Kreiram splet – 1. projektna naloga

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, 1. letnik, IKT

Pedagoška fakulteta Univerza v Ljubljani

Datum: 28. 4. 2022

Avtorica: Zala Levstek

Zala se predstavi

Živjo! Sem Zala in prihajam iz Škofje Loke. Tukaj živim že od rojstva in zares uživam. Mesto je majhno, ampak prelepo in bogato z zgodovino. Po zaključeni škofjeloški osnovni šoli sem obiskovala Gimnazijo Škofja Loka. Sedaj pa prvo leto obiskujem Pedagoško fakulteto v Ljubljani, smer razredni pouk. Za poklic me je navdušila mami, saj tudi sama poučuje na osnovni šoli – je učiteljica slovenščine in francoščine na predmetni stopnji. Mene pa bolj veseli delo z mlajšimi otroki, zato je poklic učiteljice razrednega pouka kot nalašč zame. Da sem se odločila za pravi študij, je samo še potrdila praksa, ki smo jo imele v prvem semestru. Prav zaradi tega se že veselim naslednjega leta.

Prosti čas pa najraje preživljam z mojim kužkom po imenu Najki. Zares uživam, ko je lep dan in ga lahko odpeljem na sprehod.

Jaz in Najki by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uporaba IKT tehnologije

Danes velikokrat slišimo, da si sodobnega načina življenja ne moremo predstavljati brez IKT tehnologije. Najprej sem želela napisati, da zame to ne velja, in da bi lahko preživela brez. Potem pa sem se spomnila, kako sem na vsakodnevni ravni obkrožena s tehnologijo. Preden sem šla na faks, sem si kupila računalnik. In še kako prav je prišlo, da sem si ga. Sedaj ga uporabljam vsak dan. Brez računalnika ne bi mogla ničesar. Profesorji na splet objavljajo izročke predavanj iz katerih se učim, na računalniku delam razne predstavitve, brskam po internetu, včasih si preko računalnika tudi naročim obleke;) …

Vsak dan uporabljam tudi telefon, vendar probam na njem preživeti čim manj časa. Ko se učim, ga položim čim bolj stran od mene, saj menim, da je to zelo moteč dejavnik. Večino časa ga uporabljam za komuniciranje s prijatelji ali pa starši, starimi straši … Na telefonu imam naložene aplikaciji kot sta Snapchat in Instagram. Uporabljam ju samo za komuniciranje s prijatelji, vendar občasno na Instagram objavim kakšno sliko mojega kužka.

Včasih sem imela v sobi tudi radio, vendar mi je zasedel veliko prostora, zato sem ga dala babici. Sedaj radio poslušam samo še v avtu. Zares uživam takrat, ko se peljemo s prijateljicami in na glas pojemo pesmi. Moja najljubša pesem je Somewhere over the rainbow.

Tako si študijskega življenja ne predstavljam brez IKT tehnologije. Preko tega se učim in komuniciram s prijatelji. Res pa je, da si omejujem čas, ki ga porabim na razni tehnologiji.

IKT tehnologija v bodočem poklicu

Menim, da imajo danes otroci prelahek dostop do IKT tehnologije. Kamorkoli grem vidim majhne otroke, vsakega na svojem telefonu npr. ko grem v restavracijo, vidim, da starši otroke zamotijo s telefoni, ko so otroci zunaj, namesto da bi se igrali “visijo” na telefonih …

Prav zaradi tega, bom v šoli poskušala uporabljati čim manj tehnologije. Seveda se ji ne bom mogla izogniti. Še vedno bom uporabljala ppt predstavitve ali pa Youtube za kakšne posnetke. Tako otroci kot starši sedaj že uporabljajo eAsistenta ali pa e-pošto. Morda je včasih to celo bolje, saj se preko njih lahko sporazumevamo, tako gre manj papirja za razna obvestila …

Vendar se bom trudila, da bom čim več stvari pokazala in prinesla s seboj v “nedigitalni” obliki. Otroke bom navajala na knjige, na izdelavo plakatov, na igranje s prijatelji brez telefonov in druge tehnologije.

Kot učiteljica bom poskušala najti pravo mero uporabe tehnologije in jim postaviti jasne meje glede uporabe le – te.

Refleksija dela in samovrednotenje

Pri tem projektu sem spoznala oz. se naučila prav to, kako bom v svoj bodoči poklic vnašala tehnologijo. Naučila pa sem se tudi to, kako zelo je pomembna tehnologija v današnjem življenju, čeprav na prvi pogled tako ne bi rekla.

Če bi imela več časa, bi morda razširila uporabo tehnologije v bodočem poklicu. Predvsem bi temo otroci in tehnologija bolj raziskala in tako še bolje razmislila glede mojega načina mišljenja. Tema je zares obsežna in o njen lahko prebiraš na internetu zelo veliko časa.

Milim, da sem vsakemu delu posebej namenila približno enako veliko časa. Zares je vsaka točka pomembna in menim da nobena ne nosi posebne teže.

Menim, da sem se kljub kriteriju potrudila maksimalno. Napisala sem vse kar sem se spomnila, raziskovala sem po internetu in se posvetovala s prijateljicami. Naloga mi je tudi vzela kar precej časa.

Pridobljeno znanje bom preko študija uporabila še pri ostalih projektnih nalogah, prav tako pa tudi pri ostalih predmetih. Uporabno mi je znanje prav o licencah, katere bom upoštevala tudi pri poklicu.

Pri projekt mi je bilo najljubše to, da sem se zares poglobila v temo, za katero menim, da je v današnjem življenju zelo pomembna. S tem sem tudi razmišljala o prihodnosti in mojem načinu poučevanja, kar se mi je zdelo zares zanimivo.

Pri projektu ne bi spremenila ničesar.

Prva projektna naloga by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

(Skupno 25 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost