Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

Pri tej projektu sem izdelala slike na temo varnost na spletu. Uporabljala sem programa Cymera in Inkscape.

RASTRSKA GRAFIKA

  1. Slika pred obdelavo
  1. Slika po obdelavi

Postopek izdelave

Najprej sem naredila posnetek zaslona mobilnega telefona, nato sem sliko vstavila v program Cymera, za urejanje slik. Za začetek urejanja sem kliknila “edit”, nato sem sliko obrezala, izbrala sem možnost “free form”. Po vsakem spreminjanju slike sem kliknila “apply”, na ta način sem sproti shranjevala spremembe.

Nato sem v sliko vstavila tekst. Napisala sem kratko besedilo, kjer sem napisala bistvo, ki ga želim predati bralcem. Besedilu sem spremenila barvo pisave v rdečo, spremenila sem vrsto in velikost pisave, nato pa sem celoten okvirček z besedilom premaknila na želeno mesto na sliki.

Na sliko sem dodala nalepko, da bi popestrila sliko in da bi bil okvirček s sporočilom še bolj opazen.

Ko mi je bila postavitev na sliki všeč sem si izbrala še filter in nastavila kontrast filtra.

Na koncu sem kliknila še “border” in na ta način dodala okvir. Izbrala sem si tanek okvir s črno obrobo.

Na koncu pa sem sliko še shranila.

2. Slika pred obdelavo

2. Slika po obdelavi

Postopek obdelave slike

Sliko sem uredila po enakem postopku kot prvo sliko. Najprej sem neurejeno sliko vstavila v program Cymera in začela z urejanjem. Najprej sem vstavila napis, uredila sem barvo in vrsto pisave in okvirček postavila na željeno mesto. Nato sem dodala nalepko in jo vstavila na vidno mesto, da popestri sliko.

V naslednjem koraku sem izbrala možnost “light” in izbrala tako barvno svetlobo, da je sporočilo prišlo najbolj do izraza.

V zadnjem koraku sem sliko še shranila in nastala je preurejena različica slike.

VEKTORSKA GRAFIKA

Opis postopka izdelave:

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

S tem projektom sem poglobila in ponovila svoje znanje o rastrski in vektorski grafiki, kar mi bo gotovo prav prišlo tudi pri mojem bodočem poklicu. Če bi imela več časa, bi se bolj poglobila v vektorsko grafiko (uporabila bi več različnih učinkov in orodij za ustvarjanje). Največ časa sem se ukvarjala z izdelavo vektorske grafike, saj sem imela pri ustvarjanju kar precej težav in sem zanjo porabila tudi precej časa. Mislim, da sem projekt opravila dobro, saj sem se glede na svoje znanje morala vložiti kar precej truda, da sem prišla do končnega izdelka. Všeč mi je bilo urejanje slik, saj mislim, da z urejanjem lahko pridemo do lepših in kakovostnejših slik. Najmanj ljuba pa mi je vektorska grafika, saj mi je ob izdelavi motiva zmanjkovalo potrpljenja. Prepričana pa sem, da mi bo pridobljeno znanje gotovo koristilo pri delu z učenci pri pouku. Projekt je bil zanimiv in poučen, spremenila bi edino to, da bi pri rastrski grafiki lahko prikazali le postopek obdelave ene slike (in ne dveh), saj sta postopka urejanja pri obeh slikah zelo podobna, prikaz postopka celotnega urejanja slike pa je precej dolgotrajen proces.

Avtor: Mango

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta, Oddelek za razredni pouk, 1. letnik

VIRI: safe.si

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost