Infografika

Pri tej nalogi sem za ustvarjanje plakata uporabila program Canva. Tema naloge je bila Varnost na spletu, pomagala pa sem si s spletno stranjo Safe.si.

POSTOPEK UREJANJA:

  1. Za začetek sem želela najti ustrezno podlago, ki bo nekakšen temelj mojega plakata. Na levi strani sem kliknila na “Predloge” ter iskala pod kategorijo “Šolski plakat“. Izbrala sem tisto podlago, ki mi je bila najbolj všeč.

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

2. Najprej sem iz izbranega plakata izbrisala vse sličice, saj se niso navezovale na mojo temo. Pisavo sem le prilagodila. Spremenila sem torej vsebino, velikost, uporabila pa sem tudi obojestransko poravnavo. Različne odstavke sem tudi malce prerazporedila po plakatu.

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

3. Želela sem obdržati zvezde pri naslovu, zato sem tiste na levi strani le kopirala ter jih z zgoraj označeno funkcijo “Obračanje” prezrcalila. Zrcalila sem jih vodoravno. Postavila sem jih na desno stran naslova, da je vse skupaj bolj simetrično.

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

3. Želela sem, da na plakatu prevladuje vijolična barva, zato sem najprej spremenila barvo naslova. Z miško sem kliknila na naslov, nato pa v zgornji vrstici, kjer so navedene funkcije za urejanje pisave, izbrala ikono “Barva besedila” ter poiskala ustrezne barve. Izbrane funkcije so tudi označene na sliki.

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

4. Nato sem se lotila dodajanja sličic. Tokrat sem v čisto levem stolpcu izbrala “Elemente” in v iskanje vtipkala besedo “Password“, saj sem želela sličico, ki se bo navezovala na gesla. Izbrala sem ustrezno sliko in jo dodala k tistemu odstavku, na katerega se navezuje.

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

5. Na enak način sem se lotila tudi iskanja drugih sličic, ki bi ustrezale vsebini. Tu sem recimo v iskanje vtipkala besedo “identiteta” in izbrala ustrezno sliko.

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

6. Kot sem že prej omenila, sem želela, da je plakat vijolično obarvan, zato sem morala nekaterim sličicam spremeniti barvo. Kliknila sem na sličico, nato pa so se na zgornji vrstici, kot je označeno na sliki, pojavile barve. Te sem spremenila tako, da so ustrezale izgledu plakata.

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

7. Na koncu sem le še dodala licenco. To sem naredila tako, da sem v levem stolpcu izbrala “Besedilo“. Ker nisem želela dodati naslova, ampak besedilo telesa, sem izbrala za to ustrezno ikono, ki je tudi obkrožena na spodnji sliki. Licenco sem postavila na dnu plakata.

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

KONČNI IZDELEK:

Varnost na spletu

This work by GaLu is licensed under CC BY-NC 4.0

Refleksija in samovrednotenje

Delo s programom Canva se mi je zdelo zelo zabavno. Program ima veliko funkcij s katerimi lahko popestriš svoj plakat. Tudi s tem programom sem se letos srečala prvič, zato sem se tudi tu veliko novega naučila. Program je precej preprost, zato tudi ustvarjanje ni bilo zahtevno. Največ časa sem potrebovala za vsebino, saj sem dolgo razmišljala o tem, kakšen plakat si sploh želim ustvariti. Če bi imela več časa, verjetno ne bi spremenila ničesar, saj sem s končnim izdelkom zelo zadovoljna. Za plakat sem si vzela dovolj časa, pri delu pa sem tudi upoštevala dane kriterije. Tudi to je ena izmed nalog, ki nam bodo pri poklicu zagotovo prišle prav. Gre za ustvarjanje nekega slikovnega gradiva, in sicer je pri tej nalogi šlo za plakat. Vsak učitelj mora znati nazorno predstaviti neko snov in ravno takšna gradiva so najboljša pomoč. Pritegnejo pozornost učencev, ki pa si predstavljeno snov tudi lažje zapomnijo. Pri projektu mi je bilo najbolj všeč to, da sem bila lahko zelo ustvarjalna, pri tem pa sem se naučila tudi nekaj uporabnega, kar mi bo v prihodnosti zagotovo prišlo prav. S projektom sem zelo zadovoljna in ne bi spreminjala ničesar.

Avtorica: GaLu

Mentorica: mag. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijske-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Oddelek za razredni pouk, 1. letnik                  

Datum: 19. 8. 2021

Viri:

https://www.canva.com/

https://safe.si/

https://chooser-beta.creativecommons.org/

Infografika by GaLu is licensed under CC BY 4.0

(Skupno 17 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost