Interaktivni video

Pri četrti projektni nalogi smo ponovno ustvarjali na temo varnosti na spletu, in sicer smo imeli nalogo, da izdelamo interaktivni video.

Mentorica: dr. Alenka Žerovnik

Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec

Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju

Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

maj 2022

Video vsebuje nekaj osnovnih napotkov za varno rabo interneta in zaščito naprav. Namenjen je predvsem tistim, ki so se s tem področjem šele pričeli spoznavati. Mednje sodijo tudi učenci, za katere je interaktivni video še posebej primeren, saj vsebuje tudi kratke naloge za ponovitev vsebine.

Cilj objave interaktivnega videa je, da bi po ogledu učenci bili bolje seznanjeni s tem, kakšne nevarnosti se skrivajo na internetu in kako lahko nepravilna uporaba le-tega poškoduje njihovo napravo. Po ogledu videa naj bi učenci znali bolje oceniti, katera objava je primerna za na splet, ali je določena povezava varna in ali je njihovo geslo dovolj močno, da ščiti njihov račun. Znali bi se tudi odzvati v primeru, da bi naleteli na neprimerno vsebino. Poleg vsega tega pa bi spoznali še mnogo načinov, kako zaščititi sebe in druge.

Izdelave sem se lotila tako, da sem v programu Powerpoint oblikovala drsnice. Vsebino sem iskala na različnih spletnih straneh: Safe.si, varninainternetu, spletno-oko, in staysafeonline.org. Vanje sem vključila nekaj infografik, ki sem jih izdelala na spletnem mestu Canva. Dodala sem tudi rastrsko grafiko, izdelano v programu Photoscape. Ko sem bila zadovoljna z izgledom, sem predstavitev izvozila v mp4 format. Želela sem, da je prisoten tudi zvok, zato sem se posnela s pomočjo programa Audacity. Na spletni strani Youtube sem poiskala glasbo, ki sem jo uporabila za zvočno podlago, pri čemere sem morala paziti, da je bila zaščitena s takšno licenco, ki mi je dopuščala uporabo v videu. Posnetek govora in zvočno podlago sem v videoposnetek vstavila s pomočjo programa Shotcut. Ko je bil video dokončan, sem dodala še interaktivne naloge, kar omogoča H5P Content na spletišču razredniikt.

VIDEO

Interaktivni video o varnosti na spletu by Andrejka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

licenca za glasbeno podlago:

If I Could Fly by Jonny Easton Link: https://youtu.be/B6aXP4TjkP8

REFLEKSIJA

Tudi v tem projektu sem se naučila veliko novega, čeprav sem vključila izdelke in znanje iz prejšnjih projektnih nalog. Še nikoli do zdaj nisem izdelovala interaktivnih nalog, zato je bila to zame popolna novost, toda vseeno menim, da mi bo nekega dne to prišlo prav na poklicni poti, saj bo verjetno tehnologija bolj prisotna. Če bi imela več časa, bi se v temo varnost na spletu bolj poglobila, da bi v video vključila le tiste informacije, ki so resnično pomembne in aktualne. Kar nekaj časa sem posvetila urejanju predstavitve v programu Powerpoint, in sicer nastavljanju, koliko časa naj bo katera izmed drsnic vidna. To sem večkrat spreminjala in dodajala nove sekunde, da bi gledalec imel več časa, da prebere besedilo. Všeč mi je bilo, da sem lahko uporabila programe, ki smo se jih naučili uporabljati tekom semestra. V definiciji projekta ne bi spremenila ničesar, saj mi je všeč, da je zastavljen tako, da lahko na koncu združimo vse prejšnje tehnike.

.

Deli
Share on FacebookShare on Google+Pin on PinterestBuffer this page
(Skupno 18 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost