barvo na sivo ter dodala besedilo z enako obliko in velikostjo kot v prvem pravokotniku. Edina razlika je bila postavitev pravokotnika ter sličica.

9. K naslednjemu pravokotniku z besedilo sem dodala sličico na temo pisma, zato sem ponovno uporabila funkcijo Elementi ter v iskalno vrstico napisala Letter ter nato sem izbrala označeno sličico.

Licenca Creative Commons

10. Naslednjo sličico sem izbrala na temo pogovora, zato sem ponovno uporabila funkcijo Elementi in v iskalno vrstico vpisala Conversation in ponovno izbrala označeno sličico.

Licenca Creative Commons

11. K zadnjemu besedilu pa sem želela dodati fotografijo iz osebnega arhiva. To mi je omogočila funkcija/ikona Naložena vsebina (označena z oranžnim krožcem ). Nato sem kliknila na ikono Naloži sliko ali videoposnetek (označena z zeleno elipso), kar mi je omogočilo prenos moje fotografije v Canvo. V nadaljevanju se samo še kliknila na sliko, da se mi je pojavila na plakatu.

Licenca Creative Commons

Licenca Creative Commons

 

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

V tem projektu sem se naučila uporabe programa Canva. Pri izdelavi mi je bilo pomembno, da sem na plakat dodajala res ključne stvari in da bi bile te stvari kar se da napisane in prikazane na čim bolj enostavnejši način. Zaradi tega sem se pri tej projektni nalogi naučila izluščevati pomembne podatke.

Če se bi ponovno lotila izdelave plakata, nebi veliko spremenila, morda bi dodala samo kakšen detajl glede vizualnega izgleda.

Največ časa sem posvetila sami ideji, kako naj bi plakat izgledal ter v nadaljevanju zbiranju ključnih informacij, kajti menim, da je dober načrt ključen za dober končni izdelek. Kar nekaj časa pa mi je vzelo tudi samo oblikovanje plakata, saj sem bila pri tem delu kar se da natančna.

Mislim, da sem dobro opravila svoje delo, saj sem sledila prav vsem smernicam in navodilom ter sami izdelavi posvetila veliko časa. . Prav tako menim, da sem izbrala ustrezno tako vsebino kot tudi slike.

Zagotovo mi bo prišlo to znanje, ki sem ga pridobila o izdelavi infografiki, prišlo prav, kajti Canva omogoča izdelavo ogromno izdelkov. Mislim, da lahko s tem programom izdelamo odlične izdelke/plakate za otroke, kajti za njih je pomembna jasnost in jedrnatost.

Pri projektu mi je bilo najljubše ravno izdelovanje plakata, kajti nad programom sem bila nadvse navdušena in mi je bilo izdelovanje plakata res v veselje. Malo manj všeč mi je bilo samo to, da sem mogla biti pozorna, da sem izbirala brezplačne sličice, kajti Canva ima tudi plačljivi del programa.

V projektu nebi ničesar spremenila, kajti navodila so bila dovolj jasna, sama izdelava pa prav zabavna.

 

Uporabljen vir za vsebino: Spletni bonton

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Avtor: Klavdija Gregorčič

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Pedagoška fakulteta Ljubljana, Razredni pouk

1. letnik, IKT

18. maj 2020

 

 

 

 

 

(Skupno 77 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost