Multimedijska predstavitev

VARNOST NA SPLETU

Živimo v družbi, ki na vsakodnevni ravni vstopa v internetni prostor in je z njim skoraj neločljivo povezana, do neke mere tudi odvisna. Tehnologija je olajšala življenje ljudi in omogočila številne dejavnosti, ki nekoč niso bile mogoče, a hkrati spodbudila razvoj spletnega kriminala, v katerem ljudje na račun neizobraženih in neozaveščenih uporabnikov spleta izkoriščajo prednosti, ki jih ta ponuja. Tarče in žrtve takšnega kriminala so posledično predvsem otroci, ki žal velikokrat zaradi zaslepljenostjo z navdušujočimi funkcijami spleta ne zavedajoč svojih dejanj posledično ne razpoznajo nevarnosti na spletu ali pa se nanje prepozno odzovejo. Da bi se tudi sama bolj izobrazila iz področja varnosti na spletu sem raziskala razne spletne strani, ki so lahko v pomoč vsakomur (Safe.si, Varni na internetu, Varni internet, Odklikni), nato pa ustvarila multimedijsko predstavitev (klik na sliko), ki vsebuje nasvete za varno rabo spleta, predstavi različne oblike spletnega nasilja med mladimi, bralce seznani z institucijami, ki so aktivne na področju ozaveščanja mladih o dani problematiki ter nudenju pomoči tistim, ki so jih spletne zlorabe prizadele. Na koncu pa sledi še interaktivna ponovitev vsega na novo pridobljenega znanja. Menim, da je ta predstavitev v prvi vrsti primerna in namenjena predvsem mladim, natančneje najstnikom, ki vstopajo v svet odraslosti in preizkušajo meje. So v obdobju, ko vse več časa preživijo na spletu in se hkrati še ne zavedajo kakšne posledice imajo lahko njihova dejanja. Zdi se mi primeren tudi za starše najstnikov in učitelje ter lahko predstavlja dobro izhodiščno točko pogovora doma ali v šoli. S predstavitvijo želim v mladih vzbuditi zavedanje, kako pomembno je poznati smernice varne rabe interneta in jih v življenju tudi upoštevati. Pereča tematika je tudi spletno nasilje, ki nas spremlja na vsakem koraku, a ga mladi velikokrat ne prepoznajo. Predstavitev jim je lahko v pomoč s koristnimi nasveti o varni rabi interneta ter jih nauči, kako ukrepati in na koga se obrniti, če se sami ali nekdo izmed bližnjih znajde v kakšni izmed situacij. Z grozljivimi dejstvi o spletnem nasilju jih opozori na resnost obravnavane tematike in jih spodbudi k razmišljanju, da imajo lahko dejanja na spletu posledice tudi v fizičnem svetu. Meja med resničnostjo in virtualnim svetom je velikokrat zelo tanka ali samo navidezna. Na nas je, da se jo naučimo graditi in živeti v resničnosti, danes, tukaj in zdaj.

Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

VIRI

UPORABLJENA ORODJA, APLIKACIJE IN PROGRAMI

REFLEKSIJA DELA IN SAMOVREDNOTENJE

  1. V tem projektu sem se naučila uporabljati program Prezi. Čeprav sem program za študijske namene uporabljala že pred tem, sem spoznala in preizkusila kar nekaj novih funkcij – kako vdelati videoposnetek, vstaviti pdf ter različne ikone in objekte, ki jih ponuja program. Hkrati sem se naučila izdelati tudi stop motion animacijo. Spoznala sem, kje poiskati zvočne posnetke z ustrezno licenco in na kakšen način jih vdelati v animacijo.
  2. Če bi imela več časa, bi predvsem izboljšala izdelavo stop motion animacije. V ozadje bi dodala lasten obdelan zvočni posnetek in zajela več slik za namen izdelave animacije. Hkrati bi se bolj podrobno poglobila v tematiko varnosti na spletu, da bi lahko izdelala vsebinsko boljšo in zanimivejšo predstavitev. Dodala bi tudi še kakšno predstavno obliko informacij več.
  3. Največ časa sem posvetila predvsem iskanju informacij o izbrani temi, saj se mi zdi, da vsebinski del predstavlja jedro predstavitve. Želela sem, da so informacije zanimive in aktualne in hkrati povzamejo glavne vidike varnosti na spletu.
  4. Glede na dan kriterij ocenjevanja svoje delo ocenjujem kot precej uspešno. Zdi se mi, da sem zadostila vsem kriterijem, a bi lahko nekatere izpeljala na višjem nivoju kakovosti.
  5. Pridobljeno znanje o multimedijskih predstavitvah in prezi mi bo v prihodnosti prišlo še zelo prav. Na študijski poti predvsem pri izdelavi podpornih predstavitev raznim govornim nastopom, na poklicni pa pri izdelavi podporne vsebine za podajanje učne snovi. Ključno se mi zdi tudi znanje o tematiki varnosti na spletu, ki sem ga s tem projektom pridobila in ga bom sedaj lahko posredovala otrokom in mladim ter jih s tem ozaveščala o pomembnosti te tematike.
  6. Najljubša pri projektu mi je bila izdelava grafične podobe predstavitve, najmanj pa izdelava stop motion animacije in sprva zamudno iskanje osnovnih informacij o dani tematiki, ki je kasneje postalo zelo zanimivo.
  7. V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, projekt se mi zdi dobro zastavljen. Mogoče bi v navodilih bolj podrobno navedla koliko različnih predstavnih oblik informacij je potrebno vključiti v predstavitev.

Avtorica: Nika Černač

Mentor: mag. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Pedagoška Fakulteta, Univerza v Ljubljani

17. avgust 2020

(Skupno 90 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost