Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

Tematika moje projektne naloge je varnost na spletu. Za obdelavo dveh slik, ki sem jih na koncu združila v eno, sem uporabila program PhotoScape X. Za izdelek slikovnega gradiva z vektorsko grafiko sem pa uporabila program Inkscape.

  1. SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO RASTRSKE GRAFIKE

PRVA SLIKA PRED OBDELAVO

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Originalna fotografija:
– format: JPG
– dimenzija: 960 x 960
– velikost slike: 190 KB

POSTOPEK OBDELAVE

Fotografijo sem odprla v programu PhotoScape X. Najprej sem sliki preuredila kontrast, barvo in svetlost. To sem storila, ko sem kliknila “colors”. Tako sem dobila različne možnosti urejanja fotografije.

Pod “insert” so dane različne možnosti, s katerimi lahko popestriš fotografijo. Jaz sem izbrala “text”. Na ta način sem lahko v fotografijo dodala besedilo in ga preuredila. To sem tudi storila, in sicer, pod “Angle”, “Opacity” in nato “Outline”. Intenziteto filtrov sem lahko sama določila, prilagodila.

Na sliki je viden korak, ko sem spremenila barvo senčenja in njegovo intenziteto. Spremenila sem velikost besedila in ga postavila na želeno mesto.

Tako kot v prejšnjem koraku, sem tudi tukaj zapisala želeno besedilo in ga postavila na ustrezno mesto na sliki.

Tik pred koncem sem napravila še zadnje spremembe. Shranila sem jih s pritiskom na gumb “Apply” in končni izdelek shranila s klikom na gumb “Save”.

KONČNI IZDELEK PRVE FOTOGRAFIJE

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Obdelana fotografija:
– format: JPG
– dimenzija: 960 x 960
– velikost slike: 144 KB

DRUGA SLIKA PRED OBDELAVO

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Originalna fotografija:
– format: JPG
– dimenzija: 1280 x 960
– velikost slike: 213 KB

Tako kot pri prvi fotografiji, sem tudi drugo odprla s programom PhotoScape X, kjer sem jo v celoti predelala. Pod možnost “Colors” sem spremenila barvo slike v črnobelo. Vse spremembe sem shranila s klikom na gumb “Apply”.

Pod možnost “Film” sem imela na razpolago različne motive. Odločila sem se za prvega. Spremenila sem barvo črt, ko sem v spodnjem desnem kotu kliknila na bel pravokotnik. Tako, sem lahko izbirala med različnimi barvami. Izbrala sem rdečo.

Končni izdelek sem shranila s klikom na “Save”.

KONČNI IZDELEK

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Obdelana fotografija:
– format: JPG
– dimenzija: 1280 x 960
– velikost slike: 269 KB

2. SLIKOVNO GRADIVO Z UPORABO VEKTORSKE GRAFIKE

KONČNI IZDELEK

This work is licensed under CC BY-NC-ND 4.0 

Izdelek sem začela ustvarjati tako, da sem z možnostjo risanja ravnih črt in krivulj narisala obliko pravokotnika. V zgornjem levem kotu sem imela možnost narediti mehkejša vozlišča, kar sem tudi uporabila. Tako sem dobila lik v obliki obraza.

Lik sem želela zapolniti z barvo. To sem lahko storila, če sem kliknila na možnost “Zapolni zaključena območja”, ki se nahaja na levi strani. Tako sem dobila na razpolago različne barve. Ker sem želela ustvariti podobo človeka, sem se odločila za oranžno, oziroma bolj “kožno” barvo. Moč barve sem lahko uravnavala in prilagodila. To lahko vidimo na desni strani.

Tako kot sem naredila glavo, sem oblikovala vrat. Najprej sem naredila trikotnik. Z možnostjo narediti izbrana vozlišča oglišča, pa tudi simetrična, sem poskušala ustvariti lik, podoben vratu.

Robove lika sem prilagodila obrazu. Tako kot sem napolnila vozlišča “obraza” s kožno barvo, sem tudi vrat. Za tem sem naredila približno obliko telesa človeka.

Roke in trup popravila tako, da sem naredila izbrana vozlišča mehkejša. Notranjost lika sem pa napolnila z rdečo barvo. Postopek je bil enak kot pri zapolnitvi glave.

Na enak način sem oblikovala frizuro.

Dodala sem tudi dlani, nos, usta in oči.

V ozadje sem postavila različne like, ki spominjajo na opozorilna okenca, ki se lahko pojavijo na računalniku. To sem storila tako, da sem na levo strani izbrala možnost risanja krogov in kvadratov. Oblikovala sem tudi trikotnike in jih zapolnila z rdečo barvo.

Za konec sem dodala še besedilo “VIRUS !!!”. To sem storila s klikom na obkrožen kumb na levi strani.

REFLEKSIJA IN SAMOVREDNOTENJE

Potek izdelave slikovnega gradiva rastrske in vektorske grafike mi je bil zelo zanimiv in zabaven, saj se rada ukvarjam z različnimi programi, ki so povezani z ustvarjanjem digitalnih slik in oblikovanjem le-teh.

Z oblikovanjem fotografij sem bila že prej seznanjena, saj me video produkcija in preoblikovanje fotografij zelo zanima. Priznati pa moram, da sem se prvič srečala z vektorsko grafiko. Naučila sem se ustvariti izdelek z vektorsko grafiko in spoznala kaj vektorska grafika sploh je.

Pri iskanju idej o končnem izdelku nisem imela problema. Priznam, da mi je pri rastorski grafiki zmanjkalo časa, in nisem imela preveč izvirnih idej. Slikovno gradivo z vektorsko grafiko sem pa začela ustvarjati že mesec dni nazaj. Verjamem, da je pri vseh treh končnih izdelkih prostora za doplonitve, napredek, popravke,.. Največ časa mi je vzela vektorska grafika, saj sem se z njo srečala prvič. Na srečo me oblikovanje digitalnih izdelkov, pa tudi delo z račulniki, zelo zanima, nisem imela večjih težav.

Pridobljeno znanje mi bo pa seveda v prihodnosti zelo koristilo. Če ne v razredu, pa v lastni rabi. Ker me zelo zanima oblikovanje grafitov, plakatov, itd., verjamem, da mi bo pridobljeno znanje olajšalo delo.

Pri izdelavi projekta mi je bilo všeč to, da smo imeli veliko svobode pri ustvarjanju. Izbrali smo si le tematiko, ostalo ni imelo meja. Malo manj sem bila navdušena nad programom Inkscape, ker mi ni še v celoti poznan in sem se pri izdelavi precej lovila.

Samega projekta ne bi spreminjala. Vseboval je naloge, za katere je bilo potrebno znanje, ki smo ga pridobili tekom vaj.

Avtorica: CHES

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 18. 8. 2021

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost