Infografika

V tem projektu želim s pomočjo infografike predstavit nekaj osnovnih pravil, ki se jih moramo držati, če želimo ostati čimbolj varni na spletu. S pomočjo programa Canva, sem izdelala plakat, kjer je naštetih 5 pravil o varni uporabi interneta ter veh njegovih ponudb. Postopek sem dokumentirala in ga s pomočjo programa 3D-slikar ustrezno premila, da bo pregleden in uporaben pri moji objavi postopka. Pri vsebini pa sem si pomagala z MOST (MOOC) seminarjem, ki sem ga opravila na temo Varna raba interneta in naprav.

Izdelovanje plakata

Pri prvem koraku je bilo najbolj pomembno, da sem v množici vseh predlog, ki mi jih ponuja Canva, izbrala eno ter si predstavljala, kako bi jo lahko najbolje priredila moji tematiki. Ker sem želela nasvete izpisati kot nekakšna pravila, sem izbrala predlogo, ki ima 5 konec, v katera sem kasneje lahko napisala besedilo. Predloge najdemo pod zavihkom Predloge v levi orodni vrstici.

Infografika (prvi korak) by mala sončica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

V nadaljevanju sem izbrisala vse sličice in grafike (to storimo s pritiskom na gumb delete, ki se nahaja na naši tipkovnici), ki se mi niso zdele primerne za uporabo na mojem plakatu, ter besedilo zamenjala s svojim. To storimo tako, da pritisneš na okence z besedilom, izbrišeš dosedanje besedilo in vpišeš svojega. Po potrebi lahko tudi spreminjamo velikost in stil pisave v zgornji orodni vrstici.

Infografika (drugi korak) by mala sončica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

V tretjem koraku sem se odločila za spremembo barve, saj sem si želela bolj svetlo, hkrati pa barvo, ki se bo prijetna tako za dekleta kot tudi za fante. Zato sem označila ozadje plakata in levo zgoraj izbrala majhno barvno ikono, kjer sem lahko izbirala med mnogimi odtenki barv. Prestavila sem še nekaj puščic, da niso prekrivale besedila. To storimo tako, da označimo obliko ter jo povlečemo na želeno mesto. Po potrebi jo tudi obračamo.

Infografika (tretji korak) by mala sončica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Ker sem besedilo želela obogatiti s slikovnim gradivom in ga s tem popestriti ter pritegniti pozornost z njim, sem v četrtem koraku izbrala sličice in grafike, ki so se mi zdel primerne za mojo temo. To sem storila tako, da sem odprla zavihek Elementi ter notri poiskala ustrezne gradnike.

Infografika (četrti korak) by mala sončica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Sledil je peti korak, kjer sem v plakat vključila še svoji rastrski grafiki in vektorsko grafiko, ki sem jih izdelala v prejšnjem projektu. To sem storila tako, da sem v levi orodni vrstici odprla zavihek Naložena vsebina ter prenesla fotografije ter sličico na plakat.

Infografika (peti korak) by mala sončica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

V zadnjem, šestem koraku sem vnesla še nekaj oblik, ki sem jih našla v zavihku Gradniki, ter s tem dopolnila izgled celotne infografike. Oblike sem po potrebi povečala/pomanjšala, jih obračala ter spreminjala barvo.

Infografika (šesti korak) by mala sončica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Tako je nastal končni izdelek – plakat z naslovom Varnost na spletu.

Infografika by mala sončica is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Še izdelek v PDF obliki.

(Skupno 39 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost