Infografika

S pomočjo programa Canva sem se odločila izdelati infografiko na temo spletnega bontona, ki je v današnjih časih vse bolj priljubljena. Informacije, slike in ostala gradiva so vsem vedno bolj dostopna, zato je zelo pomembno, da smo dobro ozaveščeni o bontonu, katerega se moramo držati na spletnih omrežjih in internetu.

Postopek izdelave plakata:

1.Najprej sem se na spletnem mestu registrirala ter izbrala možnost izdelave infografike.

Prvi korak.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

2. S pomočjo predlogov programa Canva sem izbrala infografiko, kjer mi je bila všeč kombinacija barv in pretoka informacij.

Drugi korak.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

3. Oblikovanje sem začela pri glavi. Najprej sem dodala naslov infografike. Ker sem izbrala v razdelku ponujeno grafično oblikovano infografiko je bil slog pisave že določen. Pozorna sem bila samo na to, da se bo slog ponavljal skozi celotno delo (ko sem sama dodajala besedilo).

Tretji korak.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

4. Sledilo je dodajanje podnaslova, kjer lahko na levi strani med urejevalnim stolpcem izbiraš katero besedilo želiš dodati: naslov, podnaslov ali glavno besedilo.

Četrti korak.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

5. Sledilo je dodajanje besedila. Informacije sem črpala iz spletne strani Safe.si, ter jih strnila v krajšo obliko, da je besedilo lahko berljivo. V levem stolpcu sem izbrala slog besedila, da se ujema z naslovom in podnaslovom, pod razdelkom TEKST.

Peti korak.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

6. Zatem sem dodala sličice, ki se navezujejo na izbrano temo. Zraven tega sem bila pozorna tudi na barvno izbiro sličic, saj sem želela, da ostane barvna paleta enaka, kot je izbrana pri samem ozadju infografike. Sličice sem izbrala v razdelku ELEMENTI, kjer sem vpisala ključno besedo, katero sem želela, da ponazarjajo sličice.

Šesti korak.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

7. Ostal je le že zaključek oz. noga. Za le-to sem oblikovala poseben okvirček, ki se ujema z izbrano infografiko. Besedilo sem oblikovala s pomočjo razdelka TEKST, izbrala sem tudi ustrezno barvo ter velikost pisave, ki se je pojavilo v vrstnici nad izdelkom.

Sedmi korak.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

8. Za konec sem dodala še ustrezno licenco, katero sem oblikovala s pomočjo spletne strani Beta chooser. Besedilo sem vstavila s pomočjo razdelka TEKST.

Osmi korak.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Tako sem po korakih prišla do končnega izdelka:

Spletni bonton.

Spletni bonton by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Pdf dokument:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Skozi vajo sem se naučila veliko novega. S programom Canva se namreč še nikoli nisem srečala, zato mi je bilo zanimivo ure in ure raziskovati ter preizkušati različne funkcije, ki jih slednji omogoča. Naučila sem se predvsem ozaveščanja. Da moram biti pozorna na izbiro kombinacij barv, pisav, oblik, sličic ali ikon. Pomembno je kako, kam in kaj napišemo na plakat, infografiko in druge podobne izdelke. Če bi mi čas dopuščal bi se v sam program še bolj poglobila in poiskala vse možne funkcije, ki jih le-ta dopušča. Izdelala bi še več izdelkov ter jih shranila za kasnejšo uporabo.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Bolj bi se posvetila raziskovanju vseh funkcij, ki jih program ponuja ter morebiti kako še dodala v svojo infografiko.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem posvetila iskanju vseh informacij ter zbiranju tistih primernih, ki spadajo na infografiko oz. jih je potrebno omeniti. Ter s samo postavitvijo infografike.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Glede na predznanje, ki sem ga imela menim, da je končni izdelek kakovosten in izdelan po navodilih. Pritegnejo me njegove barve in postavitev celotne infografike.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Kot bodoči učiteljici menim, da mi lahko program doprinese veliko koristi, saj lahko s pomočjo njega izdelam razne plakate, ki jih bom izobesila v učilnici ali morebiti obvestila, ki jih bodo učenci dobili ob različnih prireditvah, izletih in podobnih priložnostih. S samim programom lahko izdelam tudi kratke delovne liste, ki bi popestrili uro in zabavali učence. Starejše učence pa bi lahko program učila tudi uporabljati, saj se mi ne zdi prezahteven za začetnike.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Najbolj mi je bila všeč predvsem ideja infografike, saj prej še nikoli nisem slišala za le-to. Najmanj pa premalo časa, ki sem si ga vzela oz. imela za samo izdelavo tega projekta.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? S projektom sem zelo zadovolna, saj sem se naučila (zame) povsem novo stvar. Celoten projekt, od začetka do konca mi je bil odlično zastavljen in brez sleherne pripombe lahko rečem, da me je naučil veliko novega, kar bom z veseljem uporabljala še v prihodnosti.

Avtor: Aralk

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Letnik in študijska smer: 1. letnik, razredni pouk

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: 15. 5. 2021

Infografika by Aralk is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

(Skupno 44 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost