Primerjava: PowerPoint, Google Slides in Prezi

V tej spletni objavi bom po natačni proučitvi treh programov za multimedijske predstavitve (Prezi, PowerPoint in Google Slides) izpostavila vse njihove prednosti in slabosti.

Pričela bom z orodjem Prezi, ki sem ga začela uporabljati že v osnovni šoli, spoznala sem ga namreč pri izbirnem predmetu računalništvo. Aplikacija je brezplačna in prosto dostopna na spletu, kar je zagotovo ena izmed glavnih prednosti. Predstavitve, ki jih ustvarimo na Preziju lahko enostavno delimo s komerkoli tako, da delimo povezavo do izdelka. Prezi omogoča tudi skupinsko urejanje predstavitve, za delovanje pa zahteva le internetno povezavo, kar v današnjem času po mojem mnenju ne bi smelo predstavljati prevelike težave. Ko pričnemo z ustvarjanjem nove predstavitve, lahko izbiramo med številnimi vizualno zelo privlačnimi temami, s posebno funkcijo zoom za približevanje in oddaljevanje elementov pa naredimo predstavitev še bolj zanimivo. Prav zaradi tega je uporaba orodja Prezi nekoliko zahtevnejša, pretirana uporaba posebnih efektov pa lahko odvarača pozornost od samega bistva predstavitve. Slabost je tudi ta, da je ustvarjen izdelek dostopen vsem, zasebnost je torej slabo zavarovana.

V nadaljevanju bom naspisala nekaj več o orodju PowerPoint, ki nam je večini najbolj poznan. Program ni brezplačen, je del paketa Microsoft Office, v katerega so vključeni še ostali Microsoftovi programi za obdelovanje dokumentov. Tudi sama sem že vrsto let naročnica osnovnega paketa, saj ob nakupu Applovega računalnika ni vključen. Za delo v PowerPointu ne potrebujemo internetne povezave, kar pomeni, da je predstavitev vidna samo nam, naša zasebnost je tako zavarovana. Vendar to pomeni, da je delo v skupini zato veliko težje. Slabost je tudi, da nima funkcije za avtomatsko shranjevanje. Kljub temu pa je PowerPoint zelo priljubljen, saj je izjemno enostaven za uporbo, omogoča risanje grafov, diagramov, vstavljanje multimedijskih datotek, na voljo ima veliko različnih animacij, efektov prehajanja med drsnicami, izbiramo lahko med različnimi pisavami, predstavitve pa so zaradi linerane postavitve na izgled lahko zelo profesionalne.

Na koncu bom opisala še aplikacijo Google Slides, saj imam z njo najmanj izkušenj. Da lahko uporabljamo to orodje moramo imeti Googlov račun in internetno povezavo, ustvarjeni izdelki pa se samodejno shranijo v Google Drive. Predstavitve v Google Slides lahko ureja več uporabnikov hkrati, uporaba pa je zastonj. Ustavarjeno predstavitev lahko brez težav pretvorimo tudi v PDF ali PowerPint. Orodje Google Slides je tako enostavno uporabljati. Med kreiranjem smo lahko do neke mere tudi ustvarjalni in uporabljamo celo glasovno tipkanje.

(Skupno 47 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost