KREIRAM SPLET

Pozdravljeni!

Sem študentka prvega letnika na Pedagoški fakulteti smer razredni pouk. Za to poklicno pot sem se odločila saj se že od majhnih nog navdušujem nad delom z otroki. Poklic učitelja pa me privablja tudi zaradi mobilnosti, samostojnosti, ustvarjalnosti in poslanstva, ki sodi k temu poklicu. Poleg tega pa me v življenju razveseljuje druženje s prijatelji in družino, poslušanje glasbe ter spoznavanje novih krajev.

DOSEDANJA RABA IKT TEHNOLOGIJE

Z IKT tehnologijo sem se prvič spoznala v osnovni šoli v petem razredu, ko smo imeli poleg običajnega pouka dodatne dneve posvečene računalništvu. Pri tem predmetu smo s pomočjo igric ponavljali poštevanko, izdelovali preproste animacije itd. Pri dodatnemu krožku katerega sem obiskovala smo uporabljali določevalne ključe na spletu za spoznavanje različnih vrst dreves. Kasneje v tretji triadi pa smo se naučili osnovne uporabe programov Power point in Microsoft word. Znanje IKT sem prvič samostojno uporabila pri predstavitvah v osnovni šoli, ki sem jih predstavila na Power pointu in napisala na Wordu. Doma je bila uporaba IKT vezana na računalniške igrice ter nalaganje različnih pobarvank ter sličic iz spleta.

V srednji šoli smo imeli v sklopu pouka predmet informatika, pri katerem smo znanje o Power pointu in Wordu še dopolnili ter na novo spoznali osnove Excela. Dogajanje na šoli smo začeli spremljati preko spletnih učilnic. Pri pouku smo za ponavljanje snovi občasno uporabili program Kahoot. Pri izdelavah seminarskih nalog smo uporabljali Power point, Word ter Prezi.

Uporaba IKT se je še bolj povečala odkar obiskujem fakulteto. Komunikacija s profesorji je primarno preko spletnih učilnic, mailov ter preko Visa. Poleg starih programov, ki smo jih spoznali v srednji šoli pa smo pri predmetu informatika spoznali še druge programe kot so Photoscape, Inkscape, Canva.

POMEN IKT TEHNOLOGIJE V BODOČEM POKLICU

IKT tehnologija bo v mojem bodočem poklicu imela veliko vlogo. Imela bo večjo vlogo, kot jo je imela pri učiteljih, ki so poučevali mene saj je vključevanje tehnologije v šolstvo z leti zelo napredovalo. Kot bodoča učiteljica se bom z IKT srečala pri organizaciji pouka. Programi kot so e-asistent in e-redovalnica bodo vključeni v moj vsakdan saj bom v njih beležila ocene, izostanke, vsakodnevno aktivnost ter imela pregled nad urnikom. Prav tako poteka na e-asistentu komunikacija s starši.

Poleg organizacije pouka s posebnimi programi pa bo IKT vključen tudi pri sestavljanju učnih listov z wordom in popestritev le teh z dodatnimi sličicami iz spleta. Med poukom bom snov popestrila ter dodatno predstavila tudi z videoposnetki na youtubu.

Ker bo IKT tehnologija močno uporabljena v našem poklicu je zelo pomembno, da je vsak učitelj ozaveščen o varni rabi interneta in se o tem tudi sproti poskuša izobraževati. Poleg ozaveščenosti učitelja pa se mi zdi tudi v tem času, ko otroci v vedno bolj zgodnejših obdobjih uporabljajo splet, izredno pomembno, da si med poukom vzamemo čas, da otrokom razložimo pravila o varni uporabi interneta ter jih zaščitimo pred morebitnimi težavami.

Licenca Creative Commons
Learn, School, Student, Mathematics, Physics, Education

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri tem projektu sem spoznala kako veliko vlogo je imel IKT v mojem dosedanjem življenju na področju šole ter osebnem življenju. Pri izdelovanju projekta sem se naučila pravilno navajati licenco ter poiskati primerno sliko, ki ni avtorsko zaščitena, kar mi bo pomagalo pri nadaljnji uporabi sličic pri delovnih listih in predstavitvah.

Če bi imela več časa bi dodala več linkov ter poiskala več spletnih strani, ki smo jih v osnovni šoli uporabljali, posvetila pa bi več časa tudi iskanju programov, ki jih bom kot učiteljica potrebovala. Bolj bi se poglobila tudi v pomembnost varne rabe spleta in naštela načine kako bi otrokom predali to znanje.

Največ časa sem posvetila delu o dosedanji rabi IKT tehnologije, saj sem med pisanjem vedno znova dodajala dodatne izkušnje z IKT, ki sem se jih s težavo spomnila po dolgo preteklem času.

Sama bi svoje delo ocenila kot uspešno, saj sem sledila navodilom izdelave ter zajela vse komponente, ki jih mora projekt vsebovati.

Znanje, ki sem ga pridobila pri projektu mi bo pomagal pri pravilnem iskanju ter označevanju sličic z licencami, saj pred tem nisem vedela veliko o tem. Obenem pa bom otrokom v nadaljnji poklicni poti lahko popestrila pouk z IKT tehnologijami, ki sem jih odkrila med pisanjem tega projekta.

Pri projektu mi je bil najljubši ustvarjalni del, pri katerem sem dodala sličico ter linke, najmanj pa mi je bilo všeč pisanje o rabi IKT, saj mi je vzelo več časa, kot sem pričakovala.

V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar saj so bila navodila podana pregledno in dovolj natančno, da sem jih razumela in opravila projekt brez večjih težavnosti.

Avtorica: Sonček

Mentorji: dr. Irena Nančovska-Šerbec in mag. Alenka Žerovnik

Predmet: Informacijske-komunikacijske tehnologije (IKT)

Študijsko leto: 2019/20

Škofljica, 10. 8. 2020

Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno 4.0 Mednarodna.

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost