Multimedijska predstavitev

Pozdravljeni,

skozi vse projektne naloge se osredotočam na temo varnost na spletu, ki sem jo izbrala zato, ker menim, da je zame in za moj bodoči poklic zelo pomembna.

Pri projektni nalogi z naslovom multimedijska predstavitev sem izdelala predstavitev v programu Google Slides in to temo poskusila podrobneje predstaviti tudi vam, ob tem pa sem se sama naučila veliko novega. Za izdelavo v programu Google Slides sem se odločila, ker sem se z njim seznanila že pri vajah pri predmetu informacijko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju.

Varnost na internetu je zelo široka tema, ki jo je težko v celoti predstaviti v eni sami predstavitvi, zato sem se osredotočila na stvari, ki se mi zdijo najbolj pomembne.

V predstavitev sem vključila pogoste težave, s katerimi se srečujejo uporabniki spleta, nekaj načinov kako se lahko pred težavami zaščitimo in nasvete za (bodoče) učitelje, ki o varnosti na spletu učijo tudi svoje učence. Na koncu predstavitve sem dodala še video, ki lepo povzame vsebino in nekaj uporabnih povezav za tiste, ki bi si želeli o varnosti na spletu izvedeti še več.

Predstavitev je namenjena vsem, ki uporabljajo uporabljajo splet in se včasih vprašajo ali ga znajo zares varno uporabljati in kaj bi še lahko naredili, da bi se zaščitili. Vsebuje pa tudi del, ki je naslovljen na učitelje ali nas, ki se za ta poklic še izobražujemo. Menim namreč, da je pomembno, da otroke v šoli že zgodaj navajamo na varno uporabo interneta, saj je uporaba le tega neizbbežna. Seznaniti jih moramo z nevarnostmi, s katerimi se lahko srečajo in kaj lahko v takem primeru naredijo. Pomebno pa je tudi, da jim povemo, da se lahko v takšnih primerih vedno obrnejo na odraslo osebo za pomoč.

Cilj moje predstavitve je, da bralce seznani s temo in jih spodbudi k temu, da razmislijo o svoji uporabi interneta in kako bi jo lahko izboljšali, da bi se kar najbolje zaščitili pred nevarnostmi. Video, ki ga najdete v predstavitvi, pa je lahko tudi odskočna deska za pogovor z otroki o tem, na kaj naj bodo pozorni ob uporabi spleta.

Multimedijsko predstavitev v Google Slides si lahko ogledate na naslednji povezavi:

Varnost na spletu

V PowerPoint obliki pa je dostopna tu:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

  • V projektu sem obnovila svoje znanje o varni uporabi spleta in temo med iskanjem virov še bolje spoznala. Srečala sem se tudi s stranmi, ki mi bodo v prihodnosti lahko prišle prav. Pri sami izdelavi predstavitve sem dobro spoznala orodje Google Slides, saj sem do tedaj (v osnovni in srednji šoli) za predstavitve uporabljala le PowerPoint.
  • Če bi imela več časa bi k vsebini dodala še kakšno nevarnost, s katero se uporabniki interneta srečujejo in nevarnosti skušala opisati z manj besedami. Tako bi predstavitev vsebovala manj besedila. Prav tako bi dodala kakšen lasten videoposnetek ali zvočni posnetek.
  • Največ časa sem namenila iskanju virov iz katerih sem črpala vsebino, saj se jih na internetu najde kar precej. Na začetku sem imela nekoliko težav z urejanjem besedila, ker programa nisem navajena, a sem se hitro naučila kje so kakšne funkcije.
  • Menim, da sem predstavitev dobro izdelala, da je napisana strokovno in oblikovno ustrezna. Dodala sem tudi svoje predstavne oblike informacij, označila gradivo in navedla vse vire. Zanjo sem si vzela dovolj časa in jo tudi dobro načrtovala.
  • Tekom študija bom lahko pridobljeno znanje uporabljala vsakič, ko bom na spletu, saj bom sedaj še bolj pozorna na to, kaj s kom delim in kako pazim na svoje podatke, da ne naletim na kakšno od težav, ki sem jih opisala v predstavitvi. Na poklicni poti pa bom pozorna na to, da tudi učence seznanim s to temo in se tudi sami naučijo zavarovati pred nevarnostmi, ki so na spletu
  • Pri projektu mi je bilo najljubše urejanje predstavitve, najmanj pa iskanje ustreznih virov, saj sem jih imela na izbiro zelo veliko in sem ugotavljala kateri bo najboljši za posamezen del predstavitve.
  • V sami definiciji ne bi spremenila ničesar, saj mislim, da je dobro zastavljen in spodbuja k razmišljanju o temi, k iskanju ustreznih virov in ustvarjanju hkrati.

Ime in priimek avtorja: Dominika Golob

Imeni in priimka mentorjev: mag. Alenka Žerovnik, dr. Irena Nančovska-Šerbec

Študijska smer: Razredni pouk

Predmet in letnik študija: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju,

1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: 19. 8. 2020

(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost