Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

V projektni nalogi se bom ukvarjala z rastrsko in vektorsko grafiko.

V prvem delu projektne naloge bom obdelala dve fotografiji, ki sem ju posnela sama, in s pomočjo posnetkov zaslona predstavila tudi postopke obdelave, ki sem jih uporabila v programu PhotoScapeX. V drugem delu pa bom v programu Inkscape izdelala svojo lastno sliko in njen nastanek prav tako opisala s pomočjo posnetkov zaslona

Namen naloge je seznanitev in obvladanje uporabe programov za urejanje fotografij in ustvarjanje lastnih vektorskih slik, ki jih bom lahko kot bodoča učiteljica razrednega pouka uporabila za pripravo učencem čim bolj zanimivih gradiv.

Moja ciljna publika so učenci od 1. do 5. razreda. Moj namen obdelave teh slik je, da učence v učilnici lahko na zanimiv način seznanim z najrazličnejšimi živalskimi vrstami, ki živijo po svetu, ter jih seznanim s tem, da so številne živalske vrste ogrožene in s tem, da moramo naravo varovati in jo spoštovati.

Moje obdelane fotografije so tudi namenjene drugim učiteljem razrednega pouka. Tudi ti lahko moje fotografije uporabljajo pri svojem pouku in učence seznanjajo s svetom v katerem živimo.

Obdelava fotografij

V programu PhotoscapeX sem obdelala dve fotografiji živali iz Dublinskega živalskega vrta, ki sem jih posnela pred nekaj leti.

1. FOTOGRAFIJA MAČJEGA PANDE

1.1 originalna fotografija

Mačji panda by NeJel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

1. 2 potek obdelave fotografije

Originalno mačjega pande sem odprla v programu PhotoScapeX in za obdelavo uporabila razdelek Editor. Sliko sem najprej obrezala z možnostjo “Crop”, ki sem jo našla v možnosti “Edit”. Sliki sem nato dodala obliko, ki sem jo našla v možnosti “Freames” in podmožnosti “Shapes”. Na koncu sem sliki dodala še ozadje (“Backround”), ki se prav tako nahaja v možnosti “Frames” in podmožnosti “Shapes”.

Ko sem bila z obdelavo zadovoljna, sem sliko shranila tako, da sem v spodnjem desnem kotu kliknila na več funkcij oz. “more” in izbrala možnost “save as”. Sliki sem določila še mesto shrambe in ime in potrdila svojo izbiro.

Mačji panda collage by NeJel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

1. 3 obdelana fotografija

Red panda by NeJel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. FOTOGRAFIJA ŽIRAF IN ZEBRE

2. 1 originalna fotografija

Žirafe in zebra by NeJel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. 2 potek obdelave fotografije

Originalno fotografijo žiraf in zebre sem odprla v programu PhotoScapeX in za obdelavo uporabila možnost “Editor”. Najprej sem sliko obrezala z možnostjo “Crop”, nato sem jo posvetlila in poudarila žive barve z možnostjo “Reduce noise”. Na koncu sem še dodala okvir (“Frame”).

Ko sem bila z obdelavo zadovoljna, sem sliko shranila tako, da sem v spodnjem desnem kotu kliknila na več funkcij oz. “more” in izbrala možnost “save as”. Sliki sem določila še mesto shrambe in ime in potrdila svojo izbiro.

Gireffes and zebras collage by NeJel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

2. 3 obdelana fotografija

Gireffes and zebras by NeJel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Ustvarjaje vektorske slike

Postopek ustvarjanja vektorske slike

Svojo vektorsko sliko žirafe sem ustvarila v programu Inkscape. Črte sem risala z možnostjo “riši krivulje in ravne črte (B)”, ki sem jo našla v stranskem meniju. Črte sem ustvarila tako, da sem na bel papir na zaslonu puščala točke oz. vozlišča, ki so se z dvojnim klikom spremenila v krivuljo. Nato sem v stranskem meniju izbrala možnost “uredi poti po vozliščih”. V tej možnosti sem ostre kote vozlišč zmehčala in ustvarila v mehke krivulje. Ko je bil moj lik narisan sem se lotila barvanja polj. To možnost sem poiskala v spodnjem levem kotu ekrana in izbrala barvo, ki mi je najbolj ustrezala.

Ko je bila moja vektorska slika končana, sem jo še shranila. To sem naredila v levem zgornjem kotu v razdelku Datoteka: Izvozi sliko PNG, in kliknila “shrani”.

Žirafa collage by NeJel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Končna vektorska slika

Žirafa by NeJel is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Povezave na vire uporabljenih orodij

PhotoScapeX: http://x.photoscape.org/

Inkscape: https://inkscape.org/

Refleksija in samovrednotenje

Kaj sem se novega naučila v tem projektu?

Obdelovanje fotografij v programi PhotoScapeX mi ni povzročalo nobenih težav, saj se s tem opravilom pogosto srečujem. Kljub temu, da je bil ta program zame nov, pa sem se z njim hitro seznanila in odkrila kaj vse lahko še v njem počnem.

Večje težave sem imela pri ustvarjanju lastne vektorske slike. Časa podobnega še nikoli nisem počela in tudi za odkrivanje funkcij program, ki mi je bil do sedaj še ne poznan, sem porabila kar veliko časa. Kljub težavam pa sem delovanje programa ugotovila in s še malo več vaje, bi ga popolnoma obvladala.

Če bi imela več časa, bi dodala, spremenila, izboljšala …

Če bi imela več časa bi se še malo dlje ukvarjala s programom Ikscape in poskušala izboljšati svojo vektorsko sliko.

Kateremu delu si posvetila največ časa in zakaj?

Največ časa sem posvetila vektorski sliki, saj je še nikoli prej nisem izdelala. Preden sem sploh lahko začela z izdelovanjem slike pa sem se morala seznaniti tudi z zame povsem novim programom, v katerem sem sliko izdelovala.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja?

Menim, da sem projekt kar dobro izvedla, seveda pa se zavedam, da imam še veliko prostora za napredek, za katerega pa so potrebne izkušnje, ki jih bom pridobila z vajo in časom.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabila tekom študija in na svoji poklicni poti?

Pridobljeno znanje bom lahko v prihodnje uporabila pri izdelovanju in popestritvi predstavitev ter pri pripravi zanimivih gradiv, zaradi katerih bodo učenci z veseljem sodelovali pri pouku in se veliko naučili.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj?

Najraje sem obdelovala fotografije, saj sem se pri iskanju najrazličnejših možnosti in funkcij prav zabavala. Najmanj mi je pa všeč prav tale del – samorefleksija, vendar se zavedam, da je pomemben del projektne naloge, zato mi ga ni težko napisati.

Kaj bi spremenila v definiciji projekta, da bi bil boljši?

Pri projektu nebi ničesar spremenila, saj je bil zame dovolj dolg in vseboval je ravno pravšnjo količino problemov, skozi katere sem se naučila izdelovanja in obdelovanja lastnih slik/fotografij.

(Skupno 29 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost