Kreiram splet

To sem jaz

Sem Sončnica, študentka razrednega pouka na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Rada imam naravo, še posebej gore, zato se s prijatelji velikokrat odpravimo na kakšen pohod. Pri srcu pa so mi tudi rože, zato sem si nadela ime Sončnica – sončnica se vedno obrača proti soncu in tudi jaz si v življenju želim slediti vsemu lepemu, optimističnemu, svetlemu. Veselijo me tudi petje, igranje inštrumentov in seveda delo z otroki, zato sem tudi vsako leto animatorka na oratorijih in še kje drugje. Rada pa tudi kolesarim, plavam in smučam.

Utrinek s pohoda by Sončnica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Moja uporaba IKT do sedaj

Čeprav zase menim, da nisem preveč dobra pri uporabi informacijsko-komunikacijske tehnologije, se zavedam, koliko prednosti nam le-ta prinaša. Sama se je poslužujem za vzdrževanje stikov (s Facebookom in Messengerjem), v času korona virusa, med zaprtjem, pa sem seveda veliko uporabljala tudi programa Zoom in Microsoft Teams. Že od osnovne šole naprej sem redno uporabljala tudi programe Word, Excel in Power-Point za razne šolske predstavitve in projekte ter splet na splošno za iskanje kakšnih dnevnih informacij, na primer na spletni strani RTV Slovenije.

This work by Jan Vašek is marked with CC0 1.0

IKT v poklicu razrednega učitelja

Menim, da je zelo dobro, če bom kot bodoča učiteljica znala dobro uporabljati IKT, saj na ta način lahko pouk popestrim. Učencem lahko pokažem kakšne slike, posnetke in zvočne posnetke, da si bodo bolje predstavljali ali zapomnili vsebino. Prav tako mi bo lahko IKT pomagal pri načrtovanju pouka, npr. z uporabo kakšnih spletnih učbenikov, ki so že ustvarjeni za pomoč učiteljem, pa tudi s postavljanjem vprašanj na kakšnih forumih ali nabiranjem idej, kaj vse lahko počnemo pri pouku z učenci (npr. v skupini na Facebooku za učitelje razrednega pouka) – da bo poučevanje res karseda zanimivo in uspešno. Poleg tega bom lahko učencem s pomočjo različnih aplikacij, ki so na voljo brezplačno, pripravila kakšne kvize, ki bi služili za pomoč pri ponavljanju starih vsebin.

This work is marked with CC0 1.0

Refleksija

Pri ustvarjanju naloge Kreiram splet sem ponovila, kako se naredi preprosta objava na Arnes spletu. Če bi imela več časa, bi mogoče poiskala malce boljše slikovno gradivo ali ga morda celo vsega sama ustvarila. Največ časa sem kljub temu posvetila iskanju slik in dodajanju ustrezne licence, saj menim, da mi gre “brskanje” po spletu bolj počasi od rok. Svoje delo ocenjujem kot korektno in zadovoljivo. Pridobljeno znanje mi bo na bodoči poti poučevanja verjeno najbolj koristilo pri iskanju ustreznega slikovnega gradiva (torej dovoljenega) in dodajanja ustreznih licenc. Pri projektu mi je bilo všeč, da sem se lahko na hitro predstavila, ni mi pa bilo všeč, da je bilo treba sedeti notri pred ekranom – seveda pa vem, da pri ustvarjanju takšnih nalog drugače ne gre. Sicer pa mislim, da je projekt Kreiram splet dobro zastavljen (ne predolg in prezahteven), tako da bi ga kar takšnega obdržala tudi za prihodnje generacije.

  • Avtorica: Sončnica
  • Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
  • Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
  • Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju
  • Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
  • Razredni pouk, 1. letnik
  • Datum: 25. 6. 2021

Kreiram splet by Sončnica is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 10 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost