Slikovno gradivo z uporabo rastrske in vektorske grafike – 2. projektna naloga

Obdelava fotografij

PRVA FOTOGRAFIJA PREJ IN POTEM:

Tipkovnica © 2022 by  Ava Schollmayer is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

POSTOPEK OBDELAVE PRVE SLIKE:

  1. Najprej sem naložila sliko v program Photoscape X ter jo obrezala.
  1. Odločila sem se, da želim iz slike računalnika izbrisati napis “Macbook Air”. Ker podlaga ni bila le iz ene homogene barve sem se odločila uporabiti orodje Spot Healing Brush. Če bi sliko pripravljala za pouk, bi napis odstanila, da se izognem debati “kateri računalniki/firme so boljše” od pomagam učencem ohraniti pozornost na prezentaciji.
  1. Ker sem opazila, da je moja tipkovnica na strani umazana sem po enakem postopku kot prej še nekoliko obrezala sliko na desni strani.
  1. Nato sem uredila še saturacijo, kontrast, svetlost in sence. Pazila sem, da je svetloba nežna in barvni spekter tak, ki bo dobro izgledal z drugimi barvami na moji infografiki.
  1. Preden sem sliko prenesla na računalnik, sem kvaliteto zmanjšala na 80%, da je bolj primerna za objavljanje na spletu.

DRUGA FOTOGRAFIJA PREJ IN POTEM:

Fant na računalniku © 2022 by  Ava Schollmayer is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Drugo sliko sem, kot prvo, najprej obrezala. Nato sem uredila svetlobo, kontrast in senčenje. Na vsezadnje pa sem zameglila napise na računalniku.

Izdelava vektorske slike:

POSTOPEK:

  1. V programu Inkscape sem ustvarila novo datoteko in jo shranila na računalnik.
  1. Najprej sem narisala dva pravokotnika, enega (bolj svetlega) v drugemu.
  1. Nastavila sem, da se v temnejšem pravokotniko preliva barva v svetlejšo, saj bo tako ekran mojega računalnika izgledal bolj realističen (kot da na enem delu odbija svetlobo).
  1. V pravokotnik sem narisala večjo svetlo elipso.
  1. Vanjo sem z istim orodjem vrisala krog. Pri krogu sem nastavila, da se barva preliva iz robov proti sredini, saj krog predstavlja šareniko v očesu.
  1. V ta krog sem vrisala še en črn krog za šarenico. Celotno sliko očesa sem pogrupirala in podvojila, da sem dobila dve enaki očesi.
  1. Računalniškemu ekranu sem narisala še stojalo.
  1. Robove stojala sem spremenila v krive črte, po istem postopku, pa sem še narisala uste in moj ekranček je bil končan.

KONČNA VEKTORSKA SLIKA:

Ekranček © 2022 by  Ava Schollmayer is licensed under CC BY-NC-SA 4.0

Refleksija dela in samovrednotenje.

Menim, da se o predelavi slik največ naučiš z izkušnjami. Slike pogosto preurejam za objave na socialnih omrežjih, pa še vseeno nisem toliko izurjena, kot bi želela biti. Pri projektni nalogi sem uporabila nov program, ki ga še ne poznam, vendar so bili elementi (orodja) v njem podobni drugim programom, tako da pri izbiri orodij nisem imela veliko težav. Ponavadi preurejam slike na mobilnem telefonu, tako da mi je izkušnja v preurejanju na računalniku zelo prav prišla, saj bom tako lažje urejala gradilo za učence.

Sliki, ki sem jih preuredila, bom uporabila tudi v moji interaktivni multimedijski predstavitvi (slika tipkovnice) in infografiki (slika fanta za računalnikom). Zdita se mi primerni za pouk, nase ne vlečeta preveč pozornosti, tako da se učenci še vedno lahko osredotočijo na gradivo v predstavitvi/infografiki.

Z ustvarjanjem vektorskih slik sem se prvič srečala ta semester. Ker rada naredim predstavitve z zabavnimi liki in tako probavam popestriti temo, mi bo ta novo pridobljena veščina zelo prav prišla in bom z veseljem še veliko ustvarjala. S časom se bom tudi izurila in naučila hitreje in lepše risati, senčiti. Tudi, če sem nekoliko v pomanjkanju s v teh aspektih pri tej nalogi, sem s sliko zadovoljna, saj prikazuje ravno to, kar sem hotela. “Ekranček” se mi zdi luškan in ne krade preveč pozornosti. Odločila pa sem se izdelati sliko le v črno-belem spektru, saj se mi zdi, da bo tako dobro pasala v mojo predstavitev.

Avtor: Ava Schollmayer
Mentor: dr. Alenka Žerovnik
Nosilka predmeta: dr. Irena Nančovska Šerbec
Predmet: Informacijsko-komunikacijske tehnologije v izobraževanju
Univerza v Ljubljani, Pedagoška fakulteta

junij 2022

(Skupno 19 obiskov, današnjih obiskov 1)

Morda vam bo všeč tudi...

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Dostopnost