Infografika

Za ta projekt sem se odločila izdelati plakat na temo Varnost na spletu, ki bo podajal nekaj osnovnih nasvetov, kako se zaščititi na internetu. Želela sem oblikovati plakat, ki bo čim bolj jasen in nazoren, zato sem se držala koncepta “manj je več”, saj se mi zdi, da bolj pritegnejo plakati, ki ne vključujejo veliko besedila in so estetsko primerni. Vključila sem dve glavni barvi: vijolično in modro, ki sta povezovali cel plakat. Informacije sem črpala po lastnem navdihu in se tokrat nisem poslužila internetnih virov. Za oblikovanje plakata sem uporabila Canvo, v katero je potrebno biti prijavljen s svojim računom.

1.korak:

Najprej sem obiskala spletno stran Canva in se prijavila v svoj račun, nato pa na glavni strani kliknila možnost “Plakat”.

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

2. korak:

Pod zavihkom Predloge na levi strani sem poiskala primeren plakat, ki se mi je zdel najbolj podoben svojemu konceptu in ga bom lahko uredila do končnega izdelka.

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

3. korak:

Nato sem se najprej lotila urejanja naslova. To sem storila tako, da sem v razdelku Besedilo na levi strani poiskala primeren napis in napisala naslov. Na zgornji strani nad plakatom se pojavijo tudi možnosti za urejanje velikosti, debeline in barve pisave. Sama sem izbrala rdečo barvo, saj sem želela, da naslov izstopa, podnaslov pa sem ohranila črne barve.

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

4. korak:

Nadaljevala sem z izbiro ozadja pod razdelkom Ozadje. Ker sem želela vključiti dve barvi, ki bosta pritegnili, sem izbrala vijolično modro ozadje.

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

5. korak:

Na plakat sem želela vstaviti pravokotnike, ki bi spominjali na samolepilne listke, kamor si zapišemo najbolj pomembne informacije. Izbrala sem možnost Elementi na levi strani in v polje za iskanje napisala “pravokotnik” ter poiskala tistega, ki mi je najbolj ustrezal. Za vsak nasvet sem želela svoj listek s svojim podnaslovom, zato sem z desnim klikom na pravokotnik, ki sem mu prej še določila barvo, izbrala možnost Kopija in tako dobila 5 identičnih pravokotnikov. V vsak pravokotnik sem nato napisala še ključne besede. Besedilo sem vstavila z možnostjo Besedilo na levi strani in izbrala enako pisavo kot za naslov. Ključnim besedam sem določila še velikost in barvo. Besedilo v belih pravokotnik pa sem napisala tako, da sem kliknila na že oblikovano besedilo in ga samo zamenjala s svojim.

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

6. korak:

Plakat sem želela popestriti še z ikonami, ki bi ponazarjale vsaka svoj nasvet. Pod razdelkom Ikone na levi strani sem v polje za iskanje vnesla ključne besede (možgani, prijatelji, srce, geslo, zasebnost) in te ikone prenesla na plakat, po možnosti spremenila barvo ter uredila velikost.

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

7. korak:

Zadnji korak urejanja mi je predstavljala oznaka plakata z ustrezno licenco. S pomočjo strani Choose a license sem izbrala primerno licenco in jo prilepila na nogo plakata.

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

8. korak:

Ko sem bila s svojim izdelkom zadovoljna, sem na desni strani zgoraj kliknila možnost “Prenesi”, izbrala vrsto datoteke ter jo izvozila v dveh oblikah: v PNG in PDF obliki.

Varnost na spletu by ASO is marked with CC0 1.0

KONČNI IZDELEK:

Varnost na spletu by ASO is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE:

V tem projektu sem se naučila urejanja s Canvo ter kako na preprost način izdelati zanimiv plakat. Ta spletna stran se mi zdi zelo uporabna, saj nudi veliko pripomočkov za izdelavo plakata, pa tudi drugačnih izdelkov. Tudi sam način izdelave se mi je zdel jasen, zato sem ga hitro usvojila. Če bi imela več časa, bi namesto ikon, ki mi jih je nudila Canva, izdelala svoje vektorske slike s pomočjo Inkscapa. Največ časa sem posvetila sami zasnovi, kako bo plakat izgledal. Želela sem izdelati plakat, ki bo vpadljiv na pogled in zanimiv za ostale, kar sem poslušala doseči z vpadljivimi, a estetsko primernimi barvami za ozadje in besedilo. Držala sem se koncepta “manj je več” in v besedilo vključila le pomembne podatke, saj se mi zdi, da preveč besedila na plakatu odvrne ljudi. Svoj izdelek pa sem želela popestriti še s slikovnim gradivom, zato sem dodala ikone, ki vsaka zase ponazarjajo svoj nasvet. S svojim delom sem zelo zadovoljna, saj sem se potrudila, pa tudi delo s Canvo mi je bilo zelo všeč in sem vključila svojo ustvarjalno plat. Vključila sem tudi primerne licence in postopek izdelave predstavila na čim bolj jasen način z oznako zaslona ter primernimi komentarji. Menim, da mi bo znanje, ki sem ga pridobila s tem projektom, prišlo zelo prav kot bodoča učiteljica, saj se bomo na svoji poklicni poti prav gotovo srečali tudi z izdelavo kakšnih plakatov za raznorazne prireditve in šolske dogodke. Kot sem že omenila, mi je bil ta projekt najljubši od vseh. Najbolj všeč mi je bilo, ker sem lahko izrazila svojo ustvarjalno plat in ustvarila izdelek, ki se mi zdi primeren in poučen. Tukaj tudi ni bilo stvari, ki mi ne bi bila všeč, saj se mi je samo delo zdelo razumljivo in zabavno. Pri tem projektu ne bi nič spremenila, saj so bila navodila jasna, urejanje s Canvo pa je bilo tudi zelo poučno.

Avtorica: ASO
Mentorica: mag. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju (IKT)
Fakulteta: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
Datum: 28.6.2021

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)
Avatar

ASO

študentka 1.letnika razrednega pouka.

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost