Kreiram splet

  • Avtor: Neli Bedene
  • Mentorica: asis. dr. Alenka Žerovnik
  • Študijska smer, predmet in letnik študija: Razredni pouk, IKT, 1. letnik
  • Pripadnost univerzi in članici: Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani
  • Datum nastanka: 22. 6. 2022

Sem Nelka in obiskujem Pedagoško fakulteto smer razredni pouk. Za to pot sem se odločila zaradi moje ljubezni do otrok in želje po poučevanju. Zelo rada potujem in raziskujem svet ter odkrivam nove kulture. Že dolgo časa se ukvarjam s fotografijo in montažo kratkih filmov. Svoje življenje delim na socialnih omrežjih, kjer se lahko ustvarjalno razodevam.

Dosedanja uporaba IKT

Tehnologija mi je bila vedno blizu, saj sem zelo aktivna na različnih področjih in pri veliki večini je tehnološko znanje nujno potrebno. Sem mažoreta in preko urejanja glasbe za nastope in tekmovanja, sem se srečala s programom Audacity. Na začetku sem imela nekaj težav, vendar sem kmalu osvojila znanje za upravljanje s programom. V srednji šoli sem se naučila delati s programom Filmora, kjer sem urejala kratke filme s potovanj. Preko moje ljubezni za fotografijo sem začela uporabljati različne programe za urejanje fotografij. Veseli me delo s Power pointom, ker se lahko zabavam z animacijami. Nekaj časa sem pisala tudi blog, vendar sem to dejavnost kasneje opustila zaradi pomankanja inspiracije. Za študij uporabljam programe kot so Microsoft Word, Microsoft PowerPoint, Microsoft Excel, Zoom in Microsoft Teams. Z njimi sem se spoznala že v osnovni šoli, v srednji šoli pa sem po njih posegala vedno pogosteje.

Pomen IKT za bodoče učitelje

V našem sodobnem in razvitem svetu se mi uporaba IKT tehnologije zdi ključnega pomena. Otroci so v veliki prednosti, če se s temi vsebinami srečajo zgodaj v svojem šolanju. Prav tako menim, da delamo otrokom več škode s tem, da jih skušam “zavarovati” pred svetom tehnologije. Bolje bi blo, če jim predstavimo, kako lahko uporabljajo ta orodja v njihovo korist ter si z njimi pomagajo. Vse bolj pogosto postaja, da mnogi poklici zahtevajo znanje IKT, zaradi česar je na nas bodočih učiteljih, da otroke vpeljemo v to smer in jim razširimo obzorje. Prepričana sem, da bom kot učiteljica skušala že v najnižjih razredih v vsakdanji pouk vpeljati IKT in jih s tem pripravila na bolj zahtevno in kompleksno uporabo. To bom dosegla tako, da bomo večkrat obiskali računalniško učilnico, kjer se bomo med drugimi učili tudi o prednostih in slabostih uporabe spleta. Starši že zelo zgodaj svoje otroke obdarijo s prenosnim telefonom, zato mi je pomembno, da jih informiram o varni uporabi socialnih omrežjih. Približala jim bom uporabo različnih programov za umetniško ustvarjanje, kjer bodo imeli priložnost izraziti svojo kreativnost na drugačne načine.

Na tem viru si lahko preberete še več o tem kako in koliko omejiti uporabo tehnologije otrokom:

https://www.nytimes.com/guides/smarterliving/family-technology

Na sliki je moj računalnik in slušalke, ki so mi zelo blizu pri srcu. Najbolj produktivna sem ob večerih, ko si prižgem male lučke in imam mir.

Refleksija in samovrednotenje

Menim, da sem ustrezno opisala mojo uporabo IKT v preteklosti in v vsakdanjem življenju in utemeljila pomen IKT za bodoče učitelje. Hvaležna sem za pridobljeno znanje o kreiranju licence, ker sem v preteklosti že večkrat iskala načine, kako jo ustvariti. Ustrezno sem določila licenco mojega slikovnega gradiva in ga vmestila v besedilo. Dodala sem ustrezno spletno povezavo, ki se navezuje na besedilo. Menim, da sem sledila navodilom in vključila vse potrebne elemente. Prepričana sem, da bi lahko izdelek vedno bolj izpopolnila, vendar sem s svojim zadovoljna.

Prepričana sem, da bom ustrezno vpeljevala IKT v moje poučevanje, vendar se zavedam, da moram do takrat pridobiti še veliko znanja. Večkrat se zalotim, da ne znam razrešiti preprostega izziva in takrat si najboj želim vedeti več. Tehnologija ves čas napreduje, zato sem se pripravljena vedno znova učiti o novih možnostih uporabe. Veseli me, da imam možnost se o tem učiti že med študijem.

(Skupno 27 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost