Varni na spletu: interaktivna multimedijska predstavitev

Varnost na spletu se mi zdi izredno pomembna tema, saj internet vedno bolj postaja del našega vsakdana. Prav zato bi moral biti vsak posameznik dobro ozaveščen o varni uporabi le tega in o vseh njegovih nevarnostih.

V tej projektni nalogi sem sestavila kratko predstavitev o tej tematiki v katero sem vključila pomen spletnega nasilja in nekaj napotkov, kako se lahko zaščitimo in varno sodelujemo v spletnem omrežju.

Kot bodoči učitelji se moramo še posebej dobro zavedati vpliva spletnega nasilja na otroke, ki lahko pusti ogromne posledice na posameznika, kot tudi vse ostale oblike nasilja in nadlegovanja. Zato se je pametno izobraževati v kakšnih oblikah spletno nasilje sploh obstaja, saj je prepoznavanje nasilja prvi korak k temu, da posamezniku kasneje lahko pomagamo.

Seveda pa je zelo učinkovita tudi preventiva, zato je ozaveščanje otrok o varni uporabi tehnologije danes po mojem mnenju zelo pomembna tematika, ki bi morala biti pogosteje del pogovora, tudi z otroki.

Šolsko okolje pa ni edini prostor, kjer lahko pride do nasilja. Poletje je čas, ko ima veliko več ljudi ogromno prostega časa in tako še lažje izkoriščajo in izrabljajo nedolžne posameznike, ki se želijo le zabavati in sprostiti na spletu, zato sem v predstavitev vključila tudi nekaj nasvetov, ki vam bodo pomagali, da se izognete neprijetnim oziroma nezaželenim dogodkom ter lahko v miru uživate v čarih poletnih dni.

This work is marked with CC0 1.0 Universal

Refleksija in samovrednotenje:

Zadnja projektna naloga se mi je zdela najbolj zahtevna od vseh, saj je od nas zahtevala največ različnih znanj in spretnosti. Uporabljati smo morali različne aplikacije in storitve, ki smo jih spoznavali tekom leta, sem pa skozi to nalogo odkrila in se naučila še nekaj novih funkcij pri določenih aplikacijah, kot na primer pri obdelavi videoposnetka. Skozi celo projektno nalogo sem spoznala koliko dela je potrebnega za snemanje in urejanje nekega kratkega videoposnetka, tako da si sedaj lahko bolje predstavljam koliko dela stoji za večjimi projekti kot je zgornji.

Vsebinsko pa sem spoznala še nekaj zanimivosti o spletnem nasilju in trpinčenju, kako ga prepoznati ter kako potem ukrepati oziramo katere so možnosti, da se že prej zavarujemo, da do nasilja sploh ne pride.

Kot sem že zgoraj omenila, se mi ta tematika zdi zelo pomembna za učitelja, da sam zna prepoznavati, kaj se lahko dogaja z otroci in jim tako lahko pomaga pri reševanju njihovih težav, ter posledično lahko pripomore k boljši učni aktivnosti učenca, pa tudi, da učence pouči in seznani z preventivo in varno uporabo, saj bodo prihodnje generacije vedno bolj vezane na tehniko in bo do nasilja vedno lahko prihajalo.

Projekt mi je bil izredno zanimiv. Pri izdelavi sem se zabavala, ko sem lahko uporabljala najrazličnejše funkcije in aplikacije. Mi pa je ta naloga vzela še največ časa do sedaj, kljub temu, da sem vključila v samo predstavitev tudi elemente, ki sem jih izdelala že v prejšnjih projektih, tako, da se mi je zdela tudi najbolj zahtevna. Potreboval si tudi veliko več podatkov in brskanja po spletu, da si pridobil dovolj informacij, da si tudi vsebinsko lahko izpeljal nalogo.

Tako, da se mi je, če povzamem, ta projektna naloga zdela najbolj zahtevna, ampak hkrati tudi najbolj poučna in zanimiva.

AVTOR: 1711

MENTOR: mag. Alenka Žerovnik

NOSILEC PREDMETA: dr. Irena Nančovska Šerbec

ŠTUDIJSKA SMER: Oddelek za razredni pouk

PREDMET: Informacijska in komunikacijska tehnologija

LETNIK ŠTUDIJA: 2020/21

DATUM: 10.8.2021

VIRI:

  • https://otroski.rtvslo.si/infodrom/prispevek/4719
  • https://safe.si/nasveti/spletno-in-mobilno-trpincenje/spletno-nasilje
  • https://www.varninainternetu.si/izsiljevanje-z-domnevno-okuzbo-racunalnika/
  • https://safe.si/novice/dvanajst-nasvetov-za-safepoletje
  • https://www.varniinternet.si/izobrazevanja/sola/najstniki/spletno-nasilje

ORODJA, APLIKACIJE IN PROGRAMI:

  • https://video.arnes.si/
  • https://download.cnet.com/PhotoScape/3000-2192_4-10703122.html
  • https://shotcut.org/
  • https://pixabay.com/
(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost