2. projektna naloga: slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

VEKTORSKA GRAFIKA

Z izdelavo vektorske slike nisem imela veliko izkušenj, zato sem si izbrala preprost motiv računalnika z besedilom, ki se povezuje s temo bontona na spletu.

obnašanje na spletu by MetaP is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

POSTOPEK IZDELAVE VEKTORSKE SLIKE:

obnašanje na spletu by MetaP is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Najprej sem na levi strani, kjer so v stolpcu razporejena orodja za izdelavo grafike izbrala kvadratek (Riši kvadrate in pravokotnike) in izrisala prvi pravokotnik, ki predstavlja zaslon oz. ogrodje prenosnega računalnika. V spodnji vrstici, kjer so zvrščene barve, pa sem izbrala črno barvo. Nato sem na isti način izrisala še en pravokotnik, tokrat bele barve in ga postavila na sredino prej narejenega črnega pravokotnika. Potem sem želela narediti nepravilen lik (romb), ki predstavlja računalniško tipkovnico. V levem stolpcu sem za ta namen izbrala prvo pisalo (Riši krivulje in ravne črte) ter tako izrisala tipkovnico. Za podvojitev istega lika sem stisnila control+D, ali desni klik – podvoji). Prvi, večji lik sem obarvala s črno, manjši lik sem postavila v večjega in ga obarvala v sivo barvo. Ker mi manjšega romba ni uspelo postaviti na pravo mesto, sem ga popravila s klikom na drugo ikono v levem stolpcu (Uredi poti po vozliščih). Nato sem s pomočjo risanja ravnih črt izrisala še sledilno tablico na tipkovnico. Uredila sem jo v desnem stolpcu, najprej sem kliknila na slog poteze ter nato odebelila črto poteze. V naslednjem koraku sem v levem stolpu kliknila na veliko tiskano črko a (Ustvari in urejaj besedilo) in pojavilo se mi je okno, kamor sem vtipkala želeno besedilo. Ker sem želela besedilo še nekoliko urediti sem kliknila na “Besedilo – Besedilo in pisava“, ki se nahaja v zgornji vrstici, in tako zbrala drugo vrsto pisave ter izbrala rdečo barvo (zapolni – izberi želeno barvo). V naslednjem koraku sem kliknila na krogec v levem stolpcu (Riši kroge, elipse, loke) ter izrisala dva krogca, ki predstavljata oči smeškota. Nato sem želela narisati še usta, zato sem izbrala pisalo, ki riše krivulje in ravne črte. Najprej sem izrisala trikotnik, ki sem ga nato z urejanjem poti po vozliščih zmehčala. kliknila sem na vozlišče, v zgornji vrstici pa sem nato kliknila na polkrog (Naj bodo izbrana vozlišča samodejno mehkejša). Na koncu sem s slogom poteze črno črto ust odebelila, spremenila barvo oči ter zapolnila usta smeškota z rumeno barvo. na koncu ne smemo pozabiti izdelka pravilno shraniti. V zgornji vrstici kliknemo na datoteko, nato izvozi datoteko kot png (Export PNG Image). Tako se ti prikaže novo desno okno, kjer klikneš izvozi in vektorska slika je shranjena.

Vir: povzeto po: https://safe.si/nasveti/obnasanje-na-spletu/spletni-in-mobilni-bonton (16. 4. 2021)

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

  • Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Naučila sem se opisovati postopke obdelave rastrske fotografije in vektorske slike. Prvič sem tudi snemala svoj zaslon med izdelavo vektorske grafike, tako sem spoznala še en način prikaza postopka.
  • Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Mogoče bi izbrala drugačen motiv za vektorsko grafiko, vzela bi si več časa za premislek in si zamislila logotip na temo spletnega bontona. Video vodič ni najboljši, lahko bi zraven govorila, kaj delam, večkrat sem se vmes tudi kaj zmotila.
  • Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila vsem postopkom, saj do sedaj takih postopkov še nisem izdelovala, zato so mi vzeli precej časa.
  • Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Mislim, da sem zajela smiselni fotografiji in ju tudi primerno obdelala, pri izdelavi vektorske grafike sem se potrudila po svojih najboljših močeh, zdi se mi da je slika, glede na temo, smiselna. Tako za slikovni kot za video postopek sem se zelo potrudila in menim, da sem lepo prikazala, kakšne funkcije sem uporabila za kakšen namen. Pod vsemi fotografijami so navedene licence, na koncu sem dodala uporabljen vir, na začetku pa sem napisala, katera programa sem uporabila za urejanje rastrskih fotografij in izdelovanje vektorske grafike. Nalogi sem dodala smiselne oznake in jo vstavila pod ustrezne kategorije.
  • Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Prikazovanje in opis nekega postopka se mi zdi zelo uporabno, saj bom mogoče v prihodnosti morala otrokom posneti kakšen video vodič, kako se kaj naredi na spletu ali v kakšnem programu.
  • Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najljubše mi je bilo obdelovanje rastrskih fotografij, najmanj pa izdelovanje vektorske grafike, saj mi na tem mestu primanjkuje spretnosti.
  • Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Projekt je definiran res natančno, mogoče pa bi ga skrajšala (npr. samo ena rastrska fotografija), saj sem za nalogo porabila res veliko časa.

Avtor: MetaP

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 8. 5. 2021

2. projektna naloga © 2021 by MetaP is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

(Skupno 97 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost