SLIKOVNO GRADIVO: IZDELAVA RASTRSKE IN VEKTORSKE GRAFIKE

Pri dotični projektni nalogi sem morala obdelati dve fotografiji, za kar sem uporabila program PhotoScape, potem pa sem morala preurediti ali ustvariti vektorsko grafiko, pri čemer sem si pomagala s programom Inkscape. Tema, ki sem jo izbrala za izdelavo svoje projektne naloge je varnost na spletu, pri čemer sem se najbolj opirala na spletno stran Safe.si.

  1. RASTRSKA GRAFIKA
Originalna nepredelana fotografija

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

2. POSTOPEK PREDELAVE FOTOGRAFIJE

Dodajanje blur-a na fotografijo

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

Na fotografiji sem želela prikazati uporabo gesla, zato sem zaradi estetskih razlogov na sredino svoje fotografije v sekciji tools ,v zgornji vrstici, izbrala orodje blur in kar s prosto roko narisala pravokotnik, izbrala sem srednje največjo širino čopiča, da sem si malce olajšala delo ter v sekciji hardness izbrala karseda prekriven blur. Nato sem svoj pravokotnik spreminjala ter ga malce popravila dokler nisem bila zadovoljna s svojim rezultatom. Potem sem pritisnila apply in nadaljevala z delom.

Vstavljanje okvirja na fotografijo

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

V zgornji vrstici sem izbrala kliknila na možnost frames in si izbrala željeno obliko. Potem sem svoj okvir postavila v fotografijo in ga z raztegovanjem in premikanjem z miško nastavila na željeno velikost in pozicijo.

Vdelava besedila v fotografijo

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

V orodni vrstici sem izbrala možnost text in si izbrala pisavo, ki se mi je zdela primerna nato sem v okvirček za pisanje besedila napisala željeno besedilo in ga vstavila v prej dodani okvir ter seveda prilagodila velikost pisave, tako da je bila primerna za okvir.

3. OBDELANA FOTOGRAFIJA

Obdelana fotografija

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

1.2. RASTRSKA GRAFIKA

Originalna neobdelana fotografija

2.2. POSTOPEK PREDELAVE FOTOGRAFIJE

Obrezovanje fotografije

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

Svojo fotografijo sem želela obrezati, zato sem izbrala orodje crop in obrezala fotografijo na željeno velikost.

Sprememba filtra

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

V orodni vrstici sem izbrala orodje light in izbrala možnost light lenses in izbrala filter 003, da sem dobila toplejšo, meni bolj všečno svetlobo.

Vdelava svetlobnega vira v fotografijo

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

Za ta korak sem med orodjem light izbrala možnost lights in tam izbrala možnot 001. Potem sem z miško premaknila vir svetlobe v kot kjer sem želela, da je in ga premikala toliko časa dokler z rezultatom nisem bila zadovoljna.

2.3. OBDELANA FOTOGRAFIJA

obdelana fotografija

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

3. VEKTORSKA GRAFIKA

3.1. POSTOPEK USTVARJANJA

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

Sprva sem v orodni vrstici izbrala možnost za ustvarjanje pravokotnikov in ustvarila pravokotnik, ki sem si ga želela ter popravila robove. Ob kliku na pravokotnik sem z opcijo fill lahko tudi pobarvala svoj pravokotnik. Izbrala sem tudi možnost stroke paint in pobarvala svojo linijo, tako da je iste barve kot pravokotnik.

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

V naslednjem korako sem se lotila ustvarjanja zlatega polkroga. Najprej sem z orodjem Draw Bezier lines and curves ustvarila polkrožno linijo in ter jo v naslednjem korako z možnostjo stroke style odebelila do željene debeline. Nato sem svojo linijo v stroke paint pobarvala v rumeno-zlato barvo.

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

V naslednjem koraku sem se lotila vdelave sijaja za bolj naraven izgled. Z možnostjo Draw Bezier curves and lines sem ustvarila sijaj in ga potem z možnostjo fill pobarvala v željeno, svetlejšo barvo. Postopek sem ponovila še na svoji polkrožni liniji.

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

Z možnostjo Create and edit text objects sem v svoj izdelek vdelala željeno besedilo in mu prilagodila velikost in barvo.

3.2. DOKONČANA VEKTORSKA GRAFIKA

This work is licensed under CC BY-NC 4.0

4. REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri projektu sem ponovila, obnovila in nadgradila svoje znanje v izdelavi vektorskih slik in pa obdelave fotografij in rastrske grafike. Med delom sem ugotovila, da izdelava samega izdelka ni tako zahtevna, zahtevno je dobiti dobro idejo in nato predstaviti potek dela. Mislim, da je največja lekcija, ki sem jo dobila v dotičnem projektu, da je najtežja stvar pri projektu predstavitev poteka dela v programih. Če bi imela več časa bi absolutno bolj premislila o svoji ideji in se še bolj poglobila v oba programa, ki sta zanimiva in zelo dostopna ter še malce premislila o postavitvi in predstavitvi v sami objavi v razrednikIKT, za kar sem namreč porabila tudi največ časa. Zdi se mi, da sem toliko časa porabila predvsem, zato ker pri delu nisem bila dovolj organizirana in sem po računalniku brezglavo iskala posnetke zaslona. Sicer mislim, da mi je na koncu uspelo sestaviti kar lično objavo in sem z njo zadovoljna, sploh sem zelo zadovoljna z svojo vektorsko grafiko, pri izdelave katere sem se tudi najbolj zabavala. Najmanj ljub del mi je bil torej urejevanje same spletne objave. Zdi se mi, da mi bo znanje, ki sem ga pridobila z izdelavo tega projekta pri pedagoškem delu zelo koristilo, saj bodo lahko moje predstavitve veliko zanimivejše in estetsko privlačne pa tudi učencem bom lahko s svojim znanjem o rastrski in vektorski grafiki približala snov in predmete na njim najbližji način. Z vsem tem pa bi tudi povezala dejstvo, da se mi zdi ta projekt odličen tak kot je, z njim smo pokazali svojo kreativno plat in dokazali, da znamo rokovati z obema programoma.

  • Avtor: LinaM
  • Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
  • Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
  • Predmet: Informacijske-komunikacijske tehnologije v izobraževanju
  • Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
  • Razredni pouk, 1.letnik
  • Datum: 15. 6. 2021

slikovno gradivo by LinaM is licensed under CC BY-NC 4.0

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost