PROJEKTNA NALOGA: infografika

Izdelava plakata o varnosti na spletu

POSTOPEK IZDELAVE PLAKATA

KAKO OSTATI VAREN NA SPLETU

Najprej si izberemo naslov (sama sem si izbrala varnost na spletu). Pred samo izdelavo, sem na spletu našla informacije, ki jih želim vključiti na plakatu.

  1. Vpišemo se v program Canva, ki ga lahko najdemo na spletu. Prišli bomo na začetno stran.Licenca Creative Commons
  2. V desnem kotu kliknemo na »ustvari izdelek« in izberemo plakat.Licenca Creative Commons
  3. Sama si lahko izberemo tudi ozadje tako, da pritisnemo »ozadje«.Licenca Creative Commons
  4. Naslov dodamo tako, da pritisnemo na »besedilo« in nato »dodaj naslov«.Licenca Creative Commons

Zapisanemu besedilu sem spremenila pisavo tako, da sem pritisnila »pisave« in si izbrala tisto, ki mi je všeč.

5. Pod ”elementi”  sem izbrala obliko v katero sem kasneje vpisala prej izbrano vsebino.

Licenca Creative Commons

6. Predhodnemu elementu sem spremenila barvo polnila in obrobe. Pritisnemo na barva kvadrata (glej sliko). Med elementi sem našla tudi te nalepke. »Išči ikone in nalepke« sem vpisala željeno nalepko.Licenca Creative Commons

7. Popravila sem tudi naslov tako, da sem besedilo prenesla v izbrani element. V izbrane elemente sem dodala besedilo. Pritisnila sem na »dodaj nekaj besedila telesa« in ga vstavila v predhodne elemente.

Licenca Creative Commons

Spremembe, ki jih naredimo, se sproti shranjujejo.

KORISTNE POVEZAVE:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

S programom Canva sem se prvič srečala na kliničnih vajah pri predmetu informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Kljub temu da sem prvič izdelovala plakat v tem programu, se mi je zdela uporaba tega zelo preprosta.

Za izdelavo le-tega sem si vzela veliko časa. Najprej sem si zapisala, kaj vse bo plakat vseboval, kakšne oblike in elemente si želim in kakšno barvno paleto si bom izbrala. Pri izdelavi mi ni bilo pomembna le postavitev, kakšne barve bom izbrala … ampak namen plakata. Ta pa je ozaveščati ljudi o varni uporabi interneta. Ne le, da bo plakat estetsko dovršen, ampak tudi, da bodo bralci odnesli nekaj koristnega.

Vsako stvar hočem narediti perfektno, zato sem tudi plakat večkrat izpolnjevala in dopoljnevala. To je razvidno tudi pri poteku samega dela. Svoje delo bi tako ocenila (glede na kriterije) kot dobro opravljeno. Izbrala sem primerno vsebino, žive barve, nalepke (ki jih ni preveč in se skladajo z napisanim) ter nazorno in razumljivo opisala potek dela. Seveda nisem pozabila tudi na licence in uporabljene vire.

Sama pravim, da bi bilo lahko vedno bolje. Vsekakor pa smo si ljudje različni in svet vidimo drugače. Zato ni nič čudno, da nekaterim plakat ne bo všeč. Sama imam rada bolj minimalistične plakate, pri katerih je najpomembnejše besedilo, tako da sem tudi pri izdelavi svojega plakata čim bolj minimalistična. Predvsem mi je bilo pomembno, da vključuje žive barve, s katerimi še bolj pritegne bralca.

Najmanj mi je bilo všeč to, da sem morala sproti zabeležiti potek dela. Ker nisem bila popolnoma zadovoljna s postavitvijo, barvami, naslovom, sem morala izdelek večkrat izpopolniti. To pa se ni skladalo s tem, kar sem že napisala, zato sem morala izdelek narediti dvakrat.

Definicija projekta je bila razumljivo in dobro sestavljena, zato pri tem ne bi ničesar spreminjala. Navodila so bila jasna, kar mi je omogočilo lažjo izdelavo izdelka.

Pridobljeno znanje bom vsekakor uporabila v vsakdanjem življenju in najpomembneje pri svojem poklicu učiteljice razrednega pouka. S to projektno nalogo sem bila lahko res ustvarjalna, saj Canva ponuja nešteto funkcij, s katerimi lahko uresničiš svoje ideje.


AVTOR: TIKI

MENTOR: mag.  Alenka Žerovnik

NOSILEC PREDMETA: doc. dr. Irena Nančovska Šerbec

ŠTUDIJSKA SMER IN LETNIK: Razredni pouk, 1. letnik

PREDMET: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

FAKULTETA: Pedagoška Fakulteta

UNIVERZA: Univerza v Ljubljani

Ljubljana, 26. 7. 2020


Licenca Creative Commons
To delo je objavljeno pod licenco Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna.

(Skupno 61 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost