Infografika

Pri četrti projektni nalogi sem izdelal plakat oz. infografiko na temo spletnega bontona. Na plakatu so zapisane najbolj ključe in seveda najpomembnejše stvari o spletnem bontonu.

Plakat si lahko ogledate na spodnji povezavi;

UPOŠTEVAJ SPLETNI BONTON!-2

Creative Commons License

POSTOPEK IZDELAVE PLAKATA

  • Na samem začetku, sem morala izbrati temo oziroma kakšne bo moja infografika v osnovi izgledala. Izbrala sem si osnovo, ki je na fotografiji obkrožena s črno bravo.

  •  Nato sem spremenila barve svoje osnove, tako da sem svetlo modre dela spremenila v temno modro barvo in rumene dele v belo barvo. To sem naredila tako da sem se postavila na določen okvirček in spremenila barvo v zgornji vrstici (na fotografiji obkroženo z rdečo barvo).

  • Ker pa vsak plakat potebuje tudi naslov, sem tudi jaz dodala svojemu plakatu naslov SPLETNI BONTON. To sem naredil tako, da sem najprej v orodni vrstici izbrala TEXT ter nato ADD A HEADING in nato napisala svoj naslov (na fotografiji označeno z rdečo barvo).

  • Nato sem naslovu dodala še dve sliki, ki sem jih našla v programu. To sem naredila tako, da sem v orodni vrstici kliknila naprej na PHOTOS (označeno z rdečo barvo na forografiji) ter nato po angleško napisala pribor in računalnik in poiskala najbolj primerni fotografiji (na fotografiji označeno z rdečo barvo), ki sem jih nato ustavila na svoj plakat.

  • V naslednjem koraku sem dodala prvi podnaslov, tako da sem kliknila na orodno vrstico, kjer piše TEXT, izbrala ADD TEXT in napisala svojo prvo vsebino (na fotografiji označeno z rdečo barvo).

Ker je bila vsebina na začetku napisana z belo barvo, sem ji nato še spremenila barvo na modro. Označeno oz. obroženeno z rdečo barvo na fotografijij.

Nato sem vse skupaj premaklnila v prvo belo polje, katerega sem morala razširiti, da je celotno besedilo prišlo vanj.

Ker pa sem želel dodati še nekaj besedila v ta bel okvir, ki se ga ponovno ustvarila tako kot prejšnega (text, add text), sem vmes dodala črto. To črto sem spremnila iz bele v modro barvo. To sem naredila tako, da sem kliklnila na črto in enako kot besedilu prej izbrala barvo iz barvne palete. Postopek, kje sem to črto dobila in kako sem jo vstavila, je na fotografiji obrožen z rdečo barvo (1. ELEMENTS, 2. LINES)

Svoje drugo besedilo, sem tudi odebelila (na fotografiji obrkoženo z rdečo barvo), saj je bilo tako besedilo veliko bolje vidno.

 

  • Ko se zapolnila prvi bel prostor, sem nadaljevala z obikovanjem drugega modrega prostora. Temu prostorčku sem najprej dodala naslov ZLATA PRAVILA OBNAŠANJA NA SPLETU (postopek katrega je prikazan in označen z rdečo na fotografijah- TEXT, ADD A SUBHEADING).

Ker pa sem ponovno želel, da je vse skupaj pregledno, sem pod naslov dodala enako črto, kot pri prvem bele okvirčku, le da sem to obrnila vodoravno. S tem sem ločila naslov od ostalega besedila.

Pod črto sem zapisala zlata pravila obnašanja na spletu, ki sem jih izčrpala iz literature. Najprej sem v orodni vrstici izbrala TEXT nato ADD A LITTLE BIT OF A BODY TEXT (na fotografiji označeno z rdečo) in napisala svojo vsebino.

Nato sem z miško besedilo preminkala toliko časa dokler se mi ni zdelo, da je na pravem mestu.

Ker pa sem želel svoj plakat popestriti in dodati malo sličic, sem besedilu dodala dve fotografiji oz. sličici. Svoja dva elemnta sem dodala tako, da sem v orodni vrstici kliknila na ELEMENTS, nato po angleško napisala dobro in izbrala dve sličici, ki sem jih nato vstavila na plakat (na fotografiji označeno z rdečo barvo).

  • Sledilo je oblikovanje drugega belega okvirčka, v katerega sem dodala besedilo, ki povzema vsa pravila spletnega bontona in velja kot glavna misel ali tako rečeno zlato pravilo spletnega bontona. Besedilu sem tudi spremenila barvo, ter ga odebelila. (postopek, prikazan z rdečo barvo na fotografiji)

Ker pa sama menim, da je to zlato pravilo najpomembnejšo za obnašanje na spletu in če bi imeli vsi to misel v podzavesti, bi bilo ”življenje” na spletu veliko lepše, sem dodala še dva elemnta v obliki srčka (enako dodani kot prejšni dve sličici-z rdečo barvo prikazano na fotografiji).

  • Kot predzadnji korak pa sem oblikovala oziroma dopolnila zadnji modri okvirček. Besedilo, sem dodala tako kot v vseh ostalih okvirčkih. Nato sem dodala še fotografijo katere postopek izbire in katera slika je je prikazano na fotografiji (obroženo z rdečo)

  • Zadnji korak, ki še sledil je bilo ustrezno shranjen izdelek (označeno z rdečo barvo na fotografiji).

VIRI IN UPORABLJENA ORODJA:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri tem projektnem delu sem se naučila, kako narediti infografiko, česa nisem naredila nikoli prej. Zato je bilo to zame nekaj novega. Izdelave same infografika mi je bila zelo zanimiva saj sem bila lahko pri izdelavi zelo ustavrjalna.

Sama menim, da sem imela za izdelavo te projektne naloge dovolj časa in sem res zajela vse kar je bilo navedno v navodilih.

V tej projektni nalogi sem največ časa posvetila prav izdelavi same infografike. Osredotočila sem se na to, da bi celoten plakat čim bolj pritegnil pozornost, vendar da na njem ne bi bilo preveč napisanega. Sama menim, da ljudi veliko bolj pritegne plakat, na katerem ni preveč napisanega.

Sama bi svoje delo ocenila, kot dobro delo, saj imam zajete vse komponetne, ki jih ta projektna naloga morala vsebovati. Prav tako pa sem v svojo infrografiki zajela vse o temi in vključila najpomembnejše podatke o temi spletnem bontonu.

S pridobljenim znanjem si bom lahko definitivno pomagala tako na svojem preostanku študijske poti, kot pa tudi pri svojem bodočem poklicu. Tako bom lahko učencem izdelala kakšne listke ali pa pregibanke s pomembnimi podaki določene učne snovi in tako si bodo lahko to pred preveranjem znanja večkrat na hitro prebrali.

Celotna projektna naloga mi je bila zelo vseč in zabavna. Saj je bilo zame to nekaj novega, prav tako pa mi je bilo ušeč, ker si mela proste roke pri izdelavi in sem bila lahko tko zlo ustvarjalna.

V definiciji poteka ne bi spremenila ničesar, saj so bila navodila za to projektno nalogo napisana dovolj razumljivo. Napisani so bili vsi posamenzni koraki, po katerih sem se zelo dobro znašla in naredila svojo prvo infografiko.

Avtor: NelliH

Mentorji: dr. Irena Nančovska-Šerbec in mag. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 1. letnik

Pedagoška Fakulteta v Ljubljani

19.5.2020

Creative Commons License

This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License.

(Skupno 51 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost