Interaktivna multimedijska predstavitev

V sklopu projektne naloge Interaktivna multimedijska predstavitev sem izdelala interaktivni videoposnetek na izbrano temo Varnost na spletu. V predstavitev sem vključila informacije o tem, kako se zavarovati pred nevarnostmi na spletu in obvarovati svoje podatke. Opisala sem zakaj je pomembno močno geslo za zaščito naših računov in profilov, ter z animacijo demonstrirala kako ga ustvariti. To sem naredila z namenom, da bi dobro razložila pomen varovanja lastnih podatkov. Prav tako sem vključila podatke o tem, kako prepoznati lažen račun in zakaj jim ne smemo zaupati. Za konec sem dodala še nekaj informacij o tem kako svoj računalnik obvarovati pred virusi.

Moja interaktivna multimedijska predstavitev je namenjena vsem, ki so splet šele začeli uporabljati in se še ne zavedajo, da je lahko tudi nevaren, pa tudi tistim, ki želijo svoje znanje o varnosti na spletu osvežiti. Moj glavni cilj je, da se ljudje čim bolje ozavestijo o nevarnostih in preprečijo krajo podatkov in s tem sledeče težave.

Vsebino in podatke, ki sem jih vključila v svojo predstavitev sem črpala iz različnih spletnih strani kot so Varni na internetuInfodrom GCFGlobal in Norton.

This work by Lila I. is licensed under CC BY-NC 4.0

Za izdelavo interaktivne multimedijske predstavitve sem uporabila več različnih programov. Začela sem v programu PowerPoint, kjer sem ustvarila predstavitev in jo potem kot videoposnetek izvozila. Nadaljevala sem v programu PhotoScape X, kjer sem v zavihku Create GIF ustvarila animacijo, ki prikazuje kako ustvariti močno geslo. Zvočno datoteko svojega govora sem posnela s programom Audacity in jo potem skupaj s predstavitvijo in animacijo vnesla v program Shotcut. Tam sem do konca uredila svoj osnovni posnetek, ki sem mu dodala še glasbo iz Pixabay. Nato sem ga objavila na spletni strani Arnes Video. Iz te spletne strani sem ga nato prenesla na RazredniIKT in mu tam z orodjem H5P dodala interaktivne naloge.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Pri tem projektu sem se naučila ogromno novih stvari. Naučila sem se kako izvoziti predstavitev PowerPoint kot videoposnetek, česar prej še nikoli nisem delala. Utrdila sem tudi svoje znanje izdelovanja animacij in snemanja zvočnih posnetkov. Prav tako sem se naučila kako izdelati celoten videoposnetek in ga popestriti z interaktivnimi nalogami. Vsa nova znanja mi bodo prišla zelo prav, ko bom učiteljica, ker verjamem v raznoliko poučevanje. Menim, da bi bil učencem tak način učenja (z interaktivnimi videoposnetki) zelo všeč, saj ni pogost in in vsebuje različne načine učenja (branje, reševanje nalog, ogled videoposnetka). Če bi imela več časa bi izboljšala kvaliteto animacije, ki sem jo vključila v predstavitev, ter bi popravila še konec posnetka, da bi se zvok/glasba postopoma stišala. Največ časa sem posvetila snemanju lastne zvočne datoteke in montaži videa, saj sem želela, da se moj govor dobro sliši in, da lahko vse na posnetku publika mirno prebere. Najljubše pri projektu mi je bilo dodajanje interaktivnih nalog, saj sem lahko sama izpostavila kaj se mi je zdelo najpomembneje. Najmanj ljubo mi je bilo snemanje lastne zvočne datoteke, ker sem imela težave z usklajevanjem hitrosti govora in deli predstavitve. Mislim, da mi je kljub tem težavam uspelo ustvariti kvaliteten izdelek, ki ga bom morda lahko uporabila čez nekaj let v svojem poklicu. Mislim, da sem se dobro držala kriterija in v delo vključila vse potrebno za nastanek dobre interaktivne multimedijske predstavitve. V definiciji tega projekta ne bi spremenila ničesar, ker menim, da smo s takim delom kar najbolje pokazali pridobljeno znanje tega šolskega leta.

Avtorica: Lila I.
Mentorica: ast. mag. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
Študijska smer, predmet, letnik študija: razredni pouk, Informacijsko – komunikacijske tehnologije v izobraževanju, 2020/21
Pripadnost univerzi in članici: Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta
Datum: 18. 8. 2021

(Skupno 23 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost