Barve s posebnimi imeni

Barve predstavljajo velik del našega življenja. So vsepovsod okoli nas. Za veliko večino so imena že določena in dobro ustaljena. Meni pa so zelo zanimive tiste barve, katerih imena so posebna in ne tako dobro ustaljena.

Prva barva, ki mi je zelo pri srcu je kaki. Včasih nisem vedela, kako se imenuje tak odtenek zelene in sem ji zato rekla kar vojaško zelena, vendar se veliko bolj prefinjeno sliši že prej omenjeno ime. Zelo dobro se poda k umazano beli, bež, črni in rdeči barvi (rdeče rdečilo, šminka…). Zaradi tega, ker je del zemeljskih odtenkov se k njej lepo podajo tudi živalski vzorci. Sama bi tako barvo nosila v jesenskem letnem času.

Naslednja barva, ki nas navdaja s skrivnostnostjo in eleganco je mangenta, ki se velikokrat uporablja kot spodnji sloj plaščev, ogrinjal… Gre za odtenek temno vijolične, ki je včasih predstavljala višji sloj, v Španiji pa barvo morskih deklic in skromnih žensk. Mangenta je, kot vidite za vse.

Barva cyan nas v trenutku, ko jo pogledamo spomni na akvarije, morska dna in podmorski svet, katerega zelo skromno poznamo ali pa široka obzorja neba, brez samega oblačka. Cyan predstavlja vse ljudi, ki ljubijo svobodo, prostranost in domišljijo. Prihaja iz starodavnega irskega Cyanta in pomeni popotnik.

Še zadnja barva s posebnim imenom je skarlet. Vroča, a zrela in misteriozna barva, ki spominja na bordo. Bolj kot za poletni čas, je značilna za zimo, saj gre za hladen podton rdeče. V preteklosti pa je ponazarjala kri Jezusa Kristusa.

(Skupno 6 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost