Infografika – 3. projektna naloga

Avtorica: Zala Levstek

Mentorica: asist. dr. Alenka Žerovnik

Razredni pouk, IKT, 1. letnik

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

Datum: 13. 5. 2022

Projektna naloga – infografika by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Uvod

V projektni nalogi moramo izdelati plakat, katerega sem ustvarila s programom Canva. Na začetku izdelave projektnih nalog sem izbrala temo varnost na spletu, zato je tudi plakat na to temo. Pri vsebini sem si pomagala s spletno stranjo 5 nasvetov, kako ostati varen na spletu.

5 nasvetov, kako ostati varen na spletu by Draz. si is licensed under CC BY-NC-ND 4.0

Končni izdelek

Plakat

Plakat dodajam še v pdf obliki.

Plakat o varnosti na spletu by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Postopek izdelave plakata

Slika 1

Prvi postopek by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

V programu Cavna sem kliknila ikono Predloge, nato pod Marketing še Infogrami. Kliknila sem izbrano predlogo in nato na Prilagodi to prilogo.

Slika 2

Drugi postopek by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Kliknila sem na naslov, ga označila ter spremenila besedilo. Zamenjala sem tudi velikost.

Slika 3

Tretji postopek by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Tako kot sem spremenila naslov, sem spremenila tudi besedilo. Le – tega sem zamenjala s svojim. Celotno besedilo sem poravnala na sredino plakata. Če je bilo besedilo predolgo sem povečala tudi element pod njim ter ga prav tako poravnala na sredino.

Slika 4

Četrti postopek by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Najprej sem zbrisala vse elemente oz. sličice, ki so bile na koncu plakata. Nato sem kliknila na ikono Elementi ter dodala vsak element posebej s svojo ključno besedo. Pri vsakem elementu sem tudi spremenila poravnavo.

Slika 5

Peti postopek by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Kliknila sem ikono Slogi. Spremenila sem barvo plakata. Nato sem pri “modrih packah” na straneh plakata spremenila prosojnost. To sem naredila tako, da sem kliknila na element ter v desnem zgornjem kotu povečala prosojnost.

Slika 6

Šesti postopek by Zala Levstek is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Čisto na koncu sem besedilo spremenila po svojih besedah, da se sklada z licenco katere stran sem uporabila. Zamenjala sem tudi pisavo.

Refleksija dela in samovrednotenje

Kaj sem se novega naučil/a v tem projektu? V tem projektu sem se naučila uporabljati program Canva. Programa prej nisem poznala, zato je bilo z njim zares zanimivo delati.

Če bi imel/a več časa, bi dodal/a, spremenil/a, izboljšal/a … Če bi imela več časa, ne bi spremenila ničesar. Z izdelkom sem zelo zadovoljna in ga ne bi spreminjala.

Kateremu delu si posvetil/a največ časa in zakaj? Največ časa sem porabila za samo pisanje besedila. Želela sem, da v parih stavkih zares zajamem bistvo. Sam projekt pa mi je vzel veliko časa, saj sem iskala najboljše elemente, pisave, barve itd. za plakat.

Kako ocenjuješ svoje delo glede na dan kriterij ocenjevanja? Kateri element kriterija je bil najtežji za realizacijo?  Menim, da moj izdelek ustreza kriterijem ocenjevanja. Uporabila sem vse elemente, ki smo jih spoznali tudi na vajah in se zares potrudila, da je izdelek natančen, urejen, brez motečih dejavnikov … Ni se mi zdelo, da bi bil kakšen del kriterija pretežek za realizacijo.

Kje in kako bom lahko pridobljeno znanje uporabil/a tekom študija in na svoji poklicni poti? Program Canva je izredno uporaben. Sama ga bom verjetno še naprej uporabljala za kakšne projekte, predstavitve. Predstavila ga bod tudi svojim bodočim otrokom, saj je zanimiv za kakšno izdelavo voščila ali pa vabila na rojstni dan. Predstavila ga bom tudi svojim učencem, uporabljala ga bom namesto ppt predstavitve, saj menim, da pritegne pozornost in bi bil zato učencem zanimiv. Izdelek sem pokazala tudi svoji družini in jim je bil izredno všeč, tako da upam, da ga bodo začeli uporabljati tudi sami.

Kaj mi je bilo pri projektu najljubše in kaj najmanj? Projekt mi je bil zelo všeč, tako da sem delala z veseljem. Izdelava plakata mi je bila izredno zanimiva. Vedno sem rada ustvarjala ppt predstavitve, sedaj pa sem spoznala še tak način izdelave predstavitve, zato sem pri tem zelo uživala.

Kaj bi spremenil v definiciji projekta, da bi bil boljši? Pri projektu ne bi spreminjala prav ničesar.

Viri

Draz.si (20. 1. 2020). 5 nasvetov, kako ostati varen na spletu. https://www.draz.si/kako-ostati-varen-na-spletu

(Skupno 33 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost