INFOGRAFIKA

Infogram sem izdelala na temo Digitalna identiteta – digitalni odtis s pomočjo spletnega orodja CANVA. Pri izdelavi so bili moja ciljna publika učenci 2. vzgojno-izobraževalnega obdobja (4., 5. in 6. razred OŠ). Sicer pa je infogram namenjen vsem uporabnikom internetnih storitev, ki večkrat opustimo skrb za svoj digitalni odtis.  

Končni izdelek:

Pot do dobrega digitalnega odtisa by Larc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Pot do dobrega digitalnega odtisa_pdf by Larc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave:

1.Pod zavihkom Predloge sem izbrala vnaprej pripravljeno predlogo. To predlogo sem izbrala zato, ker me je postavitev elementov asociirala na globalno omrežje oz. na to, kako informacije potujejo od ene do druge digitalne naprave; in ker me je ozadje spomnilo na zunanjo podobo mobilnega telefona.

1. korak

Pot do dobrega digitalnega odtisa – postopek izdelave by Larc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2.Postavitev elementov sem malo prilagodila in pri tem upoštevala hierarhijo, ravnotežje in prazen prostor. Pripravila sem tri dele: glavo, telo in nogo.

2. korak

Pot do dobrega digitalnega odtisa – postopek izdelave by Larc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

3. Izbrisala sem besedilo in ga nadomestila s svojim. Upoštevala sem načela tipografije. Pri izbiri dveh različnih pisav sem si pomagala z vnaprej pripravljenimi kombinacijami pisav pod zavihkom Besedilo. Nato sem besedilo oblikovala še s funkcijami Velikost pisave, Poravnava in Razmiki v zgornji opravilni vrstici.  

3. korak

Pot do dobrega digitalnega odtisa – postopek izdelave by Larc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

4. Infogram sem popestrila z nekaj elementi, ki sem jih našla pod zavihkom Elementi. V razdelku Črte in oblike sem izbrala črto, ki ponazarja električno vezje in jo nadomestila z navadnimi črtami. S slikami nisem pretiravala:  vključila sem motiv računalniške miške in stopala, s katerim prikazujem pot (ki je omenjena v naslovu) in tudi smer branja infograma. V tem koraku sem dodala še licenco in navedla vso uporabljeno literaturo.

4. korak

Pot do dobrega digitalnega odtisa – postopek izdelave by Larc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

5. Svojo barvno kombinacijo sem znala določita sama (zgornja opravilna vrstica), brez pomoči Barvnega kroga (color wheel).

5. korak

Pot do dobrega digitalnega odtisa – postopek izdelave by Larc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

6. Za konec sem infogram izvozila v dveh oblikah: kot PDF dokument in kot PNG sliko visoke kakovosti.

6. korak

Pot do dobrega digitalnega odtisa – postopek izdelave by Larc is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? Ponovila sem izdelavo infograma, ki smo ga izdelovali tudi že v okviru kliničnih vaj.

Če bi imela več časa, bi se, tako kot pri kliničnih vajah, lotila izdelave čisto svoje predloge, ampak sem vesela, da sem našla predlogo, ki je ustrezala mojim željam in vsebini. Spremenila ne bi ničesar. Ker sem se sama določila barvno kombinacijo, sem za mnenje o njej vprašala svojo mami, ki ji je bila kombinacija všeč, če ji ne bi bila, bi to še v tistem trenutku spremenila.

V resnici sem največ časa namenila sestavljanju besedila, ki sem ga nato vstavila v infogram. Potrudila sem se in na podlagi sedmih spletnih virov, ki sem jih navedla v nogi, zbrala bistvene podatke in tako je nastalo deset kakovostnih nasvetov za dober digitalni odtis. Zakaj sem besedilu namenila največ časa? Ker nisem želela besedila kopirati iz enega spletnega naslova. Želela sem, da je infogram moje delo.

Menim, da je moj infogram korekten, saj sem upoštevala smernice za izdelavo infograma – postavitev (v večini sem ohranila osnovno postavitev elementov uporabljene predloge), barva (izbrala sem tri barve), pisava (izbrala sem dve pisavi), prazen prostor, osnovno strukturo (glava, telo in noga).

Vesela sem, da sem prijavljena v program Canva, ki ne nudi možnosti le za ustvarjanje infogramov, ampak tudi ustvarjanje voščilnic, plakatov, videoposnetkov, predstavitev, logotipov idr. Od nekdaj sem rada sama ustvarjala vse našteto, Canva pa mi bo od sedaj naprej lahko v pomoč (ko ne bom imela ideje, ali ko ne bom imela dovolj časa, da sama naredim svojo predlogo).

Ne smem pa pozabiti na smernice (barva, tipografija, postavitev) za izdelavo infograma, s katerimi sem se seznanila. Pomagale mi bodo, da bodo moji izdelki (namenjeni meni ali učencem) kakovostnejši (v okviru tega projekta sem se na novo naučila, da je zares pomembna postavitev elementov, da ne smemo pretiravati z barvami in pisavami in da ima tudi prazen prostor svojo funkcijo.

Najljubše mi je bilo, ko sem v 5. koraku določevala barvno kombinacijo – resnično upam, da Vam bo všeč. Najmanj ljubše mi je bilo sestavljanje besedila, ampak samo zato, ker mi je vzelo veliko časa in energije.

Defincija projekta je korektna, navodila so mi bila jasna, všeč mi je, da smo vse projektne naloge morali delati na isto temo ter da smo se poleg praktičnega dela še veliko naučili o temi, ki smo si jo izbrali.

Avtorica: Larc

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijske-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Oddelek za razredni pouk, 1. letnik

Datum: 27. 6. 2021

(Skupno 28 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost