Infografika

Izdelava plakata na temo varnost na spletu. Pri izdelavi projektne naloge sem uporabila spletno orodje Canva. Sledi opisan postopek končnega izdelka, ki bo prikazan v nadaljevanju.

POSTOPEK IZDELAVE

1. korak

1.korak by M is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V 1. koraku sem se prijavila v spletno okolje Canva. Prijava je bila brezplačna, izvedla pa sem jo s pomočjo e-poštnega računa. Nato sem kliknila na sliko, pod katero piše Plakat, da sem pričela z izdelavo.

2. korak

2.korak by M is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V 2. koraku sem izbrala predlogo plakata. Da sem dobila ustrezno predlogo, sem v iskalnik levo zgoraj vpisala geslo Plakati o varnosti in izbrala predlogo, ki mi je bila najbolj všeč. Izbrala sem jo tako, da sem kliknila nanjo.

3. korak

3.korak by M is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Sledilo je dodajanje besedila. Da sem bolje videla podrobnosti plakata, sem desno spodaj plakat povečala iz 20% na 52%. Nato sem kliknila na možnost Besedilo in na plakat napisala naslov, podnaslove in vsebino podnaslovov. Pri vsebini sem si pomagala s spletnim mestom Safe.si in s tem, kar je bilo že predhodno napisano na predlogi plakata v angleščini.

4. korak

4.korak by M is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Za ponazoritev besedila sem si pomagala s slikovnim gradivom. Slikovno gradivo naredi plakat bolj privlačen. Nekaj slik sem pustila, saj so bile uporabljene že na predlogi plakata in so ustrezale vsebini. Nekaj slik pa sem dodala tako, da sem na levi strani izbrala funkcijo Elementi in v iskalnik vnesla geslo varnost, da sem dobila ustrezne sličice. Na željeno sličico sem kliknila in jo premaknila na željeno mesto na plakatu. Še prej pa sem plakat pomanjšala desno spodaj iz 52% na 28%, zato da sem videla cel plakat in lažje postavljala sličice na njem.

5. korak

5.korak by M is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Po končanem urejanju slik sem izbrala funkcijo Učinki in naslovom ter podnaslovom spremenila slog. Izbrala sem slog Dvig, ki še bolj poudari naslove in jih naredi bolj vidne.

6. korak

6.korak by M is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Nato sem končani plakat shranila tako, da sem kliknila na možnost Natisnite plakate. Izbrala sem možnost jpg datoteke in kliknila na prenos. Plakat sem shranila tudi v pdf formatu.

Končni plakat

Varnost na spletu by M is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

SAMOREFLEKSIJA

V tem projektu sem se naučila, da obstaja spletno mesto Canva. Prej nisem vedela zanj. Spoznala sem, kako se izdela plakat. Nikoli prej nisem dobila naloge, da moram izdelati plakat in če bi, bi ga verjetno izdelala v Wordu ali Powerpointu.

Če bi imela več časa, bi izdelala še en plakat za osebno rabo na primer na oratoriju.

Največ časa sem posvetila beleženju postopka izdelave plakata. Veliko časa mi je vzelo zapisovanje pod sliko, kako sem kaj naredila. Uporaba programa Canva pa se mi ni zdel težek in mi je učenje, kako se uporablja program, vzelo najmanj časa.

Zdi se mi, da sem ustrezno izbrala besedilo in slike za plakat, saj spadajo k temi varna raba spleta. Slikovno gradivo ponazarja, kar je napisano v besedilu. Plakat se mi zdi ustrezno oblikovan, saj so predmeti v proporcih, poudarjen je naslov, ki pritegne bralca in vzbudi zanimanje. Barve ne izražajo kontrasta, ampak so v prijetnem razmerju. Sličice se ne ponavljajo, ampak so nanizane vzdolž plakata, s tem pa sta ustvarjena enotnost in ravnovesje plakata. Z navzdolžnim nizanjem nasvetov in sličic se na plakatu ustvari ritem. Vsi elementi na plakatu so si enotni in noben ne vzbuja večje pozornosti, saj so vsi nasveti enako pomembni in ni potrebno, da je en nasvet bolj poudarjen. Zdi se mi, da sem slikovno dobro predstavila potek izdelave plakata, morda bi lahko opisno malce bolj podrobno razložila, s katerim namenom sem kaj uporabila. V projektni nalogi sem navedla vir (Safe.si) in gradivo označila z ustrezno licenco.

Znanje o izdelavi plakata bom lahko uporabila pri svojih obšolskih dejavnostih npr. na oratoriju. Tekom študija pa bom lahko izdelala plakat, če bom sodelovala v kakšni akciji. Kot učiteljica mi bo znanje koristilo, če bom kdaj imela svoj krožek in bom zanj lahko naredila plakat.

Najljubše mi je bilo pri projektu izdelovati plakat, saj sem bila lahko kreativna. Najmanj mi je bilo všeč beleženje postopka.

Za izboljšanje projekta ne bi nič spremenila, saj se mi zdi dober in poučen.

Avtor: Maja

Mentorica: dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Razredni pouk, 1. letnik

Datum: 4. 5. 2022

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost