Multimedijska predstavitev

V dobi tehnologije in ob razmerah, s kakršnimi se soočamo je računalnik postal dober prijatelj ljudi vseh starosti. Starši delajo od doma, otroci in mladi se šolajo na daljavo, prek spleta nakupujemo, spoznavamo nove kraje in ljudi. Medmrežje pa ima, tako kot vsaka stvar, tudi negativno plat, zato je dobro, da se zavedamo pasti, ki jih prinaša njegova uporaba. Pomembno je, da koristne nasvete delimo tudi z najmlajšimi uporabniki naprav in jih naučimo varne rabe interneta in jih tako obvarujemo pred neželenimi posledicami. Pripenjam svojo predstavitev z nasveti za varno uporabo interneta. S pomočjo spletnih strani sem poiskala nekaj uporabnih informacij o tem, kaj lahko sami naredimo, da se v čim večji možni meri obvarujemo pred takšnimi in drugačnimi pastmi.

POSTOPEK IZDELAVE:

Predstavitev sem izdelala s pomočjo strani Prezi. Najprej sem kliknila ”New presentation” in poiskala predlogo, ki se mi je zdela ustrezna za predstavitev.

Licenca Creative CommonsLicenca Creative Commons

Najprej sem natipkala naslov v za to že predviden prostor, nato pa sem se s pomočjo načrta prosojnic ob levem robu s klikom premaknila na naslednjo stran oz. prosojnico. Tam sem najprej s klikom na ustrezno mesto napisala besedilo podnaslova in v zavihku, ki se je odprl izbrala ”Subtitle”, nato pa spet kliknila na mesto malo nižje in napisala besedilo telesa, v zavihku pa izbrala ”Body”.

Licenca Creative CommonsLicenca Creative Commons Licenca Creative Commons

Polji z besedilom sem nato še ustrezno povečala ali pomanjšala s pomočjo miške in klikom na dve puščici ob desnem robu in uredila velikost in način besedila. Po potrebi sem polji premaknila s klikom na besedilo, kjer se mi je pokazala ikona z dlanjo. S klikom nanjo sem besedilo lahko poljubno premaknila.

Licenca Creative CommonsLicenca Creative Commons

Na enak način sem nato uredila vse sledeče prosojnice. Na nekaj od njih sem dodala tudi fotografijo, in sicer tako, da sem v zavihku ”Insert” na sredini zgoraj izbrala ”Image” in jo naložila iz računalnika, kamor sem jo predhodno prenesla s spleta. Da imajo fotografije ustrezno licenco sem poskrbela tako, da sem pri iskanju na Google slikah v zavihku ”Orodja” izbrala ”Pravice za uporabo” in ”Označeno za nekomercialno uporabo s spreminjanjem”.

Licenca Creative Commons Licenca Creative CommonsLicenca Creative CommonsLicenca Creative Commons Licenca Creative Commons

Na dve prosojnici sem dodala tudi svoji lastni fotografiji, ki sem ju uredila pri prejšnji nalogi Slikovno gradivo.

Licenca Creative CommonsLicenca Creative Commons

Na dve prosojnici pa sem vstavila tudi video oz. stop motion animacijo (to sem izdelala sama pri eni izmed prejšnjih nalog). To sem naredila tako, da sem v zavihku ”Insert” izbrala ”YouTube video”. Ker v predstavitev ni mogoče vstaviti animacije, sem svojo stopmotion animacijo najprej pretvorila v video in ga nato naložila na YouTube. Nato sem v zavihek prilepila link videoposnetka in ga tako vstavila v predstavitev. Na YouTubu sem za iskanje videoposnetkov z ustrezno licenco v zavihku ”Filtriranje” izbrala ”Creative Commons” v zavihku Lastnosti.

 Licenca Creative CommonsLicenca Creative Commons Licenca Creative Commons

Ker mi barvna kombinacija ni bila preveč všeč, sem v zavihku ”Customize” zgoraj na sredini izbrala bolj ustrezno temo, ki se mi je pokazala na desni.

 Licenca Creative CommonsLicenca Creative Commons

Nazadnje sem uredila še čisto zadnjo prosojnico in sicer tako, da sem zamenjala angleški napis ”Thank you” s slovenskim ”Hvala”.

Licenca Creative Commons

Na koncu sem v desnem zgornjem kotu izbrala še ”Present”, da sem preverila, če predstavitev lepo teče in so vidne vse slike in videi. Ker se videi niso predvajali, sem morala dodati še dve prosojnici in sicer tako, da sem levo spodaj izbrala ”Edit Path”, kliknila na video in tako ustvarila novo prosojnico, ki sem jo še premaknila na ustrezno mesto, da je sledila zaporedju. To sem ponovila še pri drugem videu.

Licenca Creative Commons Licenca Creative CommonsLicenca Creative Commons  Licenca Creative Commons

Predstavitev sem nazadnje še ustrezno shranila.

Viri, ki sem jih uporabila:

Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

Samovrednotenje:

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu?

V projektu sem se seznanila z uporabo strani Prezi, ki je nisem uporabila še nikoli prej in kako v animacijo spremeniti v videoposnetek in ga vdelati v predstavitev.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a …

Če bi imela več časa, bi najprej dobro raziskala program in kakšne oblikovalne možnosti ponuja, da bi pri izdelavi tega projekta že imela nekaj izkušenj.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj?

Največ časa sem posvetila raziskovanju novih nasvetov za varnost in raziskovanju spletnega programa, iskanju ustreznega videa na Youtubu in pisanju postopka izdelave predstavitve.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?

Menim, da sem svoje delo opravila v skladu z navodili in kriteriji.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti?

Uporabila ga bom lahko pri predstavitvah, govornih nastopih, seminarjih, kjer jih bom lahko popestrila z novo obliko multimedije, saj sem do sedaj poznala le Powerpoint predstavitev.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Všeč mi je bilo, da sem lahko spoznala novo orodje, najmanj pa, da sem porabila kar nekaj časa, da sem se navadila na nov program.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Spremenila ne bi ničesar, saj vsak korak služi svojemu namenu.

(Skupno 22 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost