Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike

Izbrana tema: varnost na spletu

Rastrska grafika

Slika 1: pred obdelavo

Previdno po spletu 1 by Tinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Slika 1: po obdelavi

Previdno po spletu 2 by Tinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Slika 2: pred obdelavo

Nasveti za družabna omrežja 1 by Tinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Slika 2: po obdelavi

Nasveti za družabna omrežja 2 by Tinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Vektorska grafika

Vektorska grafika by Tinka is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija in samovrednotenje

V tem projektu sem se naučila delati predvsem s programom Inkscape. Tovrstni programi risanja mi nikoli niso bili preveč pri srcu, vedno sem se jih izogibala. Z izdelavo vektorske slike sem kar precej odlašala, nekajkrat sem namreč poskušala narediti izdelek, vendar sem vedno obupala in nisem dokončala. Z brskanjem po internetu in s pomočjo video vodičev asistentke pa mi je le uspelo izdelati sliko. Naučila sem se uporabljati marsikatero novo funkcijo in risati različne oblike.

Časa mi je malo primanjkovalo, zato vektorska slika ne izgleda najbolje. Če bi imela več časa, bi sliko definitivno obogatila (dodala bi še kakšno ikono družabnega omrežja, elektronsko napravo itd.). Morda bi tudi zamenjala samo idejo slike in naredila nekaj čisto drugega. Po drugi strani pa sta mi rastrski sliki veliko bolj všeč, že sama ideja slik se mi zdi zanimiva. Prav tako sem pri obdelavi fotografij pri rastrski grafiki veliko bolj uživala kot pri izdelavi vektorske grafike.

Največ časa mi je vzelo delo v programu Inkscape. Kot sem povedala prej, mi je ta program predstavljal kar nekaj težav, zato sem največ časa porabila ravno tam. Prav tako pa mi je veliko časa vzelo iskanje idej za slike. Kar nekaj časa sem iskala po internetu, na koncu pa sem za vse tri slike ideje črpala le iz svoje glave.

Menim, da sem rastrsko grafiko naredila dobro. Kot pa sem omenila že prej, mi vektorska grafika ni najbolj všeč. Po mojem mnenju je izdelana solidno, lahko pa bi bila dosti boljša.

Tekom študija bom svoje znanje uporabila pri kakšni predstavitvi. Na svoji poklicni poti pa bom otroke seznanila s programi, ki sem jih uporabila pri izdelavi te projektne naloge in jih spodbujala, da jih uporabljajo, saj z njimi lahko izdelajo zelo zanimive stvari. Prav tako jim bom sama dala kakšno nalogo v povezavi z rastrsko in vektorsko grafiko.

V projektu mi je bilo vse razen vektorske grafike všeč. Kljub temu pa pri projektu ne bi spremenila nič. Menim, da je sposobnost dobrega urejanja slik in izdelava vektorske grafike precej koristna.

(Skupno 31 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost