Multimedijska predstavitev

8 pravil za varno rabo spleta

V okviru multimedijske predstavitve in svoje teme Varnost na spletu sem se odločila za predstavitev glavnih pravil za varno uporabo spleta. Predstavitev sem naredila v PowerPoint dokumentu. Na vsako prosojnico sem dodala eno izmed osmih pravil in ga na kratko opisala. K predstavitvi sem dodala slike, ki sem jih naredila s pomočjo vektorske in rastrske grafike Dodala sem tudi avtorski video posnetek o tem, kako izbrati varno geslo. Zadnja prosojnica vsebuje avtorski zvočni posnetek za ponovitev pravil o varni rabi interneta. Kot vir sem uporabila različna spletna mesta iz katerih sem “izluščila” 8 temeljnih pravil, za katere menim, da so najbolj pomembna.

Predstavitev je namenjena vsem uporabnikom interneta, ne glede na njihovo predznanje oziroma poznavanje varnosti. Namenjena je torej tako tistim, ki se z varnostjo soočajo prvič kot tistim, ki poznajo večino izmed “glavnih” pravil oziroma že skrbijo za varnost. Po mojem mnenju je zelo pomembno, da smo ves čas pozorni na zaščito, zato ponovitev ukrepov nikakor ni odveč. Želim si, da bi ljudje kar se da varno skrbeli predvsem za varnost pri uporabi osebnih podatkov in lastnine, kar lahko z neprevidnim dejanjem hitro izgubimo. Spomnimo se primerov poročanj o kraji identitete, spletnih izsiljevanjih in krajah številk in gesel bančnih računov.

Ker previdnost nikoli ni odveč in si želim, da bi imeli z internetom čimveč pozitivnih izkušenj Vas vabim k ogledu PowerPoint predstavitve: 8 pravil za varnost na spletu.

8 pravil za varnost na spletu- predstavitev

Želim si, da bi Vas predstavitev privlačila dovolj dobro, da bi vseh 8 pravil vzeli kot osnove za uporabo interneta. Zavedajmo se, da s pravicami prihajajo tudi dolžnosti, naša je, da za zaščito ustrezno ukrepamo in v čim večji meri naredimo vse za svojo varnost in hkrati varnost drugih.

Več o varnosti na internetu lahko preberete na spletnih straneh: https://safe.si/ in https://www.varninainternetu.si/ .

Vabljeni tudi, da znanje o varnosti predate otrokom. Več o varnosti za otroke si lahko preberete tukaj ali pa s svojim otrokom skupaj preberete infogram, ki ga prilagam spodaj.

Licenca Creative Commons

Viri

Za izdelavo predstavitve sem uporabila PowerPoint. Zvočni posnetek sem izdelala v programu Audacity. Posnetek o varni rabi gesla sem naredila v programu PowerPoint. Slike, ki niso avtorske sem pridobila s spletne strani https://pixabay.com/it/. Vire o uporabljeni literaturi sem navedla ob koncu predstavitve.

Refleksija in samovrednotenje

Pri projektu sem še bolj ponovila znanje o uporabi pravih podatkov, saj sem za pravilne informacije morala prebrati več različnih virov, le ustrezne pa sem nato uporabila kot pomoč pri izdelavi predstavitve. Izluščila sem 8 osnovnih pravil na podlagi različnih spletnih strani. Ponovila sem tudi uporabo programov Audacity in PowerPoint. Če bi imela čas, bi izdelala še bolj interaktiven in zanimiv video o varni izdelavi gesla. Dodala bi predvsem glasbo. Z ostalim delom sem zelo zadovoljna in menim, da je moje delo ustreza navedenemu kriteriju. Največ časa sem porabila za pisanje smiselne vsebine oziroma pravil. Nekatere spletne strani navajajo 10 pravil, druge pa 3. Vse sem združila v 8 smiselnih. Po mojem mnenju sem jih dovolj dobro in hkrati kratko razložila, da je besedila na posameznem diapozitivu ravno prav za namen predstavitve. Pridobljeno znanje snemanja posnetkov in »izluščenje« glavnih pravil iz široke teme bom gotovo uporabila pri prihajajočih seminarjih in kasneje v različnih predstavitvah kot učni material pri pouku. Najljubša mi je bila svoboda, saj sem bila ustvarjalna in sem iz široke teme izluščila bistva ter dodala nekaj vidnih in slušnih aktivnosti. V definiciji projekta nebi sprejela nič, saj je bil načrt podan jasno in po mojem mnenju smiselno za razvoj teme projektne naloge.   

  • Avtor: Beti Škof
  • Mentor: mag.  Alenka Žerovnik
  • Nosilka predmeta: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec
  • Študijska smer, predmet in letnik: Razredni pouk, IKT v izobraževanju, 1. letnik
  • Univerza in fakulteta: Univerza v Ljubljani: Pedagoška fakulteta
  • Kraj in datum: Polhov Gradec, 18. 8. 2020
Licenca Creative Commons

To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost